Annons

Svenska prestigebygget sinkas – elnätet för klent

De nya hallarna ska bli några av bolagets mest avancerade och hållbara.
De nya hallarna ska bli några av bolagets mest avancerade och hållbara. Foto: Michel Euler/AP

Det kan dröja upp till tio år innan Microsofts nya svenska datacenter är klara, enligt uppgifter till SvD. Microsoft själva vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi har inte satt någon exakt tid, säger Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden sker stegvis för att möta Microsofts successiva utökning av verksamheten.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 2

Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

Microsoft berättade i maj i år om sina planer på nya serverhallar i Gävle och Sandviken. Anläggningarna ska bidra till Microsofts mål om helt förnybar elförsörjning till sina datacenter.

Det mediala intresset för satsningen har varit stort men den amerikanska it-jätten har hittills varit fåordig i sin information. Det enda som är känt är att Microsoft har köpt mark i Gävle och Sandviken för sammanlagt 269 miljoner kronor och att de nya hallarna ska bli några av bolagets mest avancerade och hållbara.

SvD har varit i kontakt med några av de parter som Microsoft samarbetar med i projekten: statliga Vattenfall och de lokala elbolagen i Gävle och Sandviken. Det står då klart att det kommer dröja flera år innan de nya anläggningarna är färdiga.

Det beror framför allt på att serverhallarnas stora elbehov gör att det regionala kraftnätet behöver byggas ut.

– Det här handlar om betydligt högre effektnivåer än vad vi får tillhandahålla. Det är därför Vattenfall, som äger regionnätet, ska bygga ut det, säger Håkan Jönsson, vd på Gävle Energi.

Annons
Annons

Utbyggnaden sker stegvis för att möta Microsofts successiva utökning av verksamheten.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1
Utbyggnaden sker stegvis för att möta Microsofts successiva utökning av verksamheten.
Utbyggnaden sker stegvis för att möta Microsofts successiva utökning av verksamheten. Foto: Adam Ihse/TT

En utbyggnad av det regionala elnätet kräver tillstånd och den processen tar tid.

– Det stora problemet vid den här typen av projekt är de väldigt långa tiderna för tillståndsprocesser. Det rör sig om ett antal år, säger Jönsson.

Bedömningen om ”ett antal år” förutsätter emellertid att Vattenfall kan använda sig av den befintliga infrastrukturen i form av redan uppförda elstolpar. Om det behöver byggas nya kraftledningsgator blir processen ännu mer komplicerad.

– Om Svenska Kraftnät vill bygga en helt ny större kraftledningsgata får de räkna med att tillståndsprocessen kan ta 8–10 år, säger Håkan Jönsson.

Uppgifterna om de långa tillståndsprocesserna bekräftas av Markus Fischer på Vattenfalls kommunikationsavdelning.

– Både tillstånden och byggandet av nya regionnätsledningar tar i regel flera år, säger Fischer.

Vi kommer totalt att bygga i flera år.

Vissa arbeten som inte kräver tillstånd, till exempel förstärkningar av befintligt nät och nätstationer som inte kräver nya ledningskoncessioner, har redan påbörjats.

De nya regionnätsledningarna kräver emellertid tillstånd, så kallade linjekoncessioner. Vattenfall Eldistribution arbetar just nu med den processen. Det är oklart om nya kraftledningsgator behöver byggas.

– Där det är möjligt försöker vi gå i befintlig ledningsgata, fast även förändringar av befintliga ledningar kräver nya koncessioner, säger Markus Fischer.

Annons
Annons

Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Utbyggnaden sker stegvis för att möta Microsofts successiva utökning av verksamheten.

– När det gäller ledningsbyggnationen beror det på när på året arbetet kan starta, vissa moment är svåra att göra på vintern. Vi kommer totalt att bygga i flera år, säger Fischer.

SvD träffade Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow tidigare i höstas och frågade hur långt de kommit i arbetet med de nya anläggningarna.

Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow.
Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow. Foto: Tomas Oneborg

– Det går som det ska. Vi har ett otroligt gott samarbete med kommunerna och andra ”stake holders” och ett även fantastiskt fint samarbete med Vattenfall, som förstås är en jätteviktig part, säger hon.

Barnekow berättar att Microsoft har ett centralt team, som sköter det som rör anläggningen. De jobbar internationellt medan Microsoft i Sverige sköter de lokala kontakterna, exempelvis med kommunerna och Vattenfall.

När blir det klart?

– Vi har inte satt någon exakt tid, jag får återkomma om det.

Kan det bli redan nästa år?

– Det kan vi inte säga men internt tycker de att det är en ganska aggressiv tidsplan, det är ett väldigt högt tempo, säger hon.

SvD har bett Microsoft Sverige om en kommentar till uppgifterna från Vattenfall och Gävle Energi men har inte fått något svar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons