Annons

Svenska ror över Atlanten

Att ro över Atlanten är "slitsamt, men rofyllt", tycker Therese Lundgren.
Att ro över Atlanten är "slitsamt, men rofyllt", tycker Therese Lundgren. Foto: Privat

Höga vågor och sömn i tvåtimmarsskift avskräcker inte Therese Lundgren. Gävlebon har nu kommit halvvägs i en två månader lång färd över Atlanten – i en roddbåt.

Under strecket
Fanny Hedenmo / TT
Publicerad

Föreställ dig att du stiger ombord en båt i portugisiska Portimão, med siktet mot franska Guyana i nordöstra Sydamerika.

Nu kanske du ser framför dig en lyxkryssare. Byt ut den mot en liten roddbåt – knappt 2 meter bred och drygt 8 meter lång.

Just en sådan båt har varit svenska Therese Lundgrens vardag i snart en månad. Den 44-åriga Gävlebon hörde först talas om den extrema sporten – kallad ocean rowing, havsrodd – när hon seglade på Atlanten i fjol.

– Jag tyckte att det lät helt galet först, skrattar hon när TT når henne på telefon från Mindelo i Kap Verde.

Therese Lundgren blev snart övertygad. Hon slog sig i slang med en besättning om totalt sex personer från olika länder. Expeditionen inleddes i början av april och väntas ta två månader.

Båten de färdas på är liten och kompakt, med två små hytter i vardera änden. Men den är konstruerad så att den ska klara av hårda vindar och höga vågor. När ovädret slog till under resan mot Cap Verde använde besättningen ett fallskärmsankare som höll kursen rak medan båten låg stilla i 16 timmar.

– Den är byggd så att den ska kunna sno runt och komma tillbaka. Hon glider väldigt fint över vågorna, säger Therese Lundgren.

En natts vila väntar, sedan fortsätter resan. Kap Verde är ungefär halvvägs till slutmålet. Kvarstår gör den kanske svåraste biten – rakt över öppet hav.

– Det är extremt jobbigt, både fysiskt och mentalt. Vi är sex stycken på en båt. Det finns inget privatliv, det är konstant fuktigt. Vi ror i tvåtimmarsskift och sover i två timmar, tills man får en knack på dörren och någon skriker "five minutes!".

Men fördelarna väger över, säger Therese Lundgren, som avslutar vitsigt:

– Det är en fantastisk stjärnhimmel på nätterna. Slitsamt, men rofyllt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons