Annons

30 svenska cybersoldater mot miljontals kineser i it-kriget

Sverige ska få 30 cybersoldater – det har ÖB Mikael Bydén lovat. Men siffran bleknar i jämförelse med Kinas väldiga cyberarmé, där cybermilisen räknas i miljontals.

Kommunistpartiet kan nu skörda frukterna av en tidig och urstark satsning på att kunna vinna krig under cyberförhållanden. De kinesiska datorkrigarna är inte bara flest utan även bäst på vissa områden.

Under strecket
Publicerad

Enhet 61398 i Kinas armé ligger i Shanghai. Den anklagades 2014 av USA för att ligga bakom ett stort antal cyberattacker.

Foto: Carlos Barria/APBild 1 av 1

Enhet 61398 i Kinas armé ligger i Shanghai. Den anklagades 2014 av USA för att ligga bakom ett stort antal cyberattacker.

Foto: Carlos Barria/APBild 1 av 1
Enhet 61398 i Kinas armé ligger i Shanghai. Den anklagades 2014 av USA för att ligga bakom ett stort antal cyberattacker.
Enhet 61398 i Kinas armé ligger i Shanghai. Den anklagades 2014 av USA för att ligga bakom ett stort antal cyberattacker. Foto: Carlos Barria/AP

Kina har rekryterat landets smartaste ungdomar för att utveckla AI-vapen. Vad kan gå fel? En hel del, enligt forskare som Stephen Hawking, som har uppmanat till förbud mot mördarrobotar. Men det var inga problem för kommunistpartiet att få 5 000 sökande från Kinas toppgymnasier att delta i talangtävlingen. De har sedan vaskat ut kandidater till det fyraåriga programmet för att utveckla intelligenta vapensystem, rapporterar South China Morning Post. Ungdomarna, totalt 27 pojkar och fyra flickor under 18 år, har rekryterats till Pekings teknologiinstitut, BIT. De ska bidra i ett AI-race med USA för att utveckla vapen. AI-teknologi tros innebära en militärteknologisk revolution i klass med införandet av krutet eller kärnvapen.

Annons
Annons

– De här kidsen är exeptionellt smarta, men det är inte nog. De måste också ha en passion för att utveckla nya vapen och vara patrioter, säger en professor som deltagit i uttagningen.

– Vi går en ny väg och gör saker ingen har gjort förut, säger en av de utvalda studenterna Cui Liyuan i ett pressmeddelande medan en annan, Qi Yan, säger att han varit intresserad av vapen ända sedan han var liten.

Framtidens vapen kan handla om allt från självkörande atomubåtar till svärmar av slaktarrobotar som hittar offer med ansiktsigenkänning – framtidsvisioner som många nog menar mer hör hemma i en mardröm. De kinesiska ungdomarna kan efter avslutad utbildning ansluta sig till de hundratusentals cybersoldater och programmerare som redan arbetar för kommunistpartiets militär, Folkets Befrielsearmé.

Kina har redan så bra hackare att vissa lag inte längre får delta hackertävlingar för så kallade”white hats”, ”etiska” hackare som avslöjar fel i cybersäkerheten – beslutet uppges ha tagits av av rädsla att andra länder ska lära sig av de kinesiska hackarnas kunskaper.

– Genom att inte låta talangerna åka utomlands blir Kina bättre på cyberattacker, säger James Andrew Lewis vid det amerikanska Center for Strategic and international studies.

Kommunistpartiet vann det kinesiska inbördeskriget tack vare framgångsrik signalspaning. Röda arméns gerilla avlyssnade och avkodade fiendekommunikation. Från den primitiva början på 1930-talet har Kina växt till en världsmakt i it-teknik och signalspaning, skriver forskare i en rapport för amerikanska Project 2049 institute. Redan 2004 gjorde partiet det till ett nyckelområde att kunna utkämpa ”informatiserade krig”, där militären använder cyberrymden, It-teknologi och kommunikationsnätverk för att besegra motståndarna. Det är oklart hur stora cyberstyrkor Kina egentligen har.

Annons
Annons

FBI uppskattar siffran till 30 000 militära cyberspioner och 150 000 dataexperter inom den privata sektorn som syftar till att bistå med att komma åt bland annat teknologi, säger Johan Englund vid FOI.

Men andra bedömare pekar på att Kina även kan dra nytta av en gigantisk cybermilis som finns på kinesiska företag, skolor och forskningsinstitut. Det är det senaste steget inom doktrinen av Folkkrig som Kina har använt sedan diktatorn Maos dagar. Den går ut på att kommunistpartiet ska kunna mobilisera hela folket för att besegra fienden, öppet och dolt.

Kinas kommersiella och industri-relaterade cyberaktiviteter och spionage tros vara organiserade under säkerhetspolisen, Ministeriet för Statssäkerhet, MSS.

Men militären cyberstyrkorna sorterar sedan 2015 under den nya avdelningen Strategiska Supportmakten, SFF. Deras uppdrag är att samordna och centralisera befrielsearméns olika rymd-, cyber- och signalspaningsaktiviter i en enhet. Under invigningen underströk president Xi Jinping att en av SFF:s främsta uppdrag är att integrera den civila och den militära sektorn med varandra. De har en mängd av forskningsinstitut knutna till armén för att utveckla ny teknik, ofta i samarbete med civila bolag som Huawei och ZTE, skriver forskaren Nicholas Lyall i en artikel för tidskriften The Diplomat. Huawei förnekar alla anklagelser om militärt samarbete och spionage.

Det är svårt att bedöma hur Sverige ligger jämfört med Kina. Bedömare SvD talat med säger att Sverige redan har en befintlig cyberstyrka. 2004 fick Försvarsmakten i uppgift att börja titta på IT-försvar, det som i dag kallas för cyber. 2013–2014 nämndes även ett förband inom försvarsmakten som heter IT-försvarsförbandet samt Försvarsmaktens Computer Emergency Response Team (CERT). På Folk & Försvar i Sälen i januari sa överbefälhavaren Mikael Bydén att Sverige nästa år ska öka antalet värnpliktiga till 5 000 och dessutom införa en ”cyberlumpen”. Ett trettiotal värnpliktiga ska vara cybersoldater. Syftet med pilotprojektet är att stärka försvarets it-säkerhet men också locka en ny grupp av ungdomar till det militära.

Professorn och entreprenören inom AI och robotik Fredrik Bruhn efterlyser ett  svensk miljardprogram för AI, i storleksordningen som ett JAS Gripen-plan. Sverige behöver se över exportrestriktioner för exponentiell teknik och demokratierna måste klippa kablarna till länder som vill oss illa, säger han till ledarskribenten Patrik Oksanen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons