Annons

De tjänar bäst i blågult – ”dubblade sin lön”

Svenska landslaget har spelare som spelar såväl i USA som i Förenade arabemiraten. Gemensamt är att samtliga tjänar bra med pengar på sin idrott. SvD listar några av de absolut bäst betalda svenskarna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sebastian Larsson är på väg hem till Sverige och AIK.

Foto: Gregorio Borgia/AP

1 / 8

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sebastian Larsson, AIK

Sebastian Larsson är på väg hem till Sverige och AIK.
Sebastian Larsson är på väg hem till Sverige och AIK. Foto: Gregorio Borgia/AP

Sebastian Larssons kontrakt med engelska Hull gick ut efter säsongen i våras. Efter en lång utlandskarriär som inleddes som ungdomsproffs i Arsenal har Larsson och familj bestämt sig för att flytta hem till Sverige. Det ledde till en dragkamp mellan AIK, Djurgården och IFK Göteborg. Den dragkampen var det AIK som vann men det kostade. Larssons kontrakt på 2,5 säsonger i AIK uppges av Fotbolldirekt vara värt totalt 8,3 miljoner kronor inklusive en signing bonus.

Annons
Annons

Gustav Svensson

Foto: Dmitri Lovetsky/AP

2 / 8

Gustav Svensson, Seattle Sounders

Gustav Svensson
Gustav Svensson Foto: Dmitri Lovetsky/AP

Amerikanska proffsligan Major League Soccer har tillräckligt med pengar för att locka till sig stjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Wayne Rooney. Men det är bara ett fåtal spelare per klubb som kan få stora löner. Resterande regleras av ett lönetak precis som i andra amerikanska proffsligor som NHL. Gustav Svensson har en lön på cirka 1,5 miljoner kronor i Seattle.

Annons
Annons

Albin Ekdal.

Foto: Darko Bandic/TT

3 / 8

Albin Ekdal, Hamburg

Albin Ekdal.
Albin Ekdal. Foto: Darko Bandic/TT

Hamburg åkte ur tyska högstaligan för första gången på 55 år i våras. En bidragande orsak till det kan vara att Albin Ekdal fick stora delar av säsongen förstörd av skador. Ekdals årslön i Hamburg ligger enligt tyska tidningar på cirka 25 miljoner kronor per år. Nu återstår att se om han följer med laget ner nästa säsongen eller om han spelar i en ny tröja i höst.

Annons
Annons

Andreas Ganqvist – snart i superettan.

Foto: Gregorio Borgia/AP

4 / 8

Andreas Granqvist, Helsingborgs IF

Andreas Ganqvist – snart i superettan.
Andreas Ganqvist – snart i superettan. Foto: Gregorio Borgia/AP

Den svenska lagkaptenen flyttar hem till Helsingborg efter VM. Han får också kliva ned rejält i lön. Granqvists tidigare klubb Krasnodar ägs av ryska miljardären Sergej Galitskij. Bland annat har klubben investerat 600 miljoner kronor i en akademi som ska fostra morgondagens ryska proffs. Att det är en rik klubb syntes även i Granqvists lönekuvert där det fick plats cirka 25 miljoner kronor per år inklusive bonusar.

Annons
Annons

Marcus Berg.

Foto: Martin Meissner/AP

5 / 8

Marcus Berg, Al Ain

Marcus Berg.
Marcus Berg. Foto: Martin Meissner/AP

Förra året lämnade Marcus Berg Panathinaikos i Grekland för ännu varmare breddgrader när han blev klar för Al Ain i Förenade Arabemiraten. I det lilla men rika landet tjänar Berg 30 miljoner kronor per år. Där öser Berg in mål – när kommer det första i VM?

Annons
Annons

Victor Nilsson Lindlöf.

Foto: Maja Suslin/TT

6 / 8

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United

Victor Nilsson Lindlöf.
Victor Nilsson Lindlöf. Foto: Maja Suslin/TT

Övergången från Benfica till Manchester United blev den största övergången någonsin för en svensk back. 342 miljoner kronor uppgavs övergången vara värd. Nilsson Lindelöf får även en bra lön i den engelska storklubben, cirka 34 miljoner kronor per år i ett kontrakt som sträcker sig fram till sommaren 2022 enligt uppgifter från portugisiska tidningar i samband med övergången.

Annons
Annons

Emil Forsberg.

Foto: Darko Bandic/AP

7 / 8

Emil Forsberg, RB Leipzig

Emil Forsberg.
Emil Forsberg. Foto: Darko Bandic/AP

I februari förra året skrev Emil Forsberg på ett nytt kontrakt med RB Leipzig som enligt Aftonbladet uppgavs dubbla hans lön från cirka 30 miljoner kronor till cirka 60–70 miljoner kronor. Det har länge ryktats om att Forsberg ska lämna den tyska klubben för någon större europeisk toppklubb.

Annons
Annons

Janne Andersson.

Foto: Maja Suslin /TT

8 / 8

Janne Andersson, Svenska landslaget

Janne Andersson.
Janne Andersson. Foto: Maja Suslin /TT

När Erik Hamrén slutade som förbundskapten efter EM 2016 kontrakterade Svenska Fotbollförbundet Norrköpings dåvarande tränare Janne Andersson. Han kontrakt sträcker sig över kvalet till EM 2020 och om Sverige skulle kvala in även över mästerskapet. Förra året hade Andersson en taxerad inkomst på 2,7 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons