Annons

Svenska Tesla-köpare rasar mot Elon Musks nya besked

Folk-Teslan är änligen här – och samtidigt sänks baspriset på den Model 3 som redan lanserats, något som väcker ilska hos svenska Tesla-kunder. Samtidigt lägger Tesla ner butiker och låter all försäljning ske via internet.

Under strecket
Publicerad

Tesla Model 3 premiärvisades i Sverige i november.

Foto: Thommy Tengborg/TTBild 1 av 2

Elon Musk, Teslas vd och grundare.

Foto: Kiichiro Sato/APBild 2 av 2

Tesla Model 3 premiärvisades i Sverige i november.

Foto: Thommy Tengborg/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Tesla Model 3 – bil eller Iphone?

Tesla meddelade på torsdagen att den länge emotsedda Model 3 med kortare räckvidd, ”Folk-Teslan”, nu går att köpa för utgångspriset 35 000 dollar (drygt 320 000 kronor) i USA. I Sverige kommer den nya basmodellen att kosta runt 420 000 kronor efter moms och importavgifter.

I samband med tillkännagivandet kom också uppgifter om en ompaketering för tillvalen av autopilot som innebär ett billigare alternativ än tidigare. Den Model 3 som redan finns på marknaden blir billigare, helt enkelt.

Tala om att ge befintliga kunder en spark i baken.

Och det har lett till starka reaktioner hos Teslas kunder i Sverige.

”Kommer garanterat ifrågasätta varför denna sänkning inte kommer mig tillgodo, annars kan de ta tillbaka bilen direkt. Tala om att ge befintliga kunder en spark i baken.”, skriver en Tesla-köpare på Facebook.

Andra som redan har lagt en beställning sedan tidigare undrar hur prissänkningen påverkar dem. En person skriver på Facebook att han fått beskedet av sin återförsäljare att avbeställa ordern – för att sedan lägga en ny.

Tesla Model 3 premiärvisades i Sverige i november.
Tesla Model 3 premiärvisades i Sverige i november. Foto: Thommy Tengborg/TT
Annons
Annons

Elon Musk, Teslas vd och grundare.

Foto: Kiichiro Sato/APBild 1 av 1

På diverse forum är det många som önskar att Tesla själva hade kunnat gå ut med information på sin hemsida för att förtydliga vad som gäller. Men företagets presschef Maria Lantz förklarar att det är svårt att generalisera eftersom det beror på vilken version det gäller och vilka tillval man gjort.

– Kunder som har frågor om sin beställning är välkomna att kontakta butikerna, säger hon.

Även den tredje nyheten från Tesla skapade rubriker världen över på torsdagen: framöver kommer det inte gå att köpa några bilar i butik. Istället kommer all försäljning att ske via internet. Det ska också gå fortare att genomföra köpet.

”Du kan nu köpa en Tesla i Nordamerika via din telefon på ungefär en minut, och den möjligheten kommer snart utökas till resten av världen”, skriver vd Elon Musk på sin hemsida.

Inom de närmaste månaderna kommer de flesta av biltillverkarens butiker att stängas. Även personal kommer att sägas upp. På vissa orter kommer butikerna att omvandlas till ”show rooms” och informationscentrer där bilmodellerna kan visas upp.

Elon Musk, Teslas vd och grundare.
Elon Musk, Teslas vd och grundare. Foto: Kiichiro Sato/AP

Den som vill köpa en Tesla kommer heller inte att kunna provköra den. Däremot kan den som köpt en bil lämna tillbaka den inom en vecka och få alla pengar tillbaka. Så länge den inte gått mer än 160 mil.

”Du kan köpa en Tesla, köra över hundra mil på en roadtrip över helgen med dina vänner, och sedan lämna tillbaka den utan att betala något”, skriver Elon Musk.

Att enbart sälja bilar över nätet bidrar, enligt Tesla, till att sänka priset på alla modeller med omkring sex procent i genomsnitt. Det har gjort att man tidigare än beräknat har kunnat sänka priset på Model 3.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons