Annons

Finansprofiler indragna i bankskandalen

En före detta riksbankschef, en tidigare generaldirektör och en börs–vd. Flera tungviktare i det svenska näringslivet riskerar att bli insyltade i Danske Banks växande penningtvätthärva. Förre riksbankschefen Urban Bäckström har haft en central roll i banken, som vice ordförande.

Under strecket
Publicerad

Urban Bäckström och Ingrid Bonde.

Foto: TTBild 1 av 1

Urban Bäckström och Ingrid Bonde.

Foto: TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-09-05 05:52 danske bank
Urban Bäckström och Ingrid Bonde.
Urban Bäckström och Ingrid Bonde. Foto: TT

Styrelsen i Danske Bank har hamnat i skottgluggen i den penningtvättskandal som nu rullas upp.

I våras riktade danska Finansinspektionen svidande kritik mot bankens styrelse och ledning för att man inte har agerat tillräckligt kraftfullt. Varningssignalerna om misstänkt pågående brottslighet i den egna banken togs inte på tillräckligt allvar, enligt tillsynsmyndigheten.

Urban Bäckström har haft en nyckelroll i banken under flera av de aktuella åren. Han valdes in i styrelsen redan 2012, året innan bankens visselblåsare slog larm.

Urban Bäckström blev vice ordförande 2017 och han lämnade styrelsen i våras, efter sex år som ledamot.

Ingrid Bonde har en annan ingång. Hon valdes in så sent som 2018, sannolikt för att städa upp efter skandalen. En skandal som har fått aktiekursen att rasa – 25 procent på ett år.

Annons
Annons

Ingrid Bonde var generaldirektör för svenska Finansinspektionen under åren 2003–2008.

En sak förenar de två svenska direktörerna just nu. Tystnad. Urban Bäckström vill inte kommentera sitt eventuella ansvar i det inträffade utan hänvisar till bankens ordförande.

Ingrid Bonde vill inte heller uttala sig.

SvD har tidigare berättat att Christer Gardell länge var storägare i Danske Bank och att hans parhäst Lars Förberg också satt i styrelsen. Även Lars Förberg lägger locket på.

Enligt uppgift i affärstidningen Financial Times är beloppen som passerat Danske Banks estniska filial under den misstänkta penningtvätten gigantiska. Drygt 270 miljarder kronor från Ryssland och före detta Sovjetländer enbart under 2013. Härvan har pågått mellan 2007 och 2015.

Inom kort kommer Danske Banks egna stora utredning om skandalen. Den kan komma att rikta ytterligare kritik mot ledning och styrelse.

Den amerikanska finansmannen Bill Browder, som länge fört en privat kamp mot rysk ekonomisk brottslighet och sedan tidigare kommit med hård kritik mot Danske Banks agerande, är missnöjd med styrelsens arbete.

Han säger i en intervju med Dagens Industri att det är ”obegripligt” att styrelsen ännu inte har ställts till svars.

Andreas Håkansson, bankanalytiker på franska banken BNP Paribas, är inne på samma spår:

– Rapporten från danska finansinspektionen är stundtals hårresande läsning. Man blir förvånad över att banken inte slagit larm med tanke på den mängd utländska kunder med stora tillgångar som fanns i den estniska verksamheten.

Han fortsätter:

– Det är allvarligt att det har fått pågå så länge utan att styrelsen tycks ha reagerat.

Annons
Annons

Det finns ännu fler svenskar med kopplingar till Danske Bank. Martin Tivéus, tidigare vd för Avanza bank och sedan i våras vd för vårdjätten Attendo, satt i bankens styrelse 2017–2018.

Mikael Ericson, idag vd på Intrum Justitia, hade ett direkt operativt ansvar på Danske Bank under flera av de kritiska åren då penningtvätten misstänks ha ägt rum.

Under åren 2014-2016 var han chef över affärsområdet International Banking, som haft ett övergripande ansvar för just Estlandsfilialen, enligt danska Finansinspektionen.

– När jag anställdes på avdelningen International Banking visste jag inte att den här processen pågick. Den hade börjat och mitt jobb var alltså att avveckla den. Avvecklingen skedde i nära samarbete och samförstånd med bankledningen, Compliance och juristavdelningen. Jag var inte med om att bygga upp den. 

Mikael Ericson vill inte uttala sig om framtiden kan innehålla förändringar i ledning och styrelse för Danske Bank.

– Det skulle kännas fel av mig att spekulera i det, säger han. Jag tror att alla som jobbar i Danske Bank är överens om att det här är en typ av affärer som banken aldrig borde ha börjat ägna sig åt.

SvD har utan framgång sökt Martin Tivéus för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons