Annons

Svenska vinstchanser på Grammygalan

Max Martin har goda förutsättningar att följa upp sitt Polarpris med en eller ett par amerikanska Grammys natten till tisdagen. Hitmakaren är nominerad i sex kategorier inför årets prisutdelning – och han har svenskt sällskap

Under strecket
TT
Publicerad

Både Max Martin och Tove Lo är nominerade till en Grammy.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Både Max Martin och Tove Lo är nominerade till en Grammy.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Både Max Martin och Tove Lo är nominerade till en Grammy.
Både Max Martin och Tove Lo är nominerade till en Grammy. Foto: Claudio Bresciani/TT

Max Martin och hans svenska producentkollegor Johan "Shellback" Schuster och Ali Payami är bland annat nominerade i kategorin bästa skiva för "Blank space" med Taylor Swift respektive "Can't feel my face" med The Weeknd.

De är även nominerade i kategorin bästa album för Swifts "1989" och The Weeknds "Beauty behind the madness". På den senare står även Peter Svensson från The Cardigans listad som en av producenterna.

Tove Lo har även fått en nominering tillsammans med Max Martin för Ellie Gouldings låt "Love me like you do" i kategorin bästa låt för visuell media.

Producent- och låtskrivargänget får svenskt sällskap bland de nominerade av Ghost, i kategorin bästa metal-låt för "Cirice", och Galantis, i kategorin bästa dansskiva för "Runaway (U & I)".

Den artist som på förhand har flest vinstchanser är den amerikanske rapparen Kendrick Lamar, med hela elva nomineringar – bland dem årets album ("To pimp a butterfly") och årets låt ("Alright").

– Jag vill vinna alla elva. Det skulle vara en bekräftelse, inte bara för mig själv utan för hela kulturen, sade Lamar i en intervju med Billboard i december.

Grammygalan blir som vanligt en stjärnspäckad historia. Taylor Swift kommer att inleda galan med ett uppträdande och även namn som Adele, Justin Bieber, Rihanna, The Weeknd ska spela.

Sedan tidigare är det också känt att de kvarvarande medlemmarna av Eagles tillsammans med Jackson Browne kommer att hedra den avlidne Glenn Frey medan Lady Gaga ska framföra en hyllning till David Bowie som gick bort i januari.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons