Annons

Svenskar mer oroliga för egna ekonomin

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hushållen deppar mer än på sju år. Varningen kommer från Konjunkturinstitutet (KI) som hänvisar till förväntningar om stigande arbetslöshet. Nordea menar att det bara är början.

Under strecket
Publicerad

Svensk arbetslöshet steg överraskande mycket i augusti och har under det senaste året stigit från sex till drygt sju procent. Det är den högsta nivån som uppmätts i augusti på fem år. Utvecklingen börjar nu sätta spår bland hushållen.

Enligt KI:s senaste barometerundersökning har svenskarna inte varit lika deppiga som i dag på sju år. Svenskarnas syn på den egna ekonomin har blivit mindre positiv och andelen hushåll som sparar är större än normalt. Mest har dock synen på den svenska ekonomin försvagats.

– Makroindex, som sammanfattar alla frågor om svensk ekonom, ligger på en låg nivå. Det drivs framför allt om synen på arbetslösheten och att man tror att den kommer att öka, säger Maria Billstam som ansvarar för KI:s barometer.

Barometern pekar på en ungefär oförändrat antal anställda de närmsta månaderna.

Hushållen deppar inte bara om den svenska ekonomin, men i allt större utsträckning även om den egna ekonomin.

– Man har en mindre positiv inställning till om det är rätt tidpunkt att köpa kapitalvaror som elektronik och möbler, säger Maria Billstam.

Enligt KI:s barometer är det inte bara hushållen som deppar. Stämningen bland svenska företag har också försämrats den senaste tiden. Industriföretagens anställningsplaner pekar på mer omfattande neddragningar av personalstyrkan än normalt de närmsta tiden. Andra sektorer – som tjänste-, bygg- och detaljhandeln – planerar dock inte att skära ned antalet anställda.

– Väger man ihop dem och ser på hela näringslivet så pekar barometern på en ungefär oförändrat antal anställda de närmsta månaderna, säger Maria Billstam.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror att arbetslösheten kommer öka den närmsta tiden. Banken presenterade en ny prognos som visar att arbetslösheten kommer öka och snitta drygt sju procent nästa år. Men Winsth spår att prognosen redan är förelagad och att sysselsättningen kommer minska brett i den svenska ekonomin.

– Vi tror nog snarare att det här kommer fortsätta och att vi kommer få se svaghetstecken på bred front, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons