Annons

Svenskar går all-in i spelindustrin: "Inga konkurrenter"

Spelindustrin växer så det knakar. Nu satsar svenska Zimpler på enklare mobilbetalningar för alla sajter. Enligt bolaget ska deras lösning ge spelaren mer kontroll över sitt spelande.

Under strecket
Publicerad
Foto: Marcus Ericsson/TTBild 1 av 2

Johan Friis och Kristofer Ekman Sinclair på Zimpler.

Foto: ZimplerBild 2 av 2
Foto: Marcus Ericsson/TTBild 1 av 1
Foto: Marcus Ericsson/TT

Casumo, Comeon, Expekt, Leovegas...antalet spelbolag på den svenska marknaden har växt explosionsartat de senaste åren. Den genomsnittlige spelaren har konton på mellan två till åtta spelsajter.

Men än så länge har det inte varit möjligt att samla sitt spelande på ett ställe. Det vill det svenska bolaget Zimpler ändra på.

– Spelindustrin är en stor växande marknad. Den är global och det mobila spelandet kräver ett verktyg för kontroll och översikt över sitt spelande. Vi såg att vi har en möjlighet att göra det vi kan, att ge kontroll till spelkunden, säger vd:n och medgrundaren Kristofer Ekman Sinclair.

Zimpler samlar spelarnas pengar på ett konto, som de sedan kan använda på drygt 200 olika spelsajter. Än så länge är dock några av de största, till exempel Unibet och Bet365, inte med. Men siffran över antalet sajter kommer att växa tack vare spelarna själva, säger Johan Friis, medgrundare och säljchef.

Annons
Annons

Johan Friis och Kristofer Ekman Sinclair på Zimpler.

Foto: ZimplerBild 1 av 1
Johan Friis och Kristofer Ekman Sinclair på Zimpler.
Johan Friis och Kristofer Ekman Sinclair på Zimpler. Foto: Zimpler

– Låter man slutkunden bestämma kommer de stora spelbolagen att komma. Vi är övertygade om att dialogerna med spelbolagen kommer att fortgå och att kunderna kommer att begära att få nyttja vår tjänst.

Spelmissbruk är en riskfaktor för många svenskar. 3 procent av svenskarna ägnade sig 2015 åt riskabelt spelande, enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät.

Genom att se alla speltransaktioner på samma sajt och tack vare budget- och blockeringsfunktioner menar Zimpler att de kommer att ge spelarna bättre kontroll över sitt spelande.

– Vi erbjuder en betaltjänst, och vill med den bidra med alla de verktyg vi kan för att i möjligaste mån förhindra ett osunt spelande. Ansvaret ligger ju självklart också hos spelbolagen. Spelbranschen har växt mycket, men den har inte behövt sätta kunden i fokus, säger Johan Friis.

Rent krasst känner vi att vi inte har några konkurrenter.

Zimpler är en del av Smart Payments Nordic, som har tillstånd av Finansinspektionen. Ett gäng riskkapitalister och affärsänglar står också bakom satsningen. Grundarna själva säger att de är helt unika med sin tjänst.

– Rent krasst känner vi att vi inte har några konkurrenter om man jämför äpplen och äpplen och inte äpplen och päron. De största aktörerna i dag förutom kort är gamla e-plånböcker som egentligen föddes för 10 år sedan, säger Johan Friis.

Än så länge lever det svenska spelmonopolet. Men i och med intåget av utländska aktörer har frågan om monopolets vara eller icke-vara lett till en utredning om en omreglering av den svenska spelmarknaden. Johan Friis säger att de följer processen noggrant och att de är positiva till en förändring.

– Ser man på den europeiska marknaden går många igenom en reglering. Man har haft monopol och omreglerat marknaden. Vi påverkas inte så mycket, vi kan arbeta med Svenska spel lika väl som med Betsson, då vi är licensierade i Sverige. Men det är alltid bra när marknaden harmoniseras och man får samma spelregler för operatörerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons