Annons

Svenskar i Schweiz ”dundrar in som busar”

Öl till fonduen är en dödssynd och det finns ett strikt regelverk kring kindpussande. Den som klantar sig riskerar att betraktas som klumpig buse. SvD:s Gunilla von Hall guidar till vett och etikett i Schweiz, landet där artighet, punktlighet och diskretion är honnörsord.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Schweiz föll mot Sverige i åttondelsfinal under fotbolls-VM. Gunilla von Hall ger råd inför ditt besök i alpnationen.

Foto: Melanie Duchene/APBild 1 av 1

1 / 8

Schweiz föll mot Sverige i åttondelsfinal under fotbolls-VM. Gunilla von Hall ger råd inför ditt besök i alpnationen.
Schweiz föll mot Sverige i åttondelsfinal under fotbolls-VM. Gunilla von Hall ger råd inför ditt besök i alpnationen. Foto: Melanie Duchene/AP

Vissa ser Schweiz som ett neutralt naturparadis. Andra som ett konservativt tråkland fullt med pengatvättare och hemmafruar. Ytterligare andra ser Schweiz som ett oväntat progressivt land med ultraliberal drogpolitik och syn på dödshjälp.

Det ligger ett korn av sanning i alla bilderna. Svårigheten är att benhårt klassa något som typiskt schweiziskt eftersom landet består av fyra kulturer och språk.

Över 64 procent av de åtta miljoner invånarna talar schweizertyska, 20 procent talar franska, runt tio procent italienska och resten minoritetsspråket rätromanska.

Schweiz är på så sätt fyra länder i ett. Men ändå finns en grundkultur med sedvänjor och uppförandekoder som du bör känna till.

Annons
Annons

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

2 / 8

Hälsa ordentligt – eller klassas som buse

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Hövligt hälsande och ursäktande är en nödvändighet överallt i Schweiz.

Frågar du efter ost i mataffären utan att hälsa först lär du bli tillrättavisad med en sur kommentar. Det första du säger är ”bonjour”, ”grüezi” eller ”boungiorno”. Det ska följas av ett hövligt ”merci” samt ”bonne journée” (tack och ha en trevlig dag) när du lämnar. Glöm inte heller ”s’il vous plaît” när du ber om något.

Samma sak på alpvandringen eller kvällspromenaden. Varje gång du möter en annan vandrare eller flanör är artigt hälsande självklart.

Råkar du stöta till någon i mataffären förväntas ett omedelbart ”pardon”, annars riskerar du att klassas som brutal buse.

Annons
Annons

En kindpuss med läpparna anses alldeles för närgånget.

Foto: IBL/AlamyBild 1 av 1

3 / 8

Kindpussas aldrig med läpparna

En kindpuss med läpparna anses alldeles för närgånget.
En kindpuss med läpparna anses alldeles för närgånget. Foto: IBL/Alamy

Här gäller att du kan skilja vänster från höger samt räkna rätt. När du möter någon som anses vara vän väntas ni kindpussas (kvinnor och män). Tre gånger – inte två som i Frankrike.

Män hälsar däremot bara med fast handslag.

Du erbjuder först din högra kind, sedan den vänstra och därefter åter den högra. Börjar du med fel kind kan det bli frontalkollision och pinsamt. Och framförallt: sätt aldrig läpparna på själva kinden, det anses vara oacceptabelt kladdigt och närgånget. Det är luftpuss som gäller.

Män hälsar däremot bara med fast handslag. Även större barn förväntas hälsa med handslag.

Annons
Annons

Urverket i en schweizisk klocka. Här förväntas du vara punktlig.

Foto: IBL/Deni/Alamy Bild 1 av 1

4 / 8

Håll tiden – och distansen

Urverket i en schweizisk klocka. Här förväntas du vara punktlig.
Urverket i en schweizisk klocka. Här förväntas du vara punktlig. Foto: IBL/Deni/Alamy

Att komma i tid är del av schweizarnas DNA. Det anses förolämpande och respektlöst att komma knallande en kvart för sent till någon som stått och väntat sedan typ prick 8.00. Om tågen kan komma i tid, varför kan inte du?

Håll dig alltid till Ni för att vara på säkra sidan.

I Schweiz förväntas man också hålla viss distans till människor man möter och tilltala varandra med niande. Det är alltså ”vous” som gäller på franska. Först efter att man enats om att dua varandra kan relationen bli mer informell. Håll dig alltid till Ni för att vara på säkra sidan. Undantaget är om du pratar med ett barn.

Annons
Annons

Var inte rädd för att böka runt ordentligt med gaffeln i fonduegrytan, tipsar Gunilla von Hall.

Foto: IBL/AlamyBild 1 av 1

5 / 8

Lägg ner New York-fasonerna

Var inte rädd för att böka runt ordentligt med gaffeln i fonduegrytan, tipsar Gunilla von Hall.
Var inte rädd för att böka runt ordentligt med gaffeln i fonduegrytan, tipsar Gunilla von Hall. Foto: IBL/Alamy

Nationalrätterna fondue och raclette bör du inte missa. Men fonduen ska ätas och tillagas på rätt sätt. Första dödssynden är att dricka öl eller cola till den smälta osten. Det anses okunnigt och buffligt samt ger garanterat magknip. Te eller vitt vin är det som gäller.

Rör runt i osten med rejäla tag så fort grytan ställts på bordet för att hindra att det bränns i botten. Glöm inte svartpeppar på de ostindränkta brödbitarna. Och ställ inte grytan i diskhon så fort osten ätits upp. I botten ligger den knapriga och läckra bottenosten, ”la religieuse”.

Vill du laga din egen fondue bör du känna till grundreceptet med mix av tre klassiska ostar: Emmentaler, Gruyère och Vacherin.

Och prata inte om chokladfondue i Schweiz – det är en osnuten modernitet från New York.

Annons
Annons

Zurich, Schweiz.

Foto: Steffen Schmidt/APBild 1 av 1

6 / 8

Undvik att bli för privat

Zurich, Schweiz.
Zurich, Schweiz. Foto: Steffen Schmidt/AP

Prata gärna om väder och vind, vacker natur och direktdemokratiska folkomröstningar i möten med schweizare. Eller varför inte ostsorter, kantonernas självbestämmande eller det unika milisförsvaret.

Men undvik att bli alltför privat och dra hela din livshistoria. Särskilt personliga detaljer om skilsmässa, pengatrassel och arbetslöslöshet anses alldeles för närgånget. Ställ inte heller inträngande privata frågor om familj och jobb. Inkomstfrågor är ett absolut no-no.

Tålamod och finkänslighet lönar sig.

I Schweiz är respektfullt avstånd och diskretion honnörsord i personliga relationer. Det kan ta tid att få nära vänner som öppnar sig om sina liv, men tålamod och finkänslighet lönar sig.

Annons
Annons

Hälsa om du stöter på någon under alpvandringen.

Foto: IBL/AlamyBild 1 av 1

7 / 8

Var inte elefanten i porslinsbutiken

Hälsa om du stöter på någon under alpvandringen.
Hälsa om du stöter på någon under alpvandringen. Foto: IBL/Alamy

Aningslös oartighet är svenskarnas vanligaste miss i Schweiz. Man klumpedunsar in i affärer och på restauranger utan att hälsa, tacka och säga adjö. Det ses inte med blida ögon. En annan typisk miss är att dundra runt som en elefant i en porslinsbutik och inte begripa att man måste ursäkta sig om man stöter till folk eller pratar för högt. Att inte hålla upp dörren för folk är ett annat misstag som ger dig skoningslösa minuspoäng.

Lär dig en gång för alla att uttala Schweiz rätt.

Tro inte att du kan använda söndagen till att klippa gräs eller spika på huset – söndag är vilodagen då man inte får föra oväsen. Samma sak gäller på vardagar mellan 12.30 och 14.00 samt efter klockan 22.00.

Och lär dig en gång för alla att uttala Schweiz rätt: det är schhhhhweiz, inte svejts.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

8 / 8

Bästa tipset: Tillbaka till skolbänken

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dunka in artighetsfraserna tills de sitter. I den fransktalande delen av Schweiz säger du ”bonjour” när du hälsar, ”merci” när du tackar och ”s’il vous plait” när du ber om något. Lär dig också motsvarande fraser på tyska och italienska och använd när du besöker de kantonerna.

Kritisera inte den numera utdöda banksekretessen.

Kom alltid i tid, och håll dig till niande tills ni kommit överens om att det är okej att dua varandra. Ge alltid ett par schweizerfranc i dricks på restaurangen. Var inte alltför privat. Kritisera inte den numera utdöda banksekretessen. Höj direktdemokratin till skyarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons