Annons

Lotta Lundberg:Varför skickar du hjärtan – vill du ligga eller kramas?

Foto: Emojione.com
Foto: Emojione.com
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

– Gillar du inte emojier, frågar väninnan.

– Hur så, kontrar jag och märker att jag spänner mig. Hon vill diskutera. Då har hon den där rösten. Jag vill hellre fortsätta promenaden. Kisa in i solen och prata om något mindre ansträngande.

– Du använder dem aldrig.

– Nä, just det. Jag pekar demonstrativt på något ointressant i grönskan för att avleda.

– Varför inte det?

Folk skickar hjärtan till varandra. Hjärtan? Vad fan betyder det?

Jag drar efter andan och sen kommer en störtflod mer eller mindre sammanbitna argument. Som i princip går ut på att emojier är vulgära.

När ens arbete innebär att sitta fem–sex timmar om dagen och pyssla med språket i olika former är emojier inte utvecklande. Om jag använt betänkligt många minuter av min arbetstid till att välja mellan gnistra, glimma, skina, blänka, glittra, glänsa, skimra, tindra, skillra, stråla, skina – har jag redan sagt skina? lysa då – för att få rätt känsla i en text så känns det helt enkelt fördummande att skriva sms och kleta dit stjärnor. Fattaru?

– Men det är ju så befriande, så effektivt.

Annons
Annons

Jag vill inte vara effektiv, säger jag och vet att jag ljuger, men nu gäller det något annat än att vara sanningsenlig. Detta är en principdebatt.

Folk skickar hjärtan till varandra. Hjärtan? Vad fan betyder det? Är det samma hjärta till morsan som till älskaren eller barnens fröken i skolan. Va? Betyder det att du vill kramas, ligga eller gå in i regnbågen tillsammans? Inte konstigt att det blir dickpics till slut? Och kränkningar. Folk kan ju inte språk längre, nyanser. De skickar fan emojier.

– Varför blir du så arg.

Jag blir inte arg!

Svenskarna måste fatta att man inte kan skicka emojier till tyska företagsledare. Då blir inga barn gjorda.

Fast det blev jag. Eller kanske snarare sorgsen, nedstämd, beklämd, orolig eller modfälld. Lite lätt hotad, kanske till och med skrämd. Fast ändå mest allvarlig.

Jag talar några moderna främmande språk. Inte många. Men de jag talar, talar jag bra. Till exempel tyska. När jag lärde mig tyska öppnades en hel värld. Att förstå ett språk är också en nyckel till att förstå hur de tänker i det landet. I språket finns ledtrådar nerlagda, ett delta av floder och vattendrag, bäckar och sjöar som berättar om och begripliggör dess folk. Där finns en historia och ett psyke. Ditt språk förtäljer klass, kön, uppväxt, politiska preferenser.

Med andra ord, ditt språk berättar om dina minnen. Det tyska ordet Vergangenheitsbewältigung, förflutenhetsbemästrande, är ett lysande/glimrande exempel. RAF (Röda armé-fraktionen) uttalas raff om du sympatiserar. R.A.F. säger den som vämjes över illdåden. Det skadar inte att veta.

Om jag kan tänka på fler språk kan jag bättre förstå hur det ser ut i huvudet på folk. Och om jag nödvändigtvis vill vara effektiv kan jag också göra affärer med dem.

Det har man förstått på Tysk-svenska handelskammaren.

De satsar nu 5 miljoner kronor på skolor som främjar tyskan (SvD 10/6 2018).

Svenskarna måste fatta att man inte kan skicka emojier till tyska företagsledare. Då blir inga barn gjorda. Utan en språkmedvetenhet kommer svenskarna inte ens att bli bjudna till förhandlingsbordet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons