Annons
Kommentar

Birgitta Forsberg:Svenskar tiger om penningtvätt – trots koppling till våldet

Polisen arbetar på platsen för en dödsskjutning i Sollentuna i juni 2019.
Polisen arbetar på platsen för en dödsskjutning i Sollentuna i juni 2019. Foto: Christine Olsson/TT

Vad har skjutningar, sprängningar och kriminella uppgörelser att göra med penningtvätt? Allt. Att stoppa tvättandet får droghandlaren att tappa sugen.

Under strecket
Publicerad

Det skjuts i Sverige. Och sprängs. Människor dör och skadas. Kriminella uppgörelser, säger polisen.

Ändå var det ingen som pratade om blykulor som trasar sönder människokroppar på Bankföreningens årliga möte i torsdags kväll.

Men sådana tragedier skulle de drygt 500 banktopparna egentligen ha kunnat diskutera i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Halva mötet ägnades nämligen åt penningtvätt, den andra halvan åt hållbarhet.

Visst går det att köpa kläder, smycken och bilar svart, men för att investera stora belopp eller ha dem på banken krävs att pengarna tvättas.

Kopplingen mellan grov kriminalitet, där stora pengar finns, och penningtvätt är alltså minst sagt stark. Det handlar om vapenhandel, droghandel, människohandel, prostitution, korruption och bedrägerier.

SEB-chefen Johan Torgeby, som även är ordförande för Bankföreningen, framhöll i torsdags att det främst är bankerna som rapporterar misstänkt penningtvätt till finanspolisen.

Ändå är det många som enligt lag måste rapportera, till exempel fastighetsmäklare, kasinon, pantbanker, advokater, jurister, revisorer, bokföringskonsulter och de som säljer kapitalvaror.

Annons
Annons

Men i fjol kom inga rapporter alls från bland andra advokater, jurister, skatterådgivare, fastighetsmäklare, försäkringsförmedlare, fondförmedlare och från aktörer som ger bostadslån. Samtidigt lämnade bankerna in drygt 14 000 misstänkta fall till finanspolisen.

Hur troligt är det att ingen svensk advokat eller skatterådgivare fattade någon som helst misstanke om penningtvätt 2018?

Även svenskar i gemen tiger om saken. Kanske är det en rest från tiden då Sverige hade betydligt högre skatter än i dag. Då det var kutym att se mellan fingrarna med personer som jobbade svart. Problemet är att det kan ligga grov kriminalitet bakom de svarta jobben.

– Om du fixar naglarna på en nagelsalong för 100 kronor och det kostar 1 000 kronor i salongen bredvid så måste du förstå att det här är inte vad det kostar, de här människorna är utsatta för trafficking eller också är hela stället en tvättomat, säger Magnus Krusberg, Sverigechef på konsultfirman PA Consulting som ger råd om att motverka penningtvätt.

FN:s kontor mot droger och brott beräknar att 2–5 procent av jordklotets totala BNP tvättas varje år. Det betyder att mellan 7 700 miljarder kronor och 19 biljoner kronor tvättas.

För ett antal år sedan uppskattade svenska experter att det tvättades 130 miljarder kronor i Sverige varje år. Det finns ingen färsk siffra, men jämfört med dagens BNP utgör det cirka 2,7 procent.

I relation till BNP låter det inte så mycket. Ändå är summan egentligen oerhörd.

Många som bekämpar penningtvätt är överens om att en effektiv bekämpning kan stävja kriminalitet. Den droghandlare som inte kan handla för sina smutsiga pengar kanske inte har lust att fortsätta i ”yrket”.

Annons
Annons

På bankmötet mellan salens stenpelare verkade debattörerna rörande eniga om att samordning behövs för att kunna blockera så mycket av tvättandet som möjligt. Just nu är 18 myndigheter inblandade i arbetet mot penningtvätt i Sverige.

På bankerna sitter tusentals personer och söker efter misstänkta transaktioner. Men efter att de rapporterat fallen till finanspolisen får de inte veta hur det gått. Tala om dåligt incitament. I fjol fick finanspolisen in 19 300 misstänkta fall av penningtätt medan antalet fällande domar med huvudbrottet penningtvätt i tingsrätten var 257.

Men att banker och andra företag endast försöker följa reglerna räcker inte, det är bara någon sorts bottennivå, en hygienfaktor, anser experterna.

– Att motverka penningtvätt är bland det viktigaste ett företag kan göra för att ta socialt ansvar för samhället, säger Magnus Krusberg.

I salen med stenpelare och 15 meter i tak handlade det i torsdags kväll förstås mest om banker och penningtvätt, eftersom det hela var ett bankmöte.

Inför hela skaran av banktoppar passade Finansinspektionens chef Erik Thedéen på att peka ut ”elefanten i rummet”, nämligen incitamenten för de bankanställda.

Ett bra resultat för avdelningen kan ge bonus eller löneförhöjning. Dessutom ökar det bankens totala vinst. Medan utlåning – som är de svenska bankernas största affär – binder kapital och därmed är dyrt, går vinsten för penningtvätt rakt in i banken. Banken behöver inte heller stå risken att tappa pengar på eventuella kreditförluster, som på ett lån.

Pengatransaktioner in och ut ur banken är egentligen en bankdirektörs våta dröm. Fast numera riskerar bankerna höga böter om de inte stoppar misstänkta pengar, blodbesudlade eller ej.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons