Kings College i Cambridge.
Kings College i Cambridge. Foto: Malin Hoelstad

Svenskarna på Cambridge och Oxford: Högre nivå här

Hemligheten bakom de engelska elituniversitetens framgång är självförtroende, fritänkande och en hög ambitionsnivå. Svenska universitet ligger efter på flera plan, menar akademiker med erfarenhet av båda världarna. ”Här vill folk förändra världen”, säger framtidsforskaren Anders Sandberg.

Publicerad

Det är lite som i ”Harry Potter”, skämtar Lina Norder.

Hon sitter i sällskapsrummet på Selwyn College i Cambridge med vännerna Frida Winzell och Naman Habtom-Desta. Väggarna är täckta av ekpaneler. Det luktar som ett gammalt bibliotek där man serverat skolmat. Utanför skymmer det, men trädgårdsmästarna pysslar fortfarande med gräsmattan och de många rabatterna. Ännu en intensiv dag är nästan över.

Lina och Naman har bestämt sig för att äta på universitetet i kväll. Det är något som förväntas av eleverna. De har gått på Cambridge i över två år, men middagarna är något som fortfarande överraskar. Då klär eleverna upp sig i universitetets traditionella svarta kåpor. De tågar in i matsalen och professorerna följer efter. Alla reser sig för att läsa en bön på latin. Sedan är det dags att äta.

– Det är nog lite löjligt ur ett svenskt perspektiv, säger Frida Winzell.

”Lite som i ’Harry Potter’.” Professorerna sitter tillsammans i kortändan av salen, men att fotografera när de är i rummet är förbjudet.
”Lite som i ’Harry Potter’.” Professorerna sitter tillsammans i kortändan av salen, men att fotografera när de är i rummet är förbjudet. Foto: Malin Hoelstad

Jag pluggar till åtta-tiden på kvällen varje dag och tar inte ledigt en enda dag under terminen.

Hon går miste om kvällens middag eftersom hon ska träffa sin professor. Mötet kallas ”supervision”, handledning, och är en viktig del av studierna.

– Jag anstränger mig mer här än jag gjort hemma. Jag vill inte sitta på min supervision och inte ha något att säga. Det handlar om tävlingsinstinkt, när alla andra anstränger sig vill man hänga med, säger Frida Winzell som studerar politik och internationella relationer.

Annons

Hon och de andra är överens om att livet på Cambridge är mycket intensivare än på svenska universitet.

– Jag pluggar till åtta-tiden på kvällen varje dag och tar inte ledigt en enda dag under terminen, säger Lina Norder som läser juridik.

1/3

Lina Norder, Naman Habtom-Desta och Frida Winzell i St Johns college, Cambridge.

Foto: Malin Hoelstad
2/3

Lina Norder gör sig klar inför kvällens middag.

Foto: Malin Hoelstad
3/3

Lina Norder studerar juridik vid Cambridge Selwin College.

Foto: Malin Hoelstad

Universitetsåret är uppdelat i tre terminer på åtta veckor.

– Man är både fysiskt och psykiskt trött mot slutet.

I Cambridge upplevde jag för första gången att det var roligt att undervisa.

För att hjälpa eleverna klara av det höga studietempot står universitetet för mycket av markservicen: studenterna serveras lunch och middag på sitt college (rummen har sällan kök) och får hjälp med både tvättning och städning.

– Det finns noll förväntan på att man ska vara vuxen, säger Frida Winzell.

Elituniversiteten månar om sina studenters välmående. Enligt Göran Therborn, professor vid Cambridge mellan 2006 och 2010 och känd som en av världens världens ledande experter på marxistisk sociologi, är det här något universiteten i Sverige kunde lära sig av Cambridge och Oxford.

– Man låter ingen falla genom maskorna. Som lärare har man begåvade och intresserade studenter, vilket gör att lärarna själva skärper sig och det leder till en positiv spiral. Det skiljer sig från Sverige. I Cambridge upplevde jag för första gången att det var roligt att undervisa.

Annons
Bridge of sighs, Suckarnas bro, i Cambridge.
Bridge of sighs, Suckarnas bro, i Cambridge. Foto: Malin Hoelstad

Framtidsforskaren Anders Sandberg på Oxford håller med. Han anser att universitetens styrkor att det är lätt att få intellektuell stimulans eftersom det samlas så många intressanta personer i Oxford och Cambridge.

Ambitionsnivån skiljer sig från Sverige. Svenska universitet vill vara nyttiga, här vill folk förändra världen.

Enligt Anders Sandberg har de brittiska elituniversiteten också en hemlig ingrediens som gör dem mer framgångsrika än svenska universitet.

– Ambitionsnivån skiljer sig från Sverige. Svenska universitet vill vara nyttiga, här vill folk förändra världen. Det beror inte bara på att man vet att man är på ett riktigt bra universitet, här finns en medvetenhet om att världen går att förändra. I Sverige vill man inte ställa till med oreda.

Annons

Anders Sandberg studerade datavetenskap och neurovetenskap vid Stockholms universitet. Han började jobba på den kända filosofen Nick Boströms Future of Humanity-institut i Oxford år 2006.

Både Nick Boström och Anders Sandberg figurerade i brittiska medier för ett par år sedan när de bestämde sig för att låta sina huvuden frysas ner efter döden. Hoppet är att mänskligheten i framtiden ska ha utvecklat teknik som kan återuppliva dem.

– Vårt institut hade inte kunnat fungera i Sverige. Vi har försökt starta liknande forskning i Sverige, men där vill man satsa på säkra kort. Visst finns det byråkrati också i Oxford, men här finns samtidigt utrymme för nyskapande och risktagande.

Anders Sandberg, futurist och doktor vid Future of humanity institute, Oxford.
Anders Sandberg, futurist och doktor vid Future of humanity institute, Oxford. Foto: Malin Hoelstad

Eftersom universitetet är uppdelat finns det stor frihet för de olika avdelningarna att gå sin egen väg. Vi kan och vi får tänka på stora frågor.

Annons

Ambitionsnivån och fritänkandet är en stor styrka, anser Anders Sandberg.

– Här finns starka professorer som bestämmer sig för saker och sedan gör dem utan att diskutera med eller rådfråga andra. Eftersom universitetet är uppdelat finns det stor frihet för de olika avdelningarna att gå sin egen väg. Vi kan och vi får tänka på stora frågor.

Oxford och Cambridge hör till Europas äldsta universitet och har utbildat den brittiska eliten i århundraden. Under 600 år fanns inga andra universitet i England. 42 av Storbritanniens 56 premiärministrar har haft en examen från något av universiteten. Sammanlagt 187 nobelpristagare har studerat eller jobbat på Oxford eller Cambridge.

Det är ett förflutet som bidrar till universitetens anseende och till att de som blivit antagna känner att de redan nått långt. Men en utbildning på elituniversiteten leder inte automatiskt till en toppkarriär, menar Henrik Jönsson, professor i biologifysik på Cambridge

– Även om du studerar här är det inte självklart att du blir toppforskare. Om du går på ett toppuniversitet och presterar bäst går det bra för dig, men om du inte är bäst är det ibland bättre att studera på ett mindre universitet.

Annons
Anders Sandberg har en medaljong runt halsen som innehåller instruktioner för hur hans kropp ska behandlas när han dör. För några år sedan blev han omskriven i brittiska medier när han bestämde sig för att låta sitt huvud frysas ner efter döden.
Anders Sandberg har en medaljong runt halsen som innehåller instruktioner för hur hans kropp ska behandlas när han dör. För några år sedan blev han omskriven i brittiska medier när han bestämde sig för att låta sitt huvud frysas ner efter döden. Foto: Malin Hoelstad

Flödet av de bästa idéerna slängs på dig i den här miljön eftersom alla vill komma hit.

Henrik Jönsson tillägger att de britter som doktorerat på Cambridge eller Oxford ofta är yngre och mindre erfarna är svenska studerande. En del har börjat på universitet som sjuttonåringar, tagit en treårig kandidatexamen och sedan fortsatt med en treårig doktorsexamen. Svenska studerande har ofta mer livserfarenhet.

Han arbetar vid Sainsbury Laboratoriet bredvid Cambridge botaniska trädgård. Dagsljuset flödar in genom stora fönster som vetter mot trädgården. Glasväggar skiljer de ljusa korridorerna från laboratorierna. Det är modernt och påkostat. Här genomförs, med stöd från the Gatsby foundation, en filantropisk fond som drivs av en av Storbritanniens rikaste familjer, banbrytande forskning kring hur växter utvecklas.

Annons

Henrik Jönsson har varit med sedan labbet grundades 2011. Han arbetade tidigare på universitetet i Lund och flyttade familjen till Cambridge för fyra år sedan när han blev professor. Labbet har stora resurser, men enligt Henrik Jönsson kan svenska universitet bli lika framgångsrika.

De som studerar på elitlinjen Philosophy, Politics och Economics vet att en av deras vänner på puben kan vara en blivande president.

– Jag var väldigt nöjd i Lund, där finns också kompetent personal.

Den störst skillnaden är, enligt honom, att Cambridge och Oxford har större resurser och en lång tradition av forskning.

– Det gör att många söker sig hit. Flödet av de bästa idéerna slängs på dig i den här miljön eftersom alla vill komma hit.

1/5

Henrik Jönsson, Sainsbury laboratory i Cambridge.

Foto: Malin Hoelstad
2/5
Foto: Malin Hoelstad
3/5

Henrik Jönsson med doktoranderna Niklas Korsbo och Henrik Åhl.

Foto: Malin Hoelstad
4/5
Foto: Malin Hoelstad
5/5

Sainsbury laboratory är modernt och påkostat.

Foto: Malin Hoelstad

Enligt Anders Sandberg på Oxford kommer de brittiska elituniversiteten att klara sig i framtiden, till skillnad från många av världens mindre universitet. Universiteten har inte bara prestige, de har också linjer som utbildat världseliten i flera hundra år.

– Varför ska man gå och lyssna på en medioker professor när man kan lyssna på den bästa i världen på YouTube? Oxford har en trevlig miljö och möjligheter till nätverkande. De som studerar på elitlinjen Philosophy, Politics och Economics vet att en av deras vänner på puben kan vara en blivande president.

Lina Norder,  Naman Habtom-Desta och Frida Winzell, på promenad vid Cambridge St Johns college. Svenskar som studerar på universiteten i Oxford och Cambridge uppmanar andra att söka. Det är varken omöjligt eller svårt, bara man vet hur man gör.
Lina Norder, Naman Habtom-Desta och Frida Winzell, på promenad vid Cambridge St Johns college. Svenskar som studerar på universiteten i Oxford och Cambridge uppmanar andra att söka. Det är varken omöjligt eller svårt, bara man vet hur man gör. Foto: Malin Hoelstad

20 högst rankade universiteten i världen

Det finns många organisationer som rankar världens universitet mot varandra. Några rankingorganisationer är mer respekterade än andra. Den äldsta är Times Higher Education som listat universitet i nästan 50 år.

”Lite som i ’Harry Potter’.” Professorerna sitter tillsammans i kortändan av salen, men att fotografera när de är i rummet är förbjudet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 13

Lina Norder, Naman Habtom-Desta och Frida Winzell i St Johns college, Cambridge.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 13

Lina Norder gör sig klar inför kvällens middag.

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 13

Lina Norder studerar juridik vid Cambridge Selwin College.

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 13

Bridge of sighs, Suckarnas bro, i Cambridge.

Foto: Malin Hoelstad Bild 5 av 13

Anders Sandberg, futurist och doktor vid Future of humanity institute, Oxford.

Foto: Malin Hoelstad Bild 6 av 13

Anders Sandberg har en medaljong runt halsen som innehåller instruktioner för hur hans kropp ska behandlas när han dör. För några år sedan blev han omskriven i brittiska medier när han bestämde sig för att låta sitt huvud frysas ner efter döden.

Foto: Malin Hoelstad Bild 7 av 13

Henrik Jönsson, Sainsbury laboratory i Cambridge.

Foto: Malin Hoelstad Bild 8 av 13
Foto: Malin HoelstadBild 9 av 13

Henrik Jönsson med doktoranderna Niklas Korsbo och Henrik Åhl.

Foto: Malin HoelstadBild 10 av 13
Foto: Malin Hoelstad Bild 11 av 13

Sainsbury laboratory är modernt och påkostat.

Foto: Malin Hoelstad Bild 12 av 13

Lina Norder, Naman Habtom-Desta och Frida Winzell, på promenad vid Cambridge St Johns college. Svenskar som studerar på universiteten i Oxford och Cambridge uppmanar andra att söka. Det är varken omöjligt eller svårt, bara man vet hur man gör.

Foto: Malin Hoelstad Bild 13 av 13