Annons

Daniel Schatz:Svenskarna som bländades av Castro

Olof Palme och Fidel Castro på Kuba.
Olof Palme och Fidel Castro på Kuba. Foto: Foto: Hasse Persson/EXP/TT
Under strecket
Publicerad

Kubas tidigare diktator Fidel Castro fyller 90 år idag. Han blev en hyllad och mytomspunnen revolutionär vid 33 års ålder efter att på nyårsaftonen 1959 ha störtat Fulgencio Batistas envälde. Castro mottogs som en frihetshjälte men visade sig snart ha en mörkare sida. Han lät avrätta tusentals Batista-anhängare. Andra deporterades till arbetsläger eller fängslades.

Fram till Castros 90-års dag har hundratusentals kubaner flytt den diktatur han var med om att skapa och sökt ett nytt liv i frihetens USA. Trots förtrycket har Castro hyllats i väst. Statsminister Olof Palme (S) blev sexton år efter det kommunistiska maktövertagandet den förste demokratiskt valde västerländske regeringschefen som besökte landet.

Den 29 juni 1974 talade Palme inför en miljonpublik i Santiago de Cuba, tillsammans med Castro. Samtidigt som Palme solade sig i örikets revolutionära glans fängslades socialdemokrater och andra oppositionella för att de hävdat samma demokratiska ideal som
statsministern praktiserade i Sverige.

Istället för att lyfta fram nödvändigheten av att införa demokratiska reformer deklarerades det att* ”förtryckarna till slut störtas, att folkets krav ej kan förkvävas”.* Palme syftade på Batista, inte på Castro. Han fastslog i talet som avslutades med parollen ”Leve vänskapen mellan Sverige och Kuba!” att ”en socialistisk revolution är en långvarig nydaningsprocess”, men framhöll inte att den processen måste ske under politisk frihet och demokratiska val liksom värnandet av rättstatens principer och universella mänskliga rättigheter.

Annons
Annons

Pierre Schori (S) var inte sämre i sin beundran av Comendante Fidel. Den tidigare kabinettsekreteraren vid UD menade elva år efter Havanna-besöket:”Han är en av de största i samtidshistorien. Någon har sagt att han är för stor för sin ö. Castro ser allt i ett mycket långt perspektiv. Han är en encyklopedist och har närmast en renässansfurstes drag” (SDS 20/7-86).

Schori återvände till Kuba så sent som förra året i rollen som hedersambassadör för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd. Han högtidhöll Palmes besök och uttalade sig i en artikel publicerad på hemsidan för Sveriges Havanna-ambassad om ett nytt Kuba, där diplomatiska relationer återetablerats med USA medan det kalla krigets murar rivits.

Men dagsaktuella rapporter från Kuba pekar på att murarna står kvar. Pressfriheten, yttrandefriheten, tryckfriheten och föreningsfriheten är lika inskränkta nu som då. Kuba är
exakt lika mycket av en diktatur idag som på 1970-talet.

Hyllningarna till Castro är motbjudande. Den kubanska ledaren
förblir på sin 90-års dag en förtryckets furtste.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons