Annons

Svenskarna väljer Grekland – trots flyktingkris och kaos

2016 ser ut att bli ett Greklandsår för svensk turism. Antalet bokningar till Grekland är upp med över 10 procent jämfört med förra året, enligt svenska charterbolag. Men flyktingkrisen har fått turister att välja bort enskilda öar.

Under strecket
Publicerad

Turister på Kreta.

Foto: Philipp Laage / APBild 1 av 1

Turister på Kreta.

Foto: Philipp Laage / APBild 1 av 1
Turister på Kreta.
Turister på Kreta. Foto: Philipp Laage / AP

Turismen har kallats Greklands tunga industri. Omkring 20 miljoner turister besöker landet årligen. Enligt det inhemska turistdepartementet står branschen för omkring 750 000 jobb.

När Grekland nu går på knäna ekonomiskt är turismen en livlina för landet.

Men nu har oron ökat för vikande turism på de grekiska semesteröarna närmast den turkiska gränsen. Där har bokningarna minskat kraftigt sedan nyheter kablats ut om att hundratusentals flyktingar har tagit sig till öarna på vägen mot Europa.

Flest flyktingar har sökt sig till ön Lesbos. Där har över en halv miljon flyktingar passerat på vägen norrut sedan början av förra året, varav drygt 30 000 har nått ön under februari månad, enligt tidningen The Guardian.

Annons
Annons

Hotellägare på Lesbos har talat om att minskningen i antalet reservationer på sina håll kan nå 90 procent. Invånare på ön Chios befarar samtidigt att 2016 blir ett av de sämsta turismåren på flera decennier.

Constantine Michalos, chef över Atens handels- och industrikammaren, har sagt att bokningarna till Kos, Rhodos och Lesbos, har minskat med 60 procent.

I en intervju med The Guardian kallar han turism för landets enda hopp, vilket gör nedgången ännu mer dramatisk.

– Om flyktingkrisen, denna globala kris, trappas upp och turism, den enda sektor som visar ett uppsving, påverkas, då är det ärligt talat ute med oss.

Men på totalen är det fortfarande osäkert hur turismen påverkas. I Tyskland har det talats om en nedgång. I Storbritannien spår den Grekiska statens turistbyrå att antalet förblir oförändrat. Och hopp finns om att locka över ressugna ryssar som tidigare åkt till Egypten, men som nu är på jakt efter en ny destination sedan kraschen av det ryska passagerarplanet i Sinai i slutet av oktober förra året.

Även för svensk del ser 2016 dessutom ut att bli ett starkt år för turismen till Grekland. Charterbolagen rapporterar att bokningarna inför årets säsong har ökat jämfört med samma period förra året. Apollo, Fritidsresor och Ving talar om bokningsökningar om 10-15 procent till landet.

– Grekland sticker absolut ut bokningsmässigt. Även 2016 är ett Greklandsår, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef på Fritidsresor som har ökat antalet resor till Grekland sju år i rad.

Han får medhåll från Apollos Sverigechef Peter Browall:

Annons
Annons

– Vid den här tiden förra året var det lite rörigt med tal om grexit och nyval, men det blev ett starkt år trots det och så här långt ser 2016 ut att överträffa fjolåret, säger Peter Browall.

Han kopplar den ökade efterfrågan på resor till Grekland till en minskad efterfrågan på resor till Turkiet.

– Det har varit oroligt i Turkiet och medialt har landet varit ganska påpassat under en tid. Det gör att vi ser en förskjutning av turism därifrån mot Grekland, Kroatien och Spanien, säger Peter Browall.

Men även svenska turister föredrar Kreta och de mer närliggande öarna, som enligt charterbolagen går bättre än de omtalade destinationerna närmare den turkiska gränsen.

– Till den här sommaren ser vi att efterfrågan avtar framför allt till Lesbos. I fjol hade vi många resenärer som hjälpte flyktingar genom att ta med extrabagage. Nu är det färre som vill åka dit, säger Barbro Holmberg, presskontakt på Ving.

**Flera charterbolag **startade förra året insamlingar till förmån för flyktingarna i Grekland. Peter Browall anser inte att nedgången av bokningar till enskilda öar är kopplad till engagemang för flyktingfrågan.

– Många resenärer värnar inte bara om Grekland utan om hela situationen. Det märkte vi vid insamlingen förra året. Men det är klart att när man åker på semester har man ett syfte och man vill känna att man kan genomföra resan på ett bra sätt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons