En vanlig helgdag kan porrklubben ”Blue vision” ha över hundra gäster.
En vanlig helgdag kan porrklubben ”Blue vision” ha över hundra gäster. Foto: Tomas Oneborg

Bakom dörren till frizon för sex: ”Här kan man leva ut”

Porrklubbsägaren, 23-åriga Agnes och forskaren vittnar om samma sak – den globala avhållsamhetstrenden gäller inte i Sverige. Mycket har förändrats i våra sexliv, menar Charlotte Deogan vid Folkhälsomyndigheten, men vi ligger lika mycket som 1966.

Uppdaterad
Publicerad

Agnes, 23 år, pratar gärna mycket och ofta om sex tillsammans med sina vänner – både kill- och tjejkompisarna. De frågar varandra om råd och berättar om sina senaste erfarenheter.

De har både tillfälliga sexuella kontakter och mer långvariga sådana.

– Vi är ganska nyfikna. Vi vill hinna testa det mesta för att bocka av nya grejer, säger hon.

Men så ser trenden inte ut överallt. Tongångarna har i det närmaste varit dystopiska de senaste åren: ungdomar världen över ligger allt mindre.

I en uppmärksammad artikel som SvD publicerades i vintras varnade forskare om dramatiska fall av sexuell aktivitet, framför allt bland unga vuxna i Nordamerika och Japan. Samtidigt vittnar andra studier i Nederländerna, Finland och Storbritannien om att också europeiska länder drabbats av en sexuell torka.

Den globala avhållsamhetstrenden har nästan blivit en vedertagen sanning. Men är den sann?

– Jag vet att det i media har framstått som att den sexuella aktiviteten är på bred nedgång i världen, men det är inget vi kan se i den här studien. Vi har inte fått några indikationer på det i Sverige åtminstone, säger Charlotte Deogan, forskare vid Folkhälsomyndigheten.

Jag kan komma på hur mycket som helst som är okej.

2016 fick Folkhälsomyndigheten i uppgift av dåvarande folkhälsoministern Gabriel Wikström att genomföra den första myndighetsrapporten om det svenska folkets sexvanor på över 20 år.

Resultatet: svenskar är i princip lika nöjda och ligger lika mycket som man gjorde 1996, när den tidigare rapporten publicerades.

Det finns heller inga tecken på att unga svenskar sexdebuterar senare, vilket verkar vara fallet i bland annat Nederländerna och USA. Den vanliga sexdebutsåldern i Sverige har länge legat stabilt på 16 år.

Annons

Det är en bild som Agnes skriver under på. Hon menar att sex varken är särskilt stigmatiserat eller tabubelagt bland ungdomar i Sverige. Agnes säger att det är en lika basal del av hennes liv som mat och sömn.

– Min generation är fokuserad på jaget, och tänker på vad för typ av sex jag vill ha, inte bara att man har sex. Då blir man också mer öppen för att prova saker.

– Man kan ha sex med någon med samma kön, trekanter, analsex. Jag kan komma på hur mycket som helst som är okej.

Men vad är det som har gjort att svenska ungdomar verkar ha en öppnare syn på sexualitet än unga vuxna i Japan och Nordamerika? Är svenskar helt enkelt kåtare än andra länder?

Enligt Charlotte Deogan är det givetvis inte så enkelt.

– Vi har tyvärr ingen data som kan svara på den frågan, men det är en intressant frågeställning. Mycket har förändrats hur vi lever våra liv, vi ser mer jämlikhet, folk har mer medvetna om sina rättigheter och vi använder internet i en mycket högre utsträckning. Självklart kommer dessa aspekter att påverka våra liv. Även våra sexliv.

Annons

Den norska psykologen och sexualbeteendeforskaren Bente Træen har länge kartlagt människors sexvanor. Hon menar att de amerikanska och japanska larmrapporterna inte går att översätta till förhållanden i Norden.

– Vi har inte sett någon nedgång av sexuell aktivitet i Norge heller, det är samma trend som det alltid varit. Cirka en till två gånger i veckan om man har en fast partner.

Bente Træen menar att det är kulturskillnader som driver fram de olika resultaten i sexuell aktivitet i olika länder. De nordiska länderna har exempelvis länge präglats av jämlikhet och en stor kulturell acceptans för preventivmedel, vilket dels har gjort att man sexdebuterar i en yngre ålder, dels att man har sex oftare.

Det existerar en annan sexualkultur i homosexuella miljöer.

Den stora förändringen i ungas sexliv har enligt Træen inte handlat om aktivitet, utan snarare om att sex har gått från rekreation till prestation – något som visserligen kan ha gjort att sexlusten minskat, men samtidigt gjort oss till bättre älskare.

Annons

– I Norge kallar vi de mellan 18 och 29 för ”generation prestation”. Ungdomar i dag måste visa sig kompetenta i flera områden: på jobbet, på träningen, i skolan, socialt, utseendemässigt och i sängen. Och när man ska prestera blir sexet inte lika njutbart.

Men i både Norge och Sverige är det en grupp som sticker ut när det kommer till sexuell aktivitet – och de som har mest sex av alla. Nämligen homosexuella män och kvinnor.

– Män som har sex med män har till skillnad från andra egna erotiska oaser, gärna i offentliga miljöer. De behöver inte bygga någon relation, du behöver inte sitta i timmar för att ragga upp någon person för att ha sex. Det existerar en annan sexualkultur i homosexuella miljöer, säger Træen.

Fredrik Högstam är ägare till porrklubben ”Blue vision” i centrala Stockholm, som lockar alla möjliga besökare.
Fredrik Högstam är ägare till porrklubben ”Blue vision” i centrala Stockholm, som lockar alla möjliga besökare. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Det första som möter blicken i den nästan 30 meter långa gången är en rad av vad som ser ut att vara gråa fotoautomater. Där inne, på stolar klädda i svart skinn, kan kunder sätta sig och titta på skärmarna som finns placerade i ögonhöjd på väggen framför. På den högra sidan av stolen finns röda knappar för att spela upp, backa och spola fram.

Porrklubben Blue vision i centrala Stockholm är en plats – eller oas om man så vill – dit bland annat homosexuella män kommer för att leva ut sina fantasier.

Fredrik Högstam är delägare av klubben och själv homosexuell. Båsen han visar är inte fotoautomater, utan bås där manliga besökare kan se på film för att onanera till.

Han leder SvD:s reporter vidare, förbi välfyllda hyllor med sexleksaker och porrfilmer.

– Här måste du stänga av den där, säger Fredrik Högstam och syftar på reporterns diktafon. Han ska visa klubbens cruisingområde, där främlingar kan mötas och ragga på varandra.

I Japan och Nordamerika har man i dag mindre sex – men i Sverige fortsätter vi ligga lika mycket.
I Japan och Nordamerika har man i dag mindre sex – men i Sverige fortsätter vi ligga lika mycket. Foto: AlessandroBiascioli/Shutterstock/TT
Annons

En röd lampa ovanför dörren är den enda ljuskällan. I bakgrunden spelas dämpad elektronisk musik.

Bakom dörren visar sig ett större område med svagt upplysta rum, mörka gångar och flera biosalonger som visar pornografi för både hetero- och homosexuella.

Fredrik leder SvD vidare till ett annat rum och pekar på lädergungorna med speglar ovanför. En vanlig helgdag kan klubben ha över hundra besökare, och den är öppen stora delar av dygnets timmar.

Här kan man leva ut sin fantasi.

Enligt Folkhälsomyndighetens rapport lever drygt hälften av alla homosexuella män öppet i Sverige, medan tio procent lever helt och hållet i den så kallade garderoben. Något Fredrik Högstam tycker är synd.

– För mig var det som ung ett heltidsjobb att dölja vem jag var och det var riktigt jobbigt att komma ut. De flesta som inte kommer ut i dag har själva byggt sina murar så extremt höga, och kanske arbetat hårt under tonåren för att verka heterosexuella. Där tror jag att en sådan här plats kan vara en frizon, säger han och pekar mot dörren till cruisingområdet.

Annons

– När du går genom den där dörren så rivs dina murar. Här kan man leva ut sin fantasi.

Men den grupp som ligger allra mest och som är mest nöjd med sitt sexliv är homosexuella kvinnor, där hela 71 procent uppger att de är tillfredställda med sitt sexliv. Det är betydligt mer än det svenska genomsnittet, där en knapp majoritet uppger sig vara nöjda enligt Folkhälsomyndighetens rapport.

Även Agnes, den västsvenska kvinnan i 20-årsåldern, säger sig vara nöjd med sitt sexliv – trots att hon egentligen skulle önska att hon vore i en långvarig kärleksrelation.

– Är man i ett förhållande så handlar det inte bara om sex. Men ja, jag är nöjd med mitt sexliv.

Att hamna i ett långvarigt förhållande kan vara lättare sagt än gjort – inte minst när en stor del av dagens flörtande sker digitalt genom dejtingappar.

– Man gömmer sig så mycket bakom en skärm i dag. Det är svårt att uppfatta nyanser i en människa på nätet. Det är inte så tillåtet att gå fram till någon på gatan i dag och säga ’hallå, vill du träffas’. Heja alla som gör det, men för mig är det så himla jobbigt, säger Agnes.

Agnes heter egentligen något annat.

Fredrik Högstam är ägare till porrklubben ”Blue vision” i centrala Stockholm, som lockar alla möjliga besökare.

Foto: Tomas Oneborg

I Japan och Nordamerika har man i dag mindre sex – men i Sverige fortsätter vi ligga lika mycket.

Foto: AlessandroBiascioli/Shutterstock/TT