Annons

Svenskbygd förändrad av Stalin – sedan kom Hitler

Två diktatorer som båda gjorde livet svårt för svenskarna i Ukraina.
Två diktatorer som båda gjorde livet svårt för svenskarna i Ukraina. Foto: TT

”På Gotland finns det många ättlingar till svenskar som tidigare bodde i Ukraina. De har till och med ett eget museum och kulturcentrum i Roma. Men varför hamnade de i Ukraina innan de for till Sverige? Det rör sig väl inte om vikingaättlingar vars förfäder var med om att grunda Gårdarike?”

Under strecket
Publicerad

Nej, det gör det inte. Historien om Gammalsvenskby, som vi brukar kalla den ort där ukrainasvenskarna bodde, började på 1700-talet. Den ryska kejsarinnan Katarina den stora lät på 1780-talet förflytta svenskar från den estniska ön Dagö, dit deras förfäder flyttat under medeltiden, till södra Ukraina, där de grundade en by.

Kejsarinnan ville befolka ödemarker i Rysslands utkant med driftiga bönder – och Gammalsvenskby låg verkligen i utkanten, bara åtta mil från Svarta havet. Hälften av svenskarna avled under den strapatsrika färden söderut, men de övriga fullföljde kejsarinnans plan. Ättlingarna fortsatte att tala svenska och utöva luthersk kristendom under hela tsartiden.

Sedan kom Josef Stalin, och då ändrades allt. År 1928 bad de omkring 890 svenskarna att få lämna Sovjetunionen och fara till Sverige. Myndigheterna tvekade, men 1929 fick byborna ja av politbyrån i Moskva. De for till Sverige, där många bosatte sig på Gotland. Ett hundratal emigrerade vidare till Kanada. Omkring 250 bybor var dock så missnöjda över mottagandet att de beslöt att återvända till Sovjetunionen, ivrigt påhejade av det svenska kommunistpartiet.

Tillbaka i Ukraina drogs svenskarna in i kommunistregimens kollektivisering av jordbruket. När svälten drabbade landet 1932–1933 – det som brukar kallas holodomor, och som jag bloggat om tidigare – försökte de återvända till Sverige, men när detta kom till myndigheternas kännedom fick svenskarna problem. Många bybor dödades i Stalins utrensningar, anklagade för landsförräderi.

Sedan kom Hitler, och eländet fortsatte. Under andra världskriget deporterades de kvarvarande gammalsvenskbyborna till Tyskland av de nazistiska ockupationsstyrkorna. Efter kriget återsändes de till Sovjetunionen. Flertalet av männen arkebuserades eller skickades till Gulags läger. Barn, kvinnor och gamla tvingades bo i jordkulor i nordöstra Ryssland. Mot alla odds överlevde några och kunde efter många umbäranden återvända till hembyn. Än i dag är ett hundratal invånare i Gammalsvenskby registrerade som svenskar, men endast ett tjugotal, om ens det, kan tala svenska.

Efter reklamen visas:
Harrisons grundkurs – detta bör du kunna om svensk historia
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons