Annons

Svenske YPG-soldaten frisläppt

Jesper Söder 
Jesper Söder  Foto: Christine Olsson/TT

Den svenske YPG-soldaten Jesper Söder är släppt, bekräftar utrikesdepartementet för SvD. Han greps på grund av ett visumproblem, enligt honom själv.

– Jag har inte kunnat få kontakt med konsulatet eller UD. De ljög för oss hela tiden och sa att konsulatet var stängt, säger Söder till TV4.

Under strecket
Publicerad

Jesper Söder 2015. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1

Jesper Söder 2015. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1
Jesper Söder 2015. Arkivbild.
Jesper Söder 2015. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Erik Norbergh på UD:s presstjänst bekräftade på onsdagsförmiddagen för SvD att de två svenskar som suttit i fångenskap i Irak sedan slutet av juni nu är frisläppta.

– Jag kan bekräfta att de två svenska medborgarna nu är släppta. Efter att vi fått informationen att de inte längre är i fångenskap så avslutade vi ärendet från vårt håll, säger Erik Norbergh, presstalesman vid UD.

Kurdo Baksi, samhällsdebattör och vän till Jesper Söder gick ut i Expressen och hävdade att gripandet av de två svenskarna i grund och botten handlade om att regeringspartiet KPD vill markera mot vänstergruppen YPG. De både grupperna har legat i konflikt med varandra under rmånga år.

– De förstod väl nu att det här inte var bra för den kurdiska saken. Därför släppte de honom, säger Baksi till Expressen efter att ha hört om frisläppandet.

Annons
Annons

Detta bekräftades senare under onsdagen av Jesper Söder själv i en intervju med TV4, som var först med att rapportera om att svenskarna blev frisläppta.

– Vanligtvis hade det inte varit några problem, säger Jesper Söder i intervjun.

Men på grund av konflikten fick han tillbringa 12 dagar i fångenskap.

– Jag har inte kunnat få kontakt med konsulatet eller UD. De ljög för oss hela tiden och sa att konsulatet var stängt, säger Söder till TV4.

Han uppger dock att han behandlades väl under tiden i fängelse, även om han var tvungen att sova tillsammans med ett 30-tal personer som anklagades för samröre med IS.

Jesper Söder stred för den kurdiska gerillan YPG i Syrien när han tillsammans med en annan svensk, som ska vara i 25-årsåldern, greps i irakiska Kurdistan den 24 juni. Svenskarna greps tillsammans med två britter när deras bil stoppades vid en vägspärr i staden Akre. De var anklagade för att olovligen ha korsat gränsen.

En stor grupp västerlänningar strider för USA-stödda YPG i Syrien, mot terrorrörelsen IS. Jesper Söder har vid ett antal tillfällen berättat i medier om sina erfarenheter som frivillig krigare i Syrien.

– Det var för att jag tyckte synd om de civila där nere och såg vad som hände. Ilskan inom mig väcktes, för jag är en människoälskare. Jag ville försvara dem, jag ville stoppa IS för vad de gjorde, sade Jesper Söder i en intervju med TT 2015.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons