Annons

USA-expert: Då är det läge att berömma Trump

När de tre amerikanska fångarna från Nordkorea anlänt till USA gick Donald Trump ut med ett datum för mötet mellan honom och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Samtidigt varnar USA:s chefsförhandlare i tidigare Nordkoreaförhandlingar för att övertolka utvecklingen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Pompeo i Nordkorea.

Foto: Matthew Lee/APBild 1 av 1

USA:s utrikesminister Pompeo i Nordkorea.

Foto: Matthew Lee/APBild 1 av 1
USA:s utrikesminister Pompeo i Nordkorea.
USA:s utrikesminister Pompeo i Nordkorea. Foto: Matthew Lee/AP

NEW YORK Frigivningen är den senaste av flera nordkoreanska eftergifter inför mötet mellan president Trump och Kim Jong-Un. Tidigare har Kim Jong-Un upphört med landets missiltester och stängt ner en testanläggning för kärnvapen.

Att amerikanska fångar återvänt till USA är en diplomatisk framgång för Trump. Sommaren 2017 släppte Nordkorea den amerikanska studenten Otto Warmbier som kom hem i koma och avled strax därefter.

De tre fångar som landade i USA natten till torsdag tycktes vara vid god hälsa och gick själva av flygplanet i Maryland.

Nordkorea har velat ha ett möte med USA sedan Koreakrigets slut 1953.

Trump tog emot fångarna och sa på torsdagen att han kommer träffa Kim Jong-Un i Singapore 12 juni. Christopher Hill var USA:s chefsförhandlare i sexpartsamtalen med Nordkorea 2003–2007, under president George W Bush. Han menar att mötet i sig inte är en framgång.

Annons
Annons

– Nordkorea har velat ha ett möte med USA sedan Koreakrigets slut 1953. Frågan är om det kan leda till något. Om Nordkorea lägger en överenskommelse på bordet är det läge att berömma Trump för hans insats. Men jag hade avvaktat med pappersarbetet för fredspriset, säger han.

En liknande inställning har han till Nordkoreas upphörande av missiltester:

– När vi förhandlade under fyra år sköt Nordkorea inte en enda missil. Jag skulle aldrig ta på mig det som en seger. Så fort vi slutade förhandla kom missilerna igen. Att de upphör har också tekniska orsaker, de kommer inte längre just nu.

Trumps beslut att lämna kärnenergiavtalet med Iran har väckt kritik om att beslutet skadar förtroendet för att USA håller ingångna avtal och därför kan ha negativ effekt på förhandlingarna med Nordkorea.

Tidigare ambassadören Hill tror inte att Nordkorea fäster någon större vikt vid Trumps beslut. Vad som oroar honom betydligt mer är uppgifter om att Trump bett Pentagon komma fram med förslag på hur amerikansk trupp i Sydkorea ska minskas.

För mig är detta första varningssignalen om Trumps ivrighet att ge Kim Jong-Un sådant han vill ha.

Motiveringen är att USA anser sig få bära för stor del av kostnaden för bidraget till att försvara Sydkorea och Japan. Enligt medieuppgifterna ska initiativet inte handla om en förhandlingstaktik inför Nordkorea-mötet, men att det skulle vara ekonomiskt motiverat avisas av Hill.

– För mig är detta första varningssignalen om Trumps ivrighet att ge Kim Jong-Un sådant han vill ha. Jag är mer oroad över den utvecklingen än att Trump inte skulle kunna ha civiliserat möte, säger han och fortsätter:

Annons
Annons

– Att lägga amerikanska trupper på bordet är en mycket dålig idé och precis vad Kim Jong-Un vill att han ska göra.

Hill menar att allt för många har vaggats in i Nordkoreas propaganda om att det lilla landet behöver kärnvapen för att försvara sig mot USA.

– Det är nonsens i dag och har alltid varit nonsens. Om du lyssnar på diplomater så pratar de mer om hur man ska lugna och hindra Sydkorea från att attackera Nordkorea. Kim Jong-Uns mål är att frikoppla USA och Sydkorea.

Han menar att Trump-administrationen borde visa Nordkorea ett starkt amerikanskt samarbete med Sydkorea.

– Om Nordkorea förstår att det inte går att frikoppla USA och Sydkorea kan landet kanske övertalas att göra sig av med kärnvapen för en bättre framtid.

De tidigare fångarna är affärsmannen Kim Dong-chul som dömdes till tio års straffarbete för anklagelser om spioneri, Tony Kom som greps vid ett universitet där han gästföreläste samt Kim Hak-song som också befann sig i Nordkorea för att undervisa på ett universitet i Pyongyang.

Sverige uppges ha haft en roll i frigivandet. Sverige har i sin roll som skyddsmakt åt USA i Nordkorea skapat en plattform för dialog kring frisläppandet, säger en källa på utrikesdepartementet till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons