Annons

Svenskt bolag gräver efter tvååring som föll ner i brunn

Ett svenskt bolag deltar i den stora räddningsinsatsen i Spanien, där en tvåårig pojke sitter fast i en 100 meter djup brunn. Händelsen har väckt mycket stort engagemang, framför allt i Spanien och även i övriga världen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tvåårige Julen som sitter fast i en 100 meter djup brunn i Spanien har ännu inte hittats.

Foto: PrivatBild 1 av 2

Räddningsinsatsen i Totalán i Spanien.

Foto: PrivatBild 2 av 2

Tvåårige Julen som sitter fast i en 100 meter djup brunn i Spanien har ännu inte hittats.

Foto: PrivatBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Inget livstecken från pojke i brunn

Ett stort räddningspådrag pågår fortfarande sedan tvåårige Julen ska ha ramlat ner i en smal brunn i Totalán utanför Málaga i Spanien.

Fallet uppges ha hänt i söndags vilket innebär att insatsen nu är inne på sin femte dag.

På frågan om det finns hopp om att hitta pojken vid liv svarar gruvingenjören López Escobar på plats till El País:

– Hoppet är det sista som överger oss.

Det svenska företaget Stockholm Precision Tools, som 2010 deltog i räddningsinsatsen av 33 gruvarbetare i Chile, har tre personer på plats för att bistå i räddningsarbetet. Deras uppgift är att se till att den räddningstunnel som har börjat grävas omkring 80 meter från olycksplatsen når fram till exakt rätt punkt i det hål där pojken tros befinna sig.

Tvåårige Julen som sitter fast i en 100 meter djup brunn i Spanien har ännu inte hittats.
Tvåårige Julen som sitter fast i en 100 meter djup brunn i Spanien har ännu inte hittats. Foto: Privat

Det är som en gps under jorden.

Annons
Annons

Räddningsinsatsen i Totalán i Spanien.

Foto: PrivatBild 1 av 1

– Från början visste de inte hur de skulle borra det andra hålet. Men tack vare vårt system, som mäter jordens axelrotation, kan vi berätta exakt var det här borrhålet är beläget. Det är som en gps under jorden, säger Orlando Ramirez, chef på Stockholm Precision Tools kontor i Málaga, till Svenska Dagbladet.

Brunnshålet uppges vara omkring 25 centimeter i diameter vilket innebär att det inte går att skicka ner räddningsarbetare.

Fallet har väckt stort engagemang, framför allt i Spanien men också i övriga världen.

Räddningsinsatsen i Totalán i Spanien.
Räddningsinsatsen i Totalán i Spanien. Foto: Privat

Det står inte klart hur lång tid det tar innan hjälptunnlarna når brunnshålet, men det talas om flera dagar snarare än timmar.

– Vi håller på att närma oss men i den situationen vi är är det omöjligt att tala om mindre två, tre eller fyra dagar, säger Escobar till El Mundo.

Den lille pojken var på en utflykt med sin familj på den spanska landsbygden på söndagseftermiddagen när han uppges ha hamnat några meter ifrån sina föräldrar och ramlat ner i brunnen. Pappan har uppgett för räddningspersonalen att han såg barnet ramla ner i brunnen.

Brunnen, som borrats för att leta efter vatten, saknade avspärrningar.

Det är inte den första tragedi som drabbar familjen. För mindre än ett år sedan omkom en treårig son till paret, Óliver, plötsligt under en strandpromenad nära hemmet i i Málaga. Det har ställts frågor till myndighetspersonal om det kan finnas andra orsaker till Julens försvinnande, svaret har varit att det främsta målet är att hitta pojken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons