Annons

Uppgifter: Svenskt företag har sålt Nato-mjukvara till Kina

Det svenska företaget Hexagons dotterbolag Luciad har sålt den avancerade mjukvara som Nato och USA använder i sina krigsrum, till Kina. Det skriver South China Morning Post. Tidningen kallar tekniken ”krigsrummens Ferrari-mjukvara”. Men Hexagon förnekar att dotterbolaget sålt mjukvaran till den kinesiska militären.

Under strecket
Publicerad

Hexagons dotterbolag Luciad har sålt mjukvara till Kina.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hexagons dotterbolag Luciad har sålt mjukvara till Kina.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Hexagons dotterbolag Luciad har sålt mjukvara till Kina.
Hexagons dotterbolag Luciad har sålt mjukvara till Kina. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det belgiska företaget Luciad – som Hexagon köpte för ett år sedan – har sålt känslig militär mjukvara till Kina, enligt den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post. Nato och USA använder samma mjukvara i sina krigsrum, enligt tidningen.

Hexagon förnekar att Luciad sålt systemet till den kinesiska militären.

– Det som står i artikeln, att vi har sålt det här till den kinesiska militären, stämmer inte. Vi har gått igenom alla exportkontroller och vi har inte sålt direkt, och ingen av våra distributörer har sålt direkt, till kinesisk militär, säger Hexagons IR-chef Maria Luthström till SvD.

Har ni sålt den här mjukvaran till Kina över huvud taget?

– Jag vet inte om Luciad har sålt något till Kina.

Det kinesiska bolaget Key Mapper har dock bekräftat för South China Morning Post att företaget är en officiell återförsäljare av Luciad-mjukvara licensierad till statliga kinesiska kunder.

Annons
Annons

Mjukvaran inkluderar Luciad Light Speed, ett program som kan processa realtidsdata, inklusive data från snabbrörliga objekt, snabbt och korrekt. Det hela går ut på att veta vad om händer i målområdet och använda den informationen for att besegra motståndarnas armé.

I krig kan situationen förändras på sekunder och därmed är mjukvaran värdefull.

Mjukvaran kan analysera data och generera sömlösa bilder genom 100 beräkningar per sekund, vilket är 75 gånger snabbare än den närmaste konkurrenten. Därtill med en exakthet inom 3 centimeter på en global skala.

På så vis kan användare visualisera och analysera förändringar i fiendepositioner eller få målinformation i realtid och justera parametrar därefter. Allt enligt South China Morning Post.

Även USA:s förband för speciella operationer, Special Operations Command, i Florida använder den mjukvaran. Förbandet utför hemliga uppdrag åt USA:s regering, bland annat det tillslag som dödade terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin i Pakistan 2011, rapporterar tidningen.

Dessutom använder försvarsbolag som Boeing, Airbus Defence and Space, Lockheed Martin och Thales mjukvaran, enligt South China Morning Post.

Det belgiska företaget Luciad grundades 1999 av Lode Missiaen, en vetenskapsman som hade jobbat för Nato i Nederländerna.

South China Morning Post skriver att det är oklart om Luciads försäljning av mjukvara till Kina skedde efter Hexagons köp. Tidningen hävdar att Hexagon inte har svarat på frågor om detta.

– Det är klart att det har påpekats för tidningen, i och med att det som står i artikeln inte stämmer, säger Maria Luthström.

Men den kinesiska försvarsindustrin har tidigare använt Hexagons teknik, enligt tidningen.

”Hexagon har etablerat band med den kinesiska militär- och försvarsindustrin. Dess teknik har använts av tillverkaren av Kinas Stealth stridsplan”, skriver South China Morning Post.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons