Annons

Första svenska läkemedlet mot covid-19 testas

Ett svenskt läkemedelsbolag har tagit fram ett läkemedel som ska hjälpa att underlätta rehabilitering efter covid-19.
Ett svenskt läkemedelsbolag har tagit fram ett läkemedel som ska hjälpa att underlätta rehabilitering efter covid-19. Foto: Tomas Oneborg

Sveriges första läkemedel mot covid-19 kan vara på gång. Snart inleds en så kallad fas 2-studie med patienter från S:t Görans sjukhus, uppger Aftonbladet.

Under strecket
Publicerad

Läkemedlet är tänkt att kunna bromsa inflammationen som bidrar till så kallad fibrosbildning i lungorna vid virussjukdomen covid-19. Den ska också underlätta för rehabilitering efter sjukdom. Det uppger Tomas Olin, vd för läkemedelsbolaget Kancera till Aftonbladet.

– Vi har utvecklat en helt unik läkemedelskandidat, som blockerar en specifik del av vårt immunförsvar som aktiveras av den här virusinfektionen och är kopplad till förändringar som man ser hos ett åldrande immunförsvar, säger Olin till tidningen.

Läkemedlet är den första svenska kandidaten som utvecklas i Sverige mot covid-19.

Snart ska frivilliga från S:t Görans sjukhus med andningsbesvär och dålig syreupptagningsförmåga testas för läkemedlet i en så kallad fas 2-studie. För att ett läkemedel ska godkännas krävs att det har godkänts i 3 faser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons