Annons

Svenskt Näringsliv vill se ”räddningsersättning”

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke presenterade under tisdagen organisationens egna förslag på krisåtgärder för näringslivet.
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke presenterade under tisdagen organisationens egna förslag på krisåtgärder för näringslivet. Foto: Simon Rehnström

Svenskt Näringsliv förslag på krisåtgärder för svensk ekonomi inkluderar 200 miljarder kronor till företag i form av slopade arbetsgivaravgifter och en särskild ”räddningsersättning”.

Under strecket
Publicerad

På tisdagen presenterade arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv sin önskelista på krisåtgärder. Organisationen vill se 200 miljarder kronor i ett räddningspaket för företag och jobben de erbjuder, bland annat en så kallad räddningsersättning som ska gå till företag så att dessa kan täcka fasta utgifter såsom hyror. Paketet representerar nästan 4 procent av Sveriges BNP.

– Det är uppenbart att konsekvenserna för svenskt näringsliv är väldigt kraftiga, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke och tillade:

– Det måste finnas företag att gå tillbaka till.

Jacke uppger även att mer än hälften av Svenskt Näringslivs alla medlemmar säger att de redan nu upplever finansieringsproblem. Han anser att det behövs fler reformer för framförallt småföretagare, och tar som exempel att det finns regler kring de nya korttidspermitteringarna som utesluter familjemedlemmar. Det vill Svenskt Näringsliv att regeringen tar bort.

Svenska företag borde även få respit från arbetsgivaravgiften under kommande månader, säger Jan-Olof Jacke, som också var mycket tydlig med att krisåtgärder måste komma nu:

Annons
Annons

– Vi är i en så unik situation att vi måste prioritera hastighet över perfektion. Läget är helt akut.

Svenskt Näringslivs utspel kommer samtidigt som varslen hos svenska företag staplas på hög. Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att fler krisåtgärder kommer i en ytterligare extra ändringsbudget.

– Vi tittar på alla förslag som kommer in; om de är lämpliga, genomförbara och om de är väl avvägda i den situation som vi befinner oss i, sade finansministern till TT under måndagen.

Sedan tidigare har regeringen gett företag möjlighet att skjuta på skatteinbetalningar på grund av coronaviruset.

Som del av ett krispaket som presenterades för två veckor sedan möjliggörs även korttidsarbete och korttidspermitteringar. Det innebär att staten går in och delar på lönekostnaderna när anställda går ned i arbetstid utan att förlora hela sin lön.

Svenskt Näringsliv sade under tisdagens pressträff att de uppskattar det nya korttidspermitteringssystemet men att de vill se att det förstärks ännu mer. Organisationen uppskattar även regeringens lyhördhet i dessa kristider.

– Jag är hoppfull på grund av det faktum att vi jobbar väldigt nära tillsammans och att det finns en genuin vilja att skapa räddningspaket att rädda så många jobb som möjligt, säger Jan-Olof Jacke till SvD.

Även Moderaterna har lagt fram egna förslag på nya åtgärder i coronavirusets spår.

Enligt partiledare Ulf Kristersson är åtgärderna regeringen och januariavtalspartierna lagt fram inte tillräckliga.

– Det räcker inte med att ge lån, utan nu måste direkta stöd in på kontot hos företagen, sade Ulf Kristersson under måndagens pressträff.

Moderaterna vill, precis som Svenskt Näringsliv, bland annat se en helt slopad arbetsgivaravgift under de kommande månaderna. Partiet föreslår även att staten ska stå för hälften av hyreskostnaderna för butiker, hotell och restauranger – några av de hårdast drabbade branscherna av coronaviruskrisen.

Efter reklamen visas:
SN ber om 200 miljarder till krisföretag
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons