Annons

Svenskt oljebolag på diamantjakt

Svenska oljebolag reagerar olika på det låga oljepriset. Medan vissa företag investerar i oljekällor i USA satsar ett annat på att utvinna diamanter i Kongo-Kinshasa. Ett högriskprojekt, varnar en expert på konfliktmineraler.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: Felipe Dana/APBild 1 av 1
Foto: Felipe Dana/APBild 1 av 1
Foto: Felipe Dana/AP

Det svenska oljebolaget Svenska Gripen Oil & Gas som har prospekterat efter olja på Gotland överger nu tillfälligt sökandet efter det svarta guldet för att ägna sig åt vad de hoppas blir en mer lönsam affär – att utvinna diamanter i Kongo-Kinshasa.

– Vi lägger oljeplanerna på is, säger företagets finanschef Thomas Häggkvist till TT.

I stället har bolaget skaffat en gruvlicens för ett 36 kvadratkilometer stort område vid staden Tshikapa i sydvästra delen av landet. Thomas Häggkvist hoppas att företaget ska utvinna minst 3 000 karat i månaden och ta upp de första volymerna diamanter i sommar.

Bolaget har kvar sin licens för att fortsätta leta olja på Gotland. Men oljefynden de hittills gjort är för små för att det i dagsläget är lönsamt att ta upp dem.

Annons
Annons

– Oljepriset behöver gå upp i 70–80 dollar per fat för att vi ska fortsätta prospekteringsarbetet, säger Thomas Häggkvist.

Många förknippar Kongo med konflikter. Häggkvist ger en annan bild.

– Provinsen är lugn, ekonomin där bygger till stor del på diamantutvinning. Småskaliga lantbrukare lever i lerhyddor, odlar frukt och producerar träkol. Befolkningen gräver fram diamanter med spade och hittar så mycket så att de kan försörja sina familjer. Vi siktar på att producera i större skala med maskiner som gräver runt 50 meter ner under markytan, säger Thomas Häggkvist.

Han ser ingen risk för att bolaget exploaterar området och berövar invånarna en viktig inkomst.

– De diamanter vi vill åt kräver maskiner, lokalbefolkningen kommer ändå inte åt dem. Vår avsikt är också att anställa folk från regionen, säger han.

Men Theo Jaekel, jurist på organisationen Swedwatch och expert på konfliktmineraler, framhåller att hela Kongo-Kinshasa är ett högriskland.

– Där finns inga helt säkra regioner. En rebellgrupp kan etablera sig från en dag till en annan. Både rebellgrupper och armén kan utnyttja mineralutvinning för att finansiera egen verksamhet, varnar han.

Att nya bolag kan ha skyddande effekt mot detta är inte självklart, enligt Theo Jaekel, som också betonar att bolag måste ta hänsyn till mänskliga rättigheter vid sin etablering.

Även om landet har lagar för arbetsrätt är det ingen som ser till att de följs. Att en diamantproduktion certifierats som "hållbar" enligt Kimberleyprocessen innebär bara att diamanterna inte kommer från ett land där det är krig. Det säger inget om eventuellt barnarbete eller arbetsvillkor, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons