Annons

Svenskt vapenvåld chockar tysk polis: ”Ruggigt”

Polisutryckning i Segevång, Malmö, efter ett misstänkt grovt brott.
Polisutryckning i Segevång, Malmö, efter ett misstänkt grovt brott. Foto: Johan Nilsson/TT

De svenska dödsskjutningarna chockar poliser utomlands – som på vissa håll haft framgång med att bekämpa liknande brottslighet. Att ungdomar springer omkring med automatvapen och skjuter ihjäl varandra är ”ruggigt”, anser en polis i tyska Essens specialstyrka.

Under strecket
Publicerad

Tysk polis utanför en synagoga i Essen tidigare i år, efter att en gärningsman gick till attack mot en annan synagoga i Halle.

Foto: Martin Meissner/AP

BONN/OSLO I Tyskland som också brottas med tung gängkriminalitet är revirstrider mellan konkurrerande kriminella nätverk och brutala uppgörelser ingen sällsynthet.

Men dödsskjutningar som på svenska gator är något som skrämmer även luttrade tyska poliser.

– Herregud, de har inte bara skjutvapen utan de använder dem också, sade nyligen polisinspektör Carina Schöttler när SvD följde storstaden Essens polisenhet mot klanbaserad kriminalitet.

Att ungdomar springer omkring med automatvapen och skjuter ihjäl varandra är chockerande för tyska Essens polischef Frank Richter. Han har sett det mesta i grov brottsväg men säger att den typen av extremt våld är extremt ovanligt i Tyskland.

Dödligt skjutvapenvåld var 2017 dubbelt så högt per capita i Sverige som i Tyskland. Men det omfattar allt från mord i hemmet till svartsjukedramer.

Att strider utkämpas med skjutvapen förekommer bland mc-gängen i Tyskland. Men 23 personer skjutna till döds på ett halvår, som i Sverige, är enligt en av poliserna från Essens specialenhet ”ruggigt”.

Annons
Annons

Tysk polis utanför en synagoga i Essen tidigare i år, efter att en gärningsman gick till attack mot en annan synagoga i Halle.

Foto: Martin Meissner/AP

Enligt kriminologer som Thomas Bliesener, chef för Kriminologiska forskningsinstitutet Niedersachsen KFN, finns det i Tyskland fortfarande en hög tröskel för att använda skjutvapen.

Tysk polis utanför en synagoga i Essen tidigare i år, efter att en gärningsman gick till attack mot en annan synagoga i Halle.
Tysk polis utanför en synagoga i Essen tidigare i år, efter att en gärningsman gick till attack mot en annan synagoga i Halle. Foto: Martin Meissner/AP

Även i Oslo finns belastade områden där det inträffat många våldshändelser. Men 2017 ökades antalet poliser som arbetar med kriminalitetsförebyggande åtgärder. Det börjar nu ge resultat.

Vecka 33 i somras var första gången på många år som inte en enda straffbar händelse där gärningspersonen var yngre än 18 år registrerades i stadsdelen Søndre Nordstrand, säger Rune Solberg Swahn, som leder den gemensamma enheten för förebyggande verksamhet inom Oslopolisen.

För två år sedan var det 91 personer inom Oslopolisen som arbetade med förebyggande åtgärder. Nu är det 143, en ökning på 50 procent.

En av dem är Kim Anne Hjort, som är en av polisens mångfaldskontakter. Hon lärde sig arabiska för att få bättre kontakt, speciellt med invandrarkvinnorna.

– Jag jobbade i många år med organiserad kriminalitet och gängkriminalitet. Det som slog mig när vi var hemma hos folk med en annan etnicitet än den norska, var att många av kvinnorna inte kunde norska. Trots att de hade bott i Norge 10, 20 och 30 år, säger Kim Anne Hjort.

Hon besökte alla invandrarorganisationer i staden som hade egna kvinnogrupper och nu håller hon kontakt med mer än 100 grupper. Dessutom har hon kontakt med kvinnogrupper i 27 moskéer.

När kvinnorna får det bättre och lär sig norska får också barnen det bättre och det blir färre ungdomsproblem är hennes huvudtanke. Den har hon berättat om i många internationella organisationer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons