Annons

”Sverige betraktas som ett smittfarligt land”

Annika Linde, tidigare statsepidemiolog. Arkivbild.
Annika Linde, tidigare statsepidemiolog. Arkivbild. Foto: Mats Andersson/TT

Tidigare statsepidemiologen Annika Linde är positiv till de nya rönen om flockimmunitet, men höjer ändå ett varningens finger. Och hon spår att våra nordiska grannländer inte kommer vilja ha svenska besökare i sommar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Annika Linde, statsepidemiolog på dåvarande Smittskyddsinstitutet, och Anders Tegnell, då avdelningschef på Socialstyrelsen, under en presskonferens i samband med svininfluensan 2009.

Foto: Bertil Ericson/TT

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 3 225 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med fem personer det senaste dygnet. Men helgsiffror är svårbedömda och troligen väntas fler dödsfall rapporteras in i början på veckan.

Samtidigt kommer positiva siffror från sjukvården om att trycket minskar.

– Det är hårt tryck i intensivvården, men vi hör också om att man försiktigt börjar sätta igång andra verksamheter inom vården i Stockholm och det är ett gott tecken, sade Anders Tegnell till TT på söndagen.

De generellt positiva beskeden ökar sannolikheten för att spridningen av viruset avtar till sommaren, enligt statsepidemiologen.

– Immuniteten verkar öka snabbt i stora delar av befolkningen och det blir varmare vilket gör att man är mer ute i omgivningar där viruset trivs sämre och sprids sämre.

– Allt detta tillsammans borde göra att vi kan se fram emot en sommar när det blir lugnare än det är nu i alla fall, sade Anders Tegnell till TT.

Just hur stor smittspridningen väntas vara i sommar är en fråga som diskuteras allt mer. I en intervju med SvD i helgen berättade Tom Britton, matematikprofessor på Stockholms universitet, att hans forskarlag genom nya beräkningar fått fram att flockimmunitet i en befolkning kan uppnås vid ett procenttal på 40–45 istället för som tidigare belagt 60 procent.

Annons
Annons

Annika Linde, statsepidemiolog på dåvarande Smittskyddsinstitutet, och Anders Tegnell, då avdelningschef på Socialstyrelsen, under en presskonferens i samband med svininfluensan 2009.

Foto: Bertil Ericson/TT

Flockimmunitet – då en stor andel av en population är immun mot en sjukdom och därigenom skyddar även icke-immuna individer – skulle enligt beräkningarna i så fall skulle kunna ske i Stockholm i mitten av juni.

När SvD når Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, är hon försiktigt positivt till de nya rönen:

– Det viktigaste blir ändå att följa hur många som insjuknar innan smittan elimineras helt. Ett allt större testande av fall måste gå i första hand, säger hon och fortsätter

– Jag är trött på säkra förutsägelser när det gäller det här osäkra viruset.

Annika Linde tillägger att Smittskydd Stockholm har en central roll i att följa utvecklingen i huvudstaden innan några mer liberala förhållningsorder kan förespråkas. Enligt henne kan det ske först när man bara upptäcker några enstaka smittade.

– Det är väldigt komplicerat. Innan det finns ett vaccin eller att sjukdomen helt försvunnet blir det svårt att leva ett helt normalt liv, säger hon.

Den allmänna rekommendationen till stockholmare har varit att inte lämna 08-området och resa ut i landet och föra med sig smitta och belasta sjukvården.

Annika Linde, statsepidemiolog på dåvarande Smittskyddsinstitutet, och Anders Tegnell, då avdelningschef på Socialstyrelsen, under en presskonferens i samband med svininfluensan 2009.
Annika Linde, statsepidemiolog på dåvarande Smittskyddsinstitutet, och Anders Tegnell, då avdelningschef på Socialstyrelsen, under en presskonferens i samband med svininfluensan 2009. Foto: Bertil Ericson/TT

Kan det komma en omvänd rekommendation – att inte resa till Stockholm?

– Det tror jag inte blir aktuellt. Kanske om det skulle det blossa upp en större smittspridning i till exempel Malmö, men det är osannolikt.

Annons
Annons

Varför har tätbefolkade Skåne så låg smittspridning?

– En anledning kan vara att det hade februarilov en vecka tidigare. Men ingen vet. Varför är till exempel Saudiarabien och den delen av världen så förskonad, säger Annika Linde.

Utrikesminister Ann Linde (inte släkt) sa på lördagen att svenskar inte kan räkna med att resa fritt i sommar. Annika Linde delar den bilden.

– Jag tror även att det kan bli problem med att resa till Finland, Norge och Danmark. Sverige, som varit öppet, betraktas i deras ögon som smittfarliga länder likt Belgien, Nederländerna och Storbritannien. De andra nordiska länderna kanske inte behöver ta smällen, säger Annika Linde.

Den tidigare statsepidemiologen har noterat Carl Bildts åthutning av Anders Tegnell och rekommendationen att nuvarande statsminister borde ta fram någon form av munkavle. Hon skrattar gott:

– Det är väl en fördel att myndigheterna tar smällen. Det ansåg redan Axel Oxenstierna. Att inte hela staten ska falla bara för att det blir ett fel. Det finns en viss skönhet i det. Det handlar nog mer om att Carl Bildt på sin tid ville ta större risker än Stefan Löfven, säger Annika Linde.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons