Annons

Sverige fryser stödet till skandalmärkta FN-organet

Sverige fryser nu sitt stöd till det skandalomsusade FN-organet Unaids efter kontroversen kring ledaren Michel Sidibé.

– Vi har inget förtroende för honom. Han måste avgå nu. Vi fryser vårt stöd tills han är borta, säger svenska ministern Isabella Lövin till SvD.

Under strecket
Publicerad

Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete och Unaids-chefen Michel Sidibé.

Foto: Stina Stjernkvist och Erlend Aas/TT Bild 1 av 1

Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete och Unaids-chefen Michel Sidibé.

Foto: Stina Stjernkvist och Erlend Aas/TT Bild 1 av 1
Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete och Unaids-chefen Michel Sidibé.
Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete och Unaids-chefen Michel Sidibé. Foto: Stina Stjernkvist och Erlend Aas/TT

GENÈVE Nu agerar Sverige med plånboken för att få bort exekutivdirektören Michel Sidibé från FN-organet Unaids. Under organisationens pågående styrelsemöte i Genève, som inleddes på tisdagen, diskuterades den förödande oberoende granskningen om sextrakasserier och maktmissbruk – samt experternas rekommendation att Sidibé måste bort.

Men klyftan mellan de 22 regeringarna i styrelsen är bråddjup då många afrikanska länder vill låta Sidibé från Mali sitta kvar.

Det får nu Sverige och Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete, att agera.

– Vi har gjort klart flera gångar att vi inte har förtroende för Sidibé. Jag har även framfört det personligen till honom. Vi anser att han ska avgå nu. Det är ett dysfunktionellt ledarskap och granskningen är mycket välgjord. För vår del finns ingen anledning att ifrågasätta slutsatserna, säger Isabella Lövin till SvD.

Annons
Annons

– Sverige är därför inte berett att göra ytterligare utbetalningar till Unaids förrän han är borta och nytt ledarskap med återupprättat förtroende finns på plats.

Sverige är näst största givare till Unaids efter USA och har betalat 2,6 miljarder kronor till organisationen sedan 2009. För 2018 betalade Sverige först bara ut hälften av 314 miljoner kronor på grund av kontroverserna med sextrakasserier och maktmissbruk. Men efter sommaren betalade man resterande stöd.

Varför betalade Sverige ut andra hälften?

– Vi höll inne med halva årets bidrag till Unaids tills vi var säkra på att en oberoende panel skulle tillsättas för utreda anklagelserna. När panelen tillsatts ville vi också ta ansvar för organisationens viktiga arbete i fält som räddar människors liv.

Ångrar ni det nu?

– Nej, det gör vi inte. Det är ju så att pengarna kommer hjälpbehövande till del. Håller vi inne med pengarna drabbas de som behöver hjälp.

– Men för 2019 finns inga pengar avsatta så länge som denna ledning sitter kvar, säger Isabella Lövin.

Michel Sidibé föreslog själv på tisdagen att han sitter kvar tills nästa styrelsemöte i juni 2019, och kanske ända till slutet av hans kontrakt som går ut i januari 2020. Intensiva diskussioner pågick om detta framtill sent på tisdagskvällen.

Vad anser Sverige om en utgång där han sitter kvar på topposten?

– Det är inte acceptabelt för oss. Vi ser med stor oro för en sådan lösning. Det vore väldigt allvarligt och skulle inte vara tillfredsställande för oss. Det han sa idag uppfattade jag som hans egen vilja. Men detta ska inte vara hans beslut.

Annons
Annons

– Det vore också ett underbetyg för hela det internationella samfundet om man inte förmår att se till att ledarskap och organisationer fungerar på bättre sätt. Det vore inte heller bra för FN-systemet om han sitter kvar. Vi förutsätter att det blir ett agerande.

Trots den djupa splittringen i styrelsen säger Isabella Lövin att ”man kommer att lyssna på Sverige”.

– Jag är säker på att Sveriges röst väger väldigt tungt i dessa sammanhang. Vi är en stor givare till FN och Unaids. När vi uttrycker oss med starkaste tydlighet utgår jag från att man lyssnar till oss.

Sidibé har suttit på chefsposten i åtta år, och många rapporter har under denna tid florerat om trakasserier och maktmissbruk.

Varför har Sverige inte agerat tidigare och krävt granskningar av ledningen för att försäkra sig om att biståndet används rätt ?

– Jag kan bara svara för senaste året då det varit flera rapporter om sexuella trakasserier. Sverige har varit kraftigt pådrivande för den oberoende panelen. Jag har själv skrivit brev till FN om nolltolerans om sexuella trakasserier. Efter #metoo-rörelsen ser vi att detta finns på alla nivåer i samhället, även inom FN.

Beslutet om att avsätta Sidibé fattas slutgiltigt av FN:s generalsekreterare António Guterres – som driver linjen med nolltolerans för sexuella trakasserier.

Är du besviken att FN:s generalsekreterare inte agerat direkt att ha läst granskningen?

– Nej, man måste ha tid att analysera rapporten. Men nu förväntar vi oss att han fattar det kloka beslutet att avsätta Sidibé.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons