Annons

Catarina Kärkkäinen:Sverige går före i förbudsivern av plast

Regeringen vill gå ännu längre än EU.
Regeringen vill gå ännu längre än EU. Foto: Jessica Gow/TT

Förbudet mot plastartiklar i Sverige kommer inte att rädda haven, men riskerar att få negativa konsekvenser.

Under strecket
Publicerad

Vad är goda intentioner värda om de leder till dåliga resultat? Det är en fråga som hade kunnat ägnas en hel serie moralfilosofiska seminarier, men i den samhällssfär som rör politiken är nog de allra flesta väljare och skattebetalare ense om att resultat är viktigt. Politiska reformer bör ha god chans att uppnå den efterfrågade konsekvensen för att genomföras.

Ändå genomförs gång på gång förslag som riskerar att stjälpa mer än hjälpa. Gemensamt för dessa verkar vara behovet av att visa politisk vilja eller handlingskraft. Ju allvarligare problem – desto mer bråttom! Om frågan är viktig finns ingen tid för eftertänksamhet.

Det senaste i raden av förslag är förbudet mot plastartiklar. EU har beslutat att förbjuda engångsartiklar som plastbestick och plasttallrikar till 2021. Nu vill regeringen i sann svensk anda gå ännu längre, och även förbjuda plastmuggar och plastbehållare för livsmedel.

Det kanske kan framstå som rätt beslut vid första anblick. Plast utgör 80-85 procent av allt skräp i haven, och rapporter om djur som skadas av skräpet upprör oss med rätta.

Annons
Annons

Men Sverige är redan ett av de bättre länderna på hantering inom unionen, och EU står i helhet för mindre än en procent av plast- avfallen i haven. Faktum är att 90 procent av det plastavfall som hamnar i världshaven kommer från endast tio flodsystem, enligt en studie från 2017. Två finns i Afrika, och åtta i Asien. Punktinsatser där hade kunnat göra mycket stor skillnad.

Det betyder naturligtvis inte att vi ska luta oss tillbaka här hemma. Nedskräpning är ett problem, och det finns mycket att göra, både för havens och för vår egen närmiljös skull. Privata initiativ finns och bör uppmuntras. Att själv plocka upp efter sig, hålla rent i områden där man rör sig och våga säga ifrån när någon skräpar ned är sådant som alla kan göra i det lilla.

Förbudet mot plastartiklar riskerar dock att få negativa konsekvenser. Plast är ett lätt, billigt och tätt material. När människor oundvikligen fortfarande efterfrågar artiklarna som förbjuds riskerar de att i stället behöva tillverkas i material som gör produktion och transport mer energikrävande.

Som så ofta med förbud är förslaget illa genomtänkt och leder till oanade konsekvenser. Men vad gör väl det när miljöminister Isabella Lövin återigen får säga: ”Nu går vi före!”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons