Annons

Stefan Fölster:Sverige gräver sin egen konjunkturgrop

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet

Sveriges ynka försvar består nu av Riksbankens gigantiska subvention till finansvalpar. Vi borde sluta hålla regeringar under armarna som inte bygger ekonomin starkare.

Under strecket
Publicerad

Sverige ser ut att falla snabbare och djupare än de flesta länder. Sett genom makroekonomers glasögon påkallar svackan ännu lägre ränta eller öppna kranar från finansdepartementet. Mer effektivt vore att bota ett långvarigt självskadebeteende.

Tysk bilindustri lider av tillfällig skrämselhicka efter dieselgate. Därutöver hotar ”the Trump slump”, orsakat av mannen som ärvde ett fint konjunkturlyft, blåste på med en ofinansierad bolagsskattesänkning, men tull-tweetar sönder investeringslusten. Trots att Tyskland och USA snubblar på eget grepp ökar emellertid jobben i både länder – än så länge.

Även Löfven ärvde en fin konjunkturuppgång, men i år har sysselsättningen fallit lika snabbt som under finanskrisen 2008. Finansdepartementet skyller på världen och betvivlar SCB:s siffror. Andra pekar på flyktingvågen, som dock knappast kan beskyllas för att jobben blir färre i absoluta tal.

Ett skäl till Sveriges särskilda konjunkturgrop är ett kraftigt minskat byggande sedan förra året. Oförmågan att lösa bostadsknuten har länge varit en svensk akilleshäl. En S-regering borde ha haft starkast skäl att lösa knuten eftersom skenande bostadspriser mer än allt annat vidgat de ekonomiska klyftorna.

Annons
Annons

Prisstegringar fick till slut Finansinspektionen att använda sin verktygslåda av amorteringskrav för att förebygga en framtida lånebubbla, oturligt nog just när byggandet äntligen kommit igång. I det läget borde regeringen ha förstått att det rådde skarpt läge för reformer som sänker mark- och byggkostnader. I stället får vi en onödigt djup konjunktursvacka, och fortsatt bostadsbrist.

Sveriges ynka försvar består nu av Riksbankens gigantiska subvention till finansvalpar. Dessa lånar till nollränta i Sverige, säljer kronorna, och räknar hem ett par procents ränta på ett dollarkonto i USA.

Dessutom tjänar de pengar på att det svenska lånet smälter i takt med kronans värde. Trenden lär hålla i sig eftersom Sveriges näringsliv fortsätter att tappa konkurrenskraft. Produktiviteten växer klent i förhållande till löneökningarna. Bakom det ligger surdegar som den politiska oförmågan att lyfta skolresultaten, att få fart på ett lärlingssystem och en svajig universitets- och forskningspolitik.

Mest absurd är dock oförmågan att effektivisera miljötillståndens långa processer, till den grad att till och med många av industrins miljöinvesteringar kommer av sig.

Jämför oss med ett annat litet land i Europa – Schweiz, som värnar om både konkurrenskraft och miljö. Där har industriproduktionen vuxit hyggligt i decennier, trots en stark växelkurs. Minusräntan behövs, anser centralbanken, endast för att hindra den schweiziska francen från att bli ännu starkare.

Skillnaden är måhända att schweizare har något mindre överseende med regeringar som inte får saker och ting att fungera. Och att schweiziska ekonomer sällan tror att penning- och finanspolitik utgör de viktigaste spakarna.

Nu halkar vi ner i gropen. Börja med att sluta gräva den djupare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons