Annons

Per Gudmundson:Sverige nu med mansöverskott

Andelen män jämfört med andelen kvinnor i särskilt brottsaktiv ålder stiger.
Andelen män jämfört med andelen kvinnor i särskilt brottsaktiv ålder stiger. Foto: Källa SCB
Under strecket
Publicerad

Sedan den 20 mars har Sverige fler män än kvinnor, berättade SCB i veckan. Det har aldrig tidigare hänt, så länge statistiken har förts. Påverkas vi?

Brott begås oftast av män. Den svenska ekonomiforskaren Lena C Edlund vid Columbia University har visat att andelen män i särskilt brottsaktiv ålder förklarar en del av brottsutvecklingen. I ”More men, more crime: Evidence from China’s one-child policy” mätte hon (tillsammans med Hongbi Li, Junjian Yi och Junsen Zhang) regionala skillnader i resultaten av Kinas ettbarnspolitik mellan 1992 och 2004. En ökning på 0,01 av andelen unga män i förhållande till unga kvinnor gav en ökning av egendoms- och våldsbrotten med 5 till 6 procent.

SCB:s webbdatabas sträcker sig bakåt till 1968. Då fanns 1,046 män på varje kvinna (i åldern 15–24). 2014 fanns 1,062. Merparten av ökningen har skett det senaste decenniet. Även om kinesiska siffror inte går att överföra rakt av till svenska förhållanden finns anledning att misstänka att även vår brottsutveckling påverkas av de nya proportionerna.

Ökad andel män innebär även ökad konkurrens om kvinnor. I ”Marriage and crime: Evidence from China’s rising sex ratios” visar samma forskare hur män tenderar att utbilda sig bättre, göra karriär och dessutom utföra mer hushållssysslor. Teorin är att de som inte klarar den konkurrensen blir mer brottsbenägna.

Demografi påverkar. Frågan är varför vi så sällan analyserar hur.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons