Annons

Sverige och Luxemburg växer mest i EU

EU:s befolkning har ökat med 1,5 miljoner invånare under 2016, visar siffror från Eurostat. Sverige och Luxemburg är två av de länder som ökat mest. Efter Irland är Sverige det land där det fötts flest barn.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

EU:s befolkning närmar sig snart 512 miljoner invånare. Förra året föddes över fem miljoner barn i EU. Irland toppar listan med 13,5 barn per tusende invånare. Därefter kommer Sverige och Storbritannien med 11,8 barn per tusende invånare.

I januari i år hade EU 511,8 miljoner invånare, jämfört med 510,3 miljoner året innan.

Samtidigt som många barn föds i EU har det dött ungefär lika många människor under förra året. Därför beror befolkningsökningen med 1,5 miljoner personer under 2016 på att fler migranter och flyktingar har kommit till EU, skriver Eurostat, EU:s statistikbyrå, i ett pressmeddelande på måndagen.

Annons
Annons

Luxemburg och Sverige är de länder som växt mest under förra året, med 19,8 respektive 14,5 personer per tusende invånare. En förklaring till att Luxemburg toppar listan är att de har så få invånare i förhållande till andra länder, bara 0,1 procent av EU:s befolkning.

Eurostat har valt att räkna på ökning per tusende invånare och det är en förklaring till att flera små länder som Luxemburg, Malta och Cypern är länder där befolkningen ökar mycket.

Tyskland, som liksom Sverige är ett av de länder i EU som tagit emot flest flykting har, har även ökat sin befolkning med 7,6 personer per tusende invånare.

I motsats till de länder som ökar sin befolkning är Litauen det land där befolkningen minskat mest, nästan lika mycket som Sverige har ökat, −14,2 personer per tusende invånare. Även i Lettland, Kroatien, Bulgarien och Rumänien har befolkningen minskat under förra året.

Samtidigt som det har dött lika många som det har fötts i EU under förra året skiljer sig dödstalen åt mellan länderna. Dödstalet är lägst i Luxemburg och högst i Bulgarien med 6,8 respektive 15,1 personer per tusende invånare.

Tyskland är det land som har flest invånare i EU med 82 800 miljoner invånare, det är 16,2 procent av EU:s befolkning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons