Annons

”Sverige saknar beredskap för stort virusutbrott”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sju svenskar som besökt Kina har isolerats på sjukhus runt om i landet misstänkta för att ha smittats av coronaviruset. Men efter provtagningar har man konstaterat att ingen burit på smittan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten

Foto: Claudio Bresciani/TT

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten

Foto: Claudio Bresciani/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten Foto: Claudio Bresciani/TT

– De har sökt vård för luftvägssymtom och eftersom de varit i Wuhan-regionen har de enligt alla regler kontrollerats på infektionsklinikerna. De har hanterats på samma sätt inom vården som om de var ett misstänkt mässlingsfall, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Han tror att sannolikheten är liten för att det ska dyka upp några fall med det nya viruset i Sverige.

– I det här stadiet beror ju sannolikheten helt på hur stora resandeströmmar man har från området i Kina. Till Sverige är de rätt begränsade medan de är betydligt större i Frankrike, och där har man ju också konstaterat några fall.

Anders Tegnell pekar också på att Kina drastiskt har stängt ner Wuhan-området och då minskar riskerna betydligt.

Annons
Annons

– Kina har gjort allt rätt så här långt och så länge det fungerar minskar risken för att det ska bli några fall i Sverige. Men vi får absolut inte negligera risken för att det dyker upp fall även här. Vi har en bra beredskap för det, men vid ett större utbrott med stor spridning skulle vilken sjukvård som helst bli stressad. Precis det vi ser i Kina just nu, säger Anders Tegnell.

Den stora uppmärksamheten kring utbrottet i Kina är befogad. Dels vet vi inte riktigt vad det är för något, dels har historien lärt oss att inte underskatta den här typen av händelser, menar Anders Tegnell.

– Då och då kommer något som blir väldigt omfattande, som exempelvis med hiv. Men i det här fallet kommer viruset också från samma familj som mers och sars, som tidigare orsakat stora problem runt om i världen. Det gör nog att vi är extra på tå den här gången. Det är en bättre strategi att gå in tufft i början och hindra smittan och dra ner i efterhand.

Björn Olsen är överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet. Han tror att man får vänja sig vid att den här typen av smitta kommer ibland och han är inte förvånad över utbrottet i Kina.

– Dels är vi många fler människor, dels har vi blivit väldigt urbaiserade och det skapar förustättningar för den här typen av virus. Kina har sina djurmarknader och de kan vara ett hot mot folkhälsan och den biologiska mångfalden. Man tar in vilda djur och slaktar dem på marknaderna och när man packar ihop olika djur så får man överföringar av virus från djur till djur och sedan till människa.

Björn Olsen anser inte att den svenska sjukvården har en bra beredskap för ett större utbrott. Inte med tanke på hur ansträngd sjukvården är redan i dag.

– Vi kan klara det under ett kort intervall när det inte är för många fall, men skulle det bli en spridd smitta i samhället står vi inför hårda prövningar. Samtidigt kan sjukvården aldrig dimensioneras för det, det skulle kosta alldeles för mycket pengar.

Det här är det tredje coronaviruset på 18 år. Det påminner om den vanliga säsongsinfluensen, men det är något helt nytt.

– De allra flesta som smittas kommer inte att utveckla någon svår sjukdom. Men den här typen av virus är synnerligen otrevliga innan vi vet vart de tar vägen. Den årliga influensan kan vi ställa klockan efter, vi vet exakt hur den utvecklar sig, men här vet vi inte. Vi har fått tusen fall av något okänt på kort tid och måste vara aktiva. Det har Kina varit den här gången, de har lärt sig av sars och tidigt delat med sig av all information, säger Björn Olsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons