Annons

Damberg: Växande intresse för IS-tribunal

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivfoto.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivfoto. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Sverige trycker på för en internationell tribunal kring terrorrörelsen IS.

En rad EU-länder är intresserade – även om mängder av frågor återstår.

Under strecket
Wiktor Nummelin / TT
Publicerad

Tribunalfrågan stod inte på dagordningen vid EU-ländernas inrikesministermöte i Bryssel på torsdagen. Ändå var det fullt av samtal i korridorerna om någon form av gemensam internationell insats för att hantera brott begångna av terrorrörelsen IS i krigen i Syrien och Irak.

– Det finns ett växande intresse eftersom många länder inser att om man inte ska ta hem de här IS-terroristerna så behöver man hitta ett annat sätt att lagföra dem och döma dem, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) efter mötet.

Damberg tog upp det svenska initiativet med de nordiska länderna, inklusive Norge, men också med Frankrike, Nederländerna och Storbritannien.

– Här står vi inför bestialiska mord, våldsförhärligande och det som många kallar brott mot mänskligheten. Då bör det första vara att se om vi kan straffa sådana brott där brotten har begåtts, säger norske inrikesministern Tor Mikkel Wara till nyhetsbyrån NTB.

Även Tysklands inrikesminister Horst Seehofer ger tummen upp när han tillfrågas av Sveriges Television på väg in till mötet.

Annons
Annons

– Det blir inte enkelt, men jag anser att det vore rätt sak att göra. Terror är ett internationellt fenomen och då bör det rättsliga svaret också vara internationellt, säger Seehofer.

Mikael Damberg tackar för stödet.

– Det betyder mycket när stora länder som Tyskland signalerar att de är villiga att diskutera det här. Jag ser det som ett kvitto på att den här frågan växer i Europa.

Samtidigt återstår mängder av frågor. Var ska en tribunal kunna placeras? Vem ska dömas? Enligt vilka lagar? Var ska straffen avtjänas? Vem ska betala?

På det har Mikael Damberg ännu inga svar.

– Vi kommer att ha fortsatta samtal. Vi var inte så detaljerade i dag. Vi undersökte intresset. Jag uppfattade att flera länder vill ha en fortsatt dialog med Sverige och det ser vi väldigt positivt på, säger inrikesministern.

– Vi är inte naiva och tror att det här går snabbt eller att det skulle vara enkelt. Men jag och den svenska regeringen tror fortfarande att det bästa vore att hitta en internationell mekanism för att döma de här personerna i regionen, säger Damberg i Bryssel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons