Annons

Anders Lindblad:Sverige ska sikta på medalj i EM

Foto: Vadim Ghirda / TT

En fantastisk första halvlek. Sedan var EM-biljetten i hamn. Sverige visade klass när Rumänien besegrades med 2–0. Och Blågult kommer att vara ännu vassare 2020.

Under strecket
Publicerad

Det behövs inget sprudlande spel eller spektakulära mål, skrev jag inför kvalrysaren i Bukarest. Det enda jag ville se var att Sverige skulle få med sig ett resultat som gav en biljett till EM-slutspelet i sommar. 

Då gick Janne Anderssons landslag ut i den sena rumänska kvällen och sprakade på ett sätt som vi inte sett på mycket länge. 

Två vackra mål före paus efter bländande spel säkrade segern och en plats till EM-slutspelet 2020. 

Ännu en triumf för landslaget och för förbundskaptenen Janne Andersson och hela ledarstaben. Andersson har sedan han tog över skutan 2016 tagit Blågult till VM-slutspel, där laget tog sig hela vägen till kvartsfinal, vunnit gruppen i premiärupplagan av Nations league, och nu även fört landslaget till Sveriges sjätte raka EM-slutspel.

Det är ett mycket imponerande facit. 

Konkurrensen i EM är givetvis stenhård, men med tanke på landslagets insats i VM senast och sättet som laget tagit sig an stornationer som Spanien, Italien, Nederländerna och Frankrike de senaste åren, finns inget annat läge än att sikta på medalj nästa år. Så bra är det här svenska landslaget i sina bästa stunder. 

Annons
Annons

Janne Andersson har byggt ett hårt jobbande kollektiv, där alla ställer upp för varandra och vet sina roller, och det finns också individuella spetsegenskaper som sticker ut – med flera unga, talangfulla spelare knackar på dörren för att ta en plats i startelvan i EM.

Zlatan Ibrahimovic tackade för sig i landslaget efter EM-misslyckandet 2016 och även om det i dag inte finns någon av hans kaliber har Sverige ett mer homogent och gediget lagbygge nu.

Janne Anderssons och hans vapendragare Peter Wettergren lämnar inget åt slumpen i förberedelser och taktiska ritningar. De bygger sitt ledarskap på mer än slumpen och ”shining”. 

Detaljer i försvarsspelet, när pressen ska sättas in, och rörelsemönstret offensivt är väl inövat. Det finns en flexibilitet i den svenska truppen för olika matchsituationer och motstånd. 

Som mot Rumänien. Sverige kom ut till spel med en plan som fick hemmalaget konfunderat. I stället för att backa och avvakta satte Blågult hög press, stressade det rumänska försvaret till misstag och bolltapp. 

Emil Forsberg var lysande i varje aktion och svarade för ett magnifikt förarbete till första målet. Han hade två motståndare emot sig, men slet sig loss på kanten och fick till ett perfekt inlägg med vänsterfoten i svårt läge. Marcus Berg mötte perfekt med huvudet och visade för andra landskampen i rad att han kan göra mål (om nu någon trodde något annat). 

Berg har hånats och ifrågasatts, men Janne Andersson har hela tiden hållit fast vid sin anfallare. Självklart, kan tyckas, då Berg gör ett jättejobb både defensivt och offensivt. Och i Anderssons landslag är lojalitet en egenskap som värdesätts högst av allt. 

Annons
Annons

Efter ledningsmålet fortsatte Sverige att briljera. 0–2 var minst lika vackert. Berg spelade fram Robin Quaison efter ett mönsteranfall och Rumänien var ett slaget lag, med drygt en halvlek kvar att spela. 

Det var 100-procentiga 45 minuter från svensk sida. Victor Nilsson Lindelöf visade att han är en världsförsvarare, Kristoffer Olsson briljerade med fin teknik på mitten, Albin Ekdal jobbade sprang och sprang, Emil Forsberg var matchens lirare, Berg gjorde mål och målpassade och Quaison rev upp sår i det rumänska försvaret. 

Efter paus tilläts Rumänien sticka upp betydligt mer, men kom inte till några sylvassa avslut. I stället var det Sverige och Albin Ekdal som hade de bästa chanserna, men ribban var i vägen. Nej, det var full svensk kontroll hela vägen in till Det Stora Jublet. 

I det svenska laget har veteranen som Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg varit tongivande genom kvalet och de lär absolut fortsätta över EM-slutspelet. 

Samtidigt finns flera unga spelare som väntar på sin tur. Kristoffer Olsson och Robin Quaison har fått sina stora genombrott under kvalet och Alexander Isak har svarat för fantastiska inhopp samt spelat en match från start.

Viktor Claesson skadade sig i Spanien i somras men är förhoppningsvis tillbaka till sommaren. liksom Ludwig Augustinsson. Andra spelare som knackar på dörren är Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski, som nu satt på bänken. 

Jag längtar redan till slutspelet i sommar. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons