Annons

Janerik Larsson:Sverige snart som Danmark?

Jakob-Ellemann-Jensen med sin far Uffe Elleman-Jensen efter att han valts till ordförande vid Venstres extra landsmöte om val av ny partiledare och vice partiledare i Hernings kongresscenter lördagen den 21 september 2019
Jakob-Ellemann-Jensen med sin far Uffe Elleman-Jensen efter att han valts till ordförande vid Venstres extra landsmöte om val av ny partiledare och vice partiledare i Hernings kongresscenter lördagen den 21 september 2019 Foto: Henning Bagger

Reträtterna är i gång – snart är Sverige som Danmark. Det skriver Johan Hakelius i sin Expressen-krönika idag. Han pekar på hur den danska socialdemokratin utmanövrerat Danskt Folkeparti genom att inta en position i invandringspolitiken som legat DF nära.

Under strecket
Publicerad

Hakelius:

”En efter en radar socialdemokratiska tänkare och karriärister upp sig – Irene Wennemo, Torbjörn Hållö, Ardalan Shekarabi, för er som vill ha namn – och framhåller den danska socialdemokratin som modell.

En del av dem ger sken av att det handlar om att de danska socialdemokraterna nyligen bildat en vänsterregering. Men egentligen handlar det om att de danska socialdemokraterna både har varit beredda att samarbeta med Sverigedemokraternas motsvarighet, Dansk Folkeparti, och själva har lagt sig till med mycket av Dansk Folkepartis program.

Precis så kommer det att bli här i Sverige också. Det är bara en fråga om tid.”

Vi får se. Den danska vänsterregeringen har nog en del svårigheter framöver också på detta område.

Men nu är det värt att notera vad som hänt just idag på den borgerliga kanten i dansk politik.

En av dansk politiks ledande gestalter, tidigare utrikesministern Uffe Ellemann-Jensen, kan idag glädjas åt att hans son Jakob Ellemann-Jensen nu tagit över posten som ordförande i det stora borgerliga partiet i Danmark, Venstre.

Kanske än mer noterbart ur det perspektiv som Hakelius lyfter fram är det faktum att partimötet med stor majoritet till vice ordförande i partiet valde den tidigare migrationsministern mm Inger Støjberg,

I Berlingske skriver kommentatorn Thomas Larsen om henne:

Ellemann har stærk appel til moderne borgerlige vælgere. Han står godt i byerne, som Venstre skal have greb om for at kunne fastholde positionen som det største parti i blå lejr. Men han vil få svært ved at rumme hele Venstre uden Støjberg ved sin side. Hun står bomstærkt i det mere traditionelle Venstre – med dybe rødder i Jylland og stærke relationer til landbrugsvenstre – ligesom hun for mange vælgere står som garant for en stram udlændingepolitik.

Det är det sista som gjort henne väl känd och tidvis starkt omdebatterad, nämligen att hon är en garant för en stram migrationspolitik.

Hur det blir i svensk politik får vi väl se med tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons