Annons

Maria Ludvigsson:Sverige struntar i FN-korruption

Sverige i FN
Sverige i FN Foto: Pontus Lundahl/TT

Trots allvarliga korruptionsmisstankar drar Sverige inte tillbaka biståndspengar.

Under strecket
Publicerad

Pierre Krähenbühl, generalkommissionär för UNRWA sedan 2014, har levt högt på svenska biståndsmedel. SvD:s Gunilla von Hall skrev i går om hur våra skattepengar slussas till en organisation med korrupta ledare som bränner biståndspengar på privata utsvävningar.

UNRWA är palestiniers egen flyktingorganisation som existerar parallellt med UNHCR som handhar jordens övriga flyktingar. Den förra inrättades 1949 som ett tillfälligt organ för dem som lämnade det nybildade Israel. Tillfälligheten har pågått i 70 år.

När organisationens ledning nu misstänks vara djupt korrupt har flera givarländer fryst sina bidrag. Sverige, som länge varit en av de största bidragsgivarna (1,9 miljarder kronor under 2018 till 2021) fortsätter däremot som vanligt att slussa skattepengar till organisationen.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) försvarar det med att ”Det är viktigt att hålla isär frågan om UNRWA-ledningens agerande från frågan om stödet till UNRWA:s mandat och verksamhet”.

Eriksson har fel. Det är precis tvärtom. Ledningen för en biståndsorganisation är intimt sammankopplad med verksamheten, i synnerhet om ledningen i fråga sprätter biståndspengar runt sig som vore det gödsel. Det enda givarländer kan göra för att påverka är att genast frysa varje medel när så grova misstankar föreligger.

Den svenska flatheten vinner internationellt rykte. Det är inget att vara stolt över.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons