Annons

Tove Lifvendahl:Sverige sviker gatubarnen

Personal vid flera flyktingboenden har slagit larm om misstänkt barnprostitution bland de ensamkommande.
Personal vid flera flyktingboenden har slagit larm om misstänkt barnprostitution bland de ensamkommande. Foto: Malin Hoelstad / SvD
Under strecket
Publicerad

”Två 15-åriga flickor har vid flera tillfällen setts sälja sex på en parkering […]. Flickorna blir hämtade av olika män i bilar. Flickorna är EU-migranter och länsstyrelsens samordnare mot människohandel misstänker att flickorna instrueras och säljer sex mot sin vilja. […] En 15-årig pojke från Palestina som bor på ett asylboende i Malmö misstänks ha blivit tvingad att sälja sex. […] Pojken har vid upprepade tillfällen försvunnit från boendet och kommit tillbaka med ny mobiltelefon och större summor pengar.”

Sensommaren må just nu värma Sverige, men i Välfärdslandet är det närmast permafrost. Exemplen ovan kommer från Sydsvenskan som under augusti har rapporterat att allt fler minderåriga misstänks vara offer för sexhandel.

Det är dessvärre inget nytt fenomen. Redan 2013 berättade Kaliber i P1 om hur över tusen ensamkommande barn hade försvunnit sedan 2008. Chefen för den skånska gränspolisen intervjuades: ”Det finns i princip inget att göra. I vissa av ärendena finns inte ens något signalement på barnen. Ingen identitet. Inga uppgifter om anhöriga. Och transitboendet har inga uppgifter om dom. Så vi har inget att arbeta med.” (SR 17/3–13)

Annons
Annons

Vad som riskerar hända med barn som saknar anhöriga och nätverk är lika lätt att räkna ut som djupt deprimerande. Sedan 2014 har Lisa Green, samordnare på socialjouren i Malmö, anmält ett 40-tal fall till polisen där barn misstänks ha utsatts för människohandel. Men anmälningarna registreras inte ens av polisen. Att rikspolischefen i oktober fastslog att polisen ska ”förstärka sin förmåga att bekämpa människohandel” har inte haft någon effekt. Mattias Sigfridsson, chef för den nya polisavdelningen med ansvar för frågorna förklarar: ”Just nu är det ingen som arbetar med människohandel. Vi har inte förmågan att göra det just nu. Det finns ingen personal. Det är jobbigt att vi prioriterar bort brott där barn tvingas till sex mot sin vilja. Det ger så klart en dålig signal till hela samhället.” (Sydsvenskan 6/8)

Förra året sökte 30 000 ensamkommande unga asyl i Sverige. Att många av dem far illa i direkt strid med våra lagar är numera att betrakta som en del av den svenska vardagen. I mars rapporterade exempelvis SVT Västerbottensnytt att 114 ensamkommande barn hade försvunnit i länet (6/3).

Den som alltjämt vill tala om Sverige som en humanitär stormakt måtte ha en avundsvärd förmåga att tillämpa en mycket selektiv syn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons