X
Annons
X

”Sverige under attack – Peking vill få oss på knä”

KULTURDEBATT | Tre år har gått sedan den svenske bokförläggaren Gui Minhai frihetsberövades för att ha publicerat regimkritisk litteratur. Nu anlitas rappare för att smutskasta Sverige med maktspråk och hot.

Läs mer om Fängslade förläggaren Gui Minhai
Den kinesiska ambassaden, med Gui Congyou i spetsen, för ett aggressivt krig mot svenska journalister. Den 17 oktober 2015 försvann den svenske förläggaren Gui Minhai då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Sedan dess sitter han frihetsberövad i Kina.
Den kinesiska ambassaden, med Gui Congyou i spetsen, för ett aggressivt krig mot svenska journalister. Den 17 oktober 2015 försvann den svenske förläggaren Gui Minhai då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Sedan dess sitter han frihetsberövad i Kina. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman & Vincent Yu/AP

Den famösa turistincidenten i Stockholm har blåsts upp till osannolika proportioner av den kinesiska ambassaden och kinesiska nyhetsmedier. I kommentarerna hävdas det gång på gång att förklaringen till incidenten är att regeringen och opinionen i Sverige kräver att den svenske bokförläggaren Gui Minhai ska friges

Det senaste kapitlet i den här historien handlar om SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” och dess tillspetsade reflektioner om svenska fördomsfulla uppfattningar om kineser i anslutning till turistincidenten. Det har alltså varit svensk satir om svenska fördomar och inte om kineser, men det har man inte uppfattat i den kinesiska proteststormen. Eller valt att inte se.

Ett bra och lärorikt exempel är den låt – ”Hey Sweden” – som den kinesiska rappgruppen CD Revolution har lagt ut i ett engelskspråkigt videoklipp på Youtube med angrepp på programledaren Jesper Rönndahl och Sverige.

Annons
X

Inledningsvis relateras de faktiska omständigheterna, att den kinesiska familjen anlände nästan ett dygn tidigt till det vandrarhem i Stockholm där de hade bokat rum och att de avhystes av polisen när de inte ville acceptera att det inte fanns rum för dem där. Men sedan drar det iväg.

Den första måltavlan är begreppet mänskliga rättigheter:

Western nations, Sweetie Sweden

Always talk about human rights, pay attention

You don’t know how to treat your guests

Och bristen på gästvänlighet förklaras i refrängen vara en konsekvens av brist på civilisation:

Hey Sweden Hey Sweden

Where the fuck is your civilization

Hey Sweden Hey Sweden

What is wrong with you?

Problemet med bristen på högre mänsklig kultur i Sverige är i sin tur, enligt rapparen Pissy, en fråga om ras och rasskillnad:

Different races

Different standards

Det beror dessutom på att vi i Sverige upprätthåller ett skenheligt demokratiskt system:

Democracy, hypocracy

You let me illustrate

Hiphop will never exist if you ain’t discriminate

Men nu får det vara nog fortsätter Pissy och proklamerar att svenska företag som EF, Ericsson, Tetra Pak, Ikea och andra kan bojkottas och att inga kineser längre kommer att resa till Sverige, därför att:

Hey Sweden Hey Sweden

You’re bout to feel the power of the Chinese nation

Vilket rundas av med påpekandet att det är fel på kartan i den svenska tv-studion som understryks med ett sexistiskt hot:

You know what

Tibet and Taiwan belong to China, bitch

You better watch out next time

Det hela utmynnar i samma krav som ihärdigt kommer från kinesiska ambassaden:

APOLOGIZE!!!

Pissys budskap är alltså rasistiskt, antidemokratiskt, sexistiskt, föraktfullt mot mänskliga rättigheter samt uppbackat med maktspråk och hot. Det är väl känt att rappgruppen CD Revolution är ett språkrör för det officiella Kina och ”Hey Sweden” är ytterligare ett exempel på det. Så här kan inte den kinesiska ambassaden eller det kinesiska utrikesministeriet formulera sig, men Pissy ger ändå uttryck för deras ståndpunkter.

Gui Minhai nämns inte alls i rappen. Den är i stället ett frontalangrepp mot vår demokratiska samhällsordning och vårt engagemang för mänskliga rättigheter. Och dessutom ren smutskastning. Det här är ett större projekt:

De kinesiska ledarna vill att vi sviker våra demokratiska principer och viljan att stå upp för yttrandefrihet. De vill att vi slutar tala om allas lika värde.

De kinesiska ledarna vill få oss på knä, helt enkelt.

Det budskapet hamras in ytterligare av Kinas ambassads återkommande utfall och krav på nya ursäkter, ackompanjerat av välkoordinerade angrepp av kinesiska nätverkstroll via Facebook mot SVT, UD och Jesper Rönndahl. Sverige är under attack. Mer är säkert att vänta.

Kurdo Baksi

Författare

Lars Ellström

Sinolog

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Den kinesiska ambassaden, med Gui Congyou i spetsen, för ett aggressivt krig mot svenska journalister. Den 17 oktober 2015 försvann den svenske förläggaren Gui Minhai då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Sedan dess sitter han frihetsberövad i Kina.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman & Vincent Yu/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X