Annons

”Sverige utbildar soldater som utför etnisk rensning”

Enligt Amnesty International begår inte bara IS utan även kurdiska Peshmerga – som får svenskt stöd – övergrepp i Irak.

– Sverige utbildar soldater som utför etnisk rensning. Det här måste utrikesminister Margot Wallström sätta stopp för, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska Riksförbundet.

Under strecket
Publicerad

En kurdisk Peshmergasoldat.

Foto: Bram Janssen / APBild 1 av 1

En kurdisk Peshmergasoldat.

Foto: Bram Janssen / APBild 1 av 1
En kurdisk Peshmergasoldat.
En kurdisk Peshmergasoldat. Foto: Bram Janssen / AP

Så sent som i november 2015 förlängde Sverige sin militära insats i Irak där en blågul enhet om 35 soldater backar upp de kurdiska styrkorna som strider mot IS (Islamiska Staten).

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), som tillsammans med Margot Wallström besökt Peshmergastyrkorna i Irak, betonade då att det finns risker i operationen, men att den svenska insatsen som utgår från staden Erbil gör skillnad.

Enligt en rapport som Amnesty släppte på tisdagen har Peshmergastyrkor från Kurdistans regionala regering (KRG) och kurdisk milis i norra Irak schaktat bort, sprängt och bränt ner tusentals hem i vad som verkar vara ett försökt att rycka upp arabiska samhällen med rötterna.

– Det är främst sunniaraber de vill utplåna. Men även försvaga och politiskt underminera andra minoriteter. Vi har påtalat det här i över års tid, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet med 10 000 medlemmar.

Annons
Annons

Enligt Amnesty grundas rapporten på fältobservationer i 13 byar och städer samt vittnesmål från över 100 ögonvittnen och offer för tvångsförflyttningar. Enligt Amnesty styrks uppgifterna i rapporten också av satellitbilder som uppges visa omfattande förstörelse utförd av i första hand Peshmergastyrkor.

– Frågan bör absolut lyftas till regeringen för att säkerställa sanningshalten i uppgifterna, säger Hans Linde (V), ledamot i utrikesutskottet.

Rapporten innehåller bevis på tvångsförflyttningar och storskalig förstörelse av hem i byar och städer i guvernoraten Ninewa, Kirkuk and Diyala. Områden som peshmergastyrkorna återtog från IS mellan september 2014 and mars 2015.

Under den tiden fanns det ingen svensk styrka på plats i norra Irak. Vilka typer av soldater som ingår i styrkan är sekretessbelagt. Sverige har förlängt sin insats året ut.

– Men det argumentet är bara löjligt. Det finns inget som säger att de inte fortsätter med sin etniska rensning. Våra källor säger att så sker. Peshmergas policy ligger kvar, säger Afram Yakoub.

På Nineveslätten, stort som Gotland ungefär, bor fortfarande mellan 300 000 och 400 000 assyrier.

– Det är assyriernas sista fäste i Irak. Minoriteterna i området kvävs av kurdernas expansionism. Varför ska vi skicka utbildning till Peshmerga? Man behöver ingen utbildning för att spränga hus och folk i luften, säger Afram Yakoub.

Amnestyrapporten pekar på övergreppen:

”Kurdiska styrkor verkar gå i spetsen för en gemensam kampanj som handlar om att tvångsförflytta arabiska samhällen genom att förstöra hela byar i de områden som de har återtagit från IS i norra Irak” skriver Amnestys Donatella Rovera, som har genomfört fältstudien i norra Irak.

Annons
Annons

”Tvångsförflyttningar av civila och den avsiktliga förstörelsen av hem och egendom utan att det finns ett militärt berättigande, kan utgöra krigsbrott”, fortsätter Rovera.

Amnesty presenterade en liknande rapport i oktober förra året, men då handlade det om den kurdiska YPG-gerillan, som bekämpat IS i norra och nordöstra Syrien.

**Trots att **YPG kraftfullt tillbakavisade Amnestys anklagelser i oktober, meddelade man i tisdags, enligt nyhetsbyrån AFP, att fyra peshmergakrigare ska ställas inför rätta, anklagade för att ha förstört egendom i en ort som återtagits från IS för flera månader sedan.

Afram Yakoub är kritisk till hur Peshmerga ofta beskrivs i svenska medier:

– De tillåts överdriva sina segrar. Som i staden Sinjar som kunde befrias sedan IS dragit sig tillbaka. Peshmerga framställer sig som ”The good guy”. Det pågår ett cyniskt spel. Men etnisk rensning kan man inte bortse ifrån. Det här måste Margot Wallström svara på, säger Afram Yakoub.

Det finns andra svenska politiker som velat skärpta den militära insatsen i Irak. Liberalernas utrikestalesperson Birgitta Ohlsson och Allan Widman, försvarsutskottets ordförande, har yrkat på att vapen ska tillföras ansträngningarna mot IS.

SvD har sökt Utrikes- och Försvarsdepartementet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons