Illustration: Liv Widell
Illustration: Liv Widell

Sverigebilden under attack – nazistiskt våld väntas öka

Att svenska hatsajter växer med hjälp av ett högerextremt globalt nätverk blev snabbt en sanning – trots att det är oklart om det stämmer. Men Sverige kopplas både till terrordåden i El Paso och Bærum. Nu väntar sannolikt en upptrappning av det svenska högernationalistiska våldet.

Uppdaterad
Publicerad

Han stängde av telefonen och tog snurrdörrarna in i Radiohuset på Gärdet i Stockholm. Det var en ledig lördag men Christer Mattsson, forskare och expert på högerextrema grupper, var i tjänst för att kommentera masskjutningen i El Paso, Texas. I studion sa han att vi kommer att se fler ensamma gärningsmän i högernationalismens namn framöver, även om det är omöjligt att förutspå när eller var nästa terrordåd ska ske.

Intervjun var klar några minuter senare, han slog på telefonen igen och möttes av nyheten.

Den 21-årige norrmannen Philip Manshaus misstänktes just ha mördat sin adoptivsyster och sedan gått till attack mot en moské i norska Bærum.

Både masskjutningen i USA och attacken i Norge kopplades i en internationell debatt snart därefter till svensk högerextremism, trots att lika mycket hade hänt här som när Donald Trump twittrade om ”last night in Sweden”. Nej, just ingenting, men Sverige stod i centrum ändå. Det finns två ganska skilda anledningar till det.

Dels handlar det om Sveriges roll i en främlingsfientlig och högernationalistisk rörelse som blivit global, och en uppmärksammad artikel i New York Times. Dels om vad den norska statsministern Erna Solberg sa om svenska nazister på norska gator efter terrordådet i Norge, och hur den svenska grenen av Nordiska motståndsrörelsen länge burit norska nynazister under armarna. Två saker som är bra att hålla isär.

Foto: New York Times
Annons

Många utlandssvenskar som slog upp tidningen vid frukostbordet hajade nog till på söndagsmorgonen den 11 augusti. På New York Times förstasida syntes Rinkeby torg och Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, som blickade ut över Stockholm. Inuti tidningen fanns en omfattande granskning av Sverige, högernationalismen och effekten på det globala främlingsfientliga maskineriet.

Artikeln lyfte det som många svenskar redan känner till.

Inte bara den svenska befolkningen och beslutsfattandet har ett skyddsvärde, utan också Sverigebilden.

• Att den negativa bilden av Sverige, först använd i ryska mediekanaler, har plockats upp av högerextrema sajter och i främlingsfientliga forum.

• Att finansieringen av svenska invandringskritiska sajter kan kopplas till personer i Ukraina och Ryssland.

• Och hur det främlingsfientliga maskineriet både försöker styra opinionen i Sverige, men också använda Sverige som skräckexempel.

Det hatfyllda manifest som gärningsmannen i El Paso publicerade på nätet strax före terrordådet sågs i New York Times som den yttersta förlängningen av en global högerextrem hatkampanj. Med Sverige som centrum.

Annons
Sorg efter masskjutningen på Walmart i El Paso.
Sorg efter masskjutningen på Walmart i El Paso. Foto: Briana Sanchez/TT

Men tidningen hade också analyserat runt 12 miljoner länkningar från icke-svenskspråkiga sajter till de svenska hatsajterna, och tyckte sig hitta bevis för att Fria tider, Nya tider, Samhällsnytt och Nyheter Idag drivs på av trafik från icke svenskspråkiga sajter i länder som Storbritannien, Polen, Tyskland, Tjeckien och övriga Norden.

I några dygn verkade både svenska politiker och journalister som spred och kommenterade artikeln eniga: ett globalt högerextremt nätverk backar de svenska hatsajterna!

Journalisten David Baas på Expressen, som med sin egen formulering ”journalistiskt har marinerats i hatsajternas miljö” var först med att problematisera NYT-artikeln. Där fanns nämligen, utöver en del rena faktafel som nu har korrigerats, flera frågetecken.

Annons

I vilken utsträckning har de internationella länkningarna hjälpt hatsajterna? Hur viktig är sökmotortrafiken från Google för dem? Eller kommer deras trafik främst från sociala medier-delningar, eller att folk dras in och stannar kvar via kommentatorstjänsterna? frågade sig David Baas i en kommentar.

Det i sig kan öka risken för att någon som är påverkad av en extrem miljö tar till våld.

Det vi däremot kan slå fast är att Sverige har en central roll i de berättelser som nu ger bränsle till högerextremister världen över. Och sakta har insikten börjat sjunka in – det är inte bara den svenska befolkningen och beslutsfattandet som har ett skyddsvärde, utan också Sverigebilden.

– Det hade vi missat på MSB, säger Mikael Tofvesson som är ansvarig för arbetet mot påverkanskampanjer på Myndigheten för samhälle och beredskap.

Rapporten ”Smearing Sweden” inför valet 2018 fick upp myndighetens ögon för hur Sverigebilden angreps från flera aktörer internationellt, och hur det i sin tur kan påverka viljan att investera i landet och bidra till att turism gå ner. Men att det också kan ha en negativ effekt på Sveriges inflytande internationellt. När Sverigebilden angrips ökar också polariseringen, oron och rädslan i landet.

Annons

– Det i sig kan öka risken för att någon som är påverkad av en extrem miljö och känner stor maktlöshet tar till våld, säger Mikael Tofvesson.

Att Sverige plötsligt framstod som en högerextrem knutpunkt i veckans internationella nyhetsflöde beror på Sverigebilden som målades upp i New York Times, men har också att göra med en mer marknära verklighet. Svenska högernationalister och nazister mobiliserar.

Philip Manshaus övermannades i en norsk moské.
Philip Manshaus övermannades i en norsk moské. Foto: Cornelius Poppe/TT

Philip Manshaus är 21 år, blond, kortklippt och hade vad som såg ut som skärsår och två stora blåtiror, ansiktet påminde lite om en pandabjörns teckning, vid häktningsförhandlingen i Oslo tingsrätt. Enligt försvarsadvokaten Unni Fries uppstod skadorna när den ensamma gärningsmannen övermannades och hölls fast i moskén. I tingsrätten såg han sig omkring och log lite grann. Han hade bett om att häva fotoförbudet inför häktningsförhandlingen. Men han sa ingenting.

Annons

Det gjorde däremot den norska statsministern Erna Solberg vid en pressträff. ”När nynazister marscherar på norska gator, både i Fredrikstad och i Kristiansand, hör man väldigt mycket svenska. Deras nynazister försöker också organisera sig i grannländerna,” sa Solberg. Hon pekade på den radikalisering som sker på nätet med hjälp av människor från en rad olika länder. Men just när det gäller nynazister är de som bäst organiserade i Sverige, fortsatte hon.

Norska nynazister skulle finnas utan svenska NMR, men de är helt beroende av svenskarna.

Sedan hoppade energiminister Anders Ygeman in i debatten och blev kränkt å Sveriges vägnar, men det hör egentligen inte hit. För det Erna Solberg sa är sant. De svenska nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen är inga spelare globalt, men dominerar helt och hållet de högernationalistiska grupperingarna i Norden. Christer Mattsson, forskaren som gick genom Sveriges Radios snurrdörr, är expert på nazistiska grupper.

– Norska nynazister skulle finnas utan svenska NMR, men de är helt beroende av hur svenskarna sköter organisationen, säger han.

Annons
Anders Ygeman gick i svaromål.
Anders Ygeman gick i svaromål. Foto: Simon Rehnström

Den täta kopplingen de nordiska nazisterna emellan demonstreras inte minst av att ledaren för den norska delen av NMR, Haakon Forwald, nu ingår i en radikal utbrytargrupp som samlats kring den tidigare svenske NMR-ledaren Klas Lund, vilket tidningen Expo avslöjade tidigare i sommar.

Att Nordiska motståndsrörelsen nu har splittrats i Sverige och brutits upp i flera mindre grupperingar ökar risken för våld.

NMR demonstrerar i Kungälv på första maj 2019.
NMR demonstrerar i Kungälv på första maj 2019. Foto: Stefan Jerrevång /Aftonbladet/TT
Annons

Framför allt är det gatuvåldet som väntas eskalera, och att flyktingförläggningar sätts i brand. Mer som på 90-talet. Men det är inte troligt att det är NMR eller heller den nya gruppen, Nordisk styrka, som står för den förväntade våldsupptrappningen.

– En mer löslig nazistisk miljö kommer att leda till att vi får mer spontanvåld utanför de mer organiserade delarna, men det handlar inte om våld som kan terrorklassas enligt svensk lagstiftning. Högerextrema terrordåd utförs i huvudsak av personer utanför organisationerna, som kanske har blivit inspirerade av miljön på nätet, säger Christer Mattsson.

Rörelsens idéer, kunskap och handlingsplan sprids just nu över hela världen.

Tillsammans med kollegan Thomas Jansson har han skrivit en bok som kommer ut i oktober, och som är den första i sitt slag i Sverige. Med djupintervjuer med både avhoppare och nazister som fortfarande är kvar i organisationen ger ”Life trajectories into and out of contemporary neo-nazism” en fördjupad förståelse av hur människor radikaliseras.

Christer Mattsson ser hur högernationalistiska rörelser får ökat inflytande.
Christer Mattsson ser hur högernationalistiska rörelser får ökat inflytande. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Författarna skriver att de än en gång ser högernationalistiska rörelser mobilisera och få ökat inflytande i den vardagliga svenska debatten, både i medier och på ett politiskt plan.

Och att den svenska nazistiska rörelsen är tätt sammanflätad med den globala: ”Rörelsens idéer, kunskap och handlingsplan sprids just nu över hela världen med hjälp av nätet och sociala medier”.

Så vad hände last night in Sweden?

Troligen loggade någon in på ett främlingsfientligt nätforum.

Foto: New York Times Bild 1 av 6

Sorg efter masskjutningen på Walmart i El Paso.

Foto: Briana Sanchez/TT Bild 2 av 6

Philip Manshaus övermannades i en norsk moské.

Foto: Cornelius Poppe/TT Bild 3 av 6

Anders Ygeman gick i svaromål.

Foto: Simon Rehnström Bild 4 av 6

NMR demonstrerar i Kungälv på första maj 2019.

Foto: Stefan Jerrevång /Aftonbladet/TT Bild 5 av 6

Christer Mattsson ser hur högernationalistiska rörelser får ökat inflytande.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 6