Annons

SD största parti i ny mätning

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En ny mätning visar att SD är Sveriges största parti. Vore det val i dag skulle partiet få 24,0 procent. Socialdemokraterna får samtidigt bara stöd av 22,2 procent – den lägsta siffran någonsin i en Demoskopmätning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

– Jag är inte förvånad. Vi har sett en utveckling under hela hösten där vi närmat oss, säger Jimmie Åkesson (SD), till Aftonbladet.

Åkesson pekar uppmärksamheten i kommuner där Sverigedemokraterna styr som en anledning till framgången:

– Under alla år har vi konsekvent pratat om gängkriminaliteten, den eskalerande otryggheten, migrationspolitiken som inte fungerat och integrationspolitiken som har förvärrat situationen. Fler och fler upplever de här problemen i sin vardag och kan relatera till dem. Då blir vi ett trovärdigt alternativ, säger Åkesson.

SD-ledaren ser sig som främste utmanare till Socialdemokraterna:

– Då var det Moderaterna och Reinfeldt som utmanade, nu är det vi. Det är ett välkommet skifte i svensk politik. Vi ska utmana S om att vara största parti när vi går till val 2022, säger Jimmie Åkesson.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad hänvisar de låga siffrorna till Januariavtalet.

– Det är en skittuff situation just nu. Jag är inte förvånad med tanke på det år vi har bakom oss. Med gängmord, skjutningar och sprängningar. Där får vi som regeringsparti betala ett pris, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons