Annons

Fransk undran: Blir Sverige först att slopa kontanter?

Foto: Lars Pehrson

Bostadsbristen i Stockholm, "The Swedish number", och staden i norr som ska flyttas. Svenskar och historier om Sverige har gjort avtryck i medierubrikerna internationellt senaste tiden. Här är några ”snackisar” utomlands om Sverige just nu.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

1 / 7

Syriska flyktingar väcker nytt liv i Malmö

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu har det syriska köket etablerat sig i Malmö. Det stora antalet flyktingar från Syrien har väckt nytt liv i Sveriges tredje största stad både när det gäller restaurangutbud, investering och handel, enligt The Guardian.

Fisal Abo Karaa flydde från Syrien och kom till Malmö förra året. Ett år senare har han investerat drygt fem miljoner svenska kronor för att bygga om en pizzabutik till en restaurang. På mindre än ett år har fem syriska kök öppnat i Malmö, rapporterar The Guardian, som ser en alternativ stadskärna växa fram runt Möllevångstorget, med en stor grönsaksmarknad och iranska, irakiska och libanesiska butiker.

Och många står enligt den brittiska tidningen nu på tur för att investera och driva mindre företag som bagerier, godisbutiker, it-företag. Ett företag erbjuder hemkörning av vattenpipor.

“Det finns många, många syrier som vill flytta sina pengar till Sverige. Jag känner folk som ber mig att hitta bra projekt de kan investera i", säger restaurangägaren Maher Alkhatib från Dasmaskus till tidningen.

Annons
Annons

Svenskarna älskar Swish och det kan ersätta sedlar och kontanter? I alla fall om man får tro franska Le Monde.

Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1

2 / 7

Det första kontantfria landet?

Svenskarna älskar Swish och det kan ersätta sedlar och kontanter? I alla fall om man får tro franska Le Monde.
Svenskarna älskar Swish och det kan ersätta sedlar och kontanter? I alla fall om man får tro franska Le Monde. Foto: Christine Olsson/TT

Blir Sverige det första landet utan vare sig sedlar eller småmynt? Det frågar sig franska Le Monde i en artikel som beskriver hur svenskarna allt mer går över till ett kontantlöst samhälle och betaltjänsten Swish.

I en kyrka på Södermalm kan människor till och med donera kollekten via mobilen och applikationen. Likaså kan hemlösa som säljer tidningen Situation Stockholm nu också ta emot betalningen via Swish, rapporterar tidningen.

Swish ökar lavinartat och håller på att förändra samhället när det gäller betalning, skriver Le Monde som menar att Sverige kan bli det första kontantfria landet i världen.

Man är redan på god väg, 80 procent av svenskarnas dagliga inköp görs med bankkort eller via mobilen, konstaterar Le Monde. Bussarna tar inte längre kontanter och många taxibilar och affärer följer i samma fotspår.

Annons
Annons

”Tror du att du har det dåligt där du bor?” börjar BBC:s artikel om bostadsmarknaden i Stockholm.

Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 1

3 / 7

Stockholm – stan där du aldrig hittar bostad

”Tror du att du har det dåligt där du bor?” börjar BBC:s artikel om bostadsmarknaden i Stockholm.
”Tror du att du har det dåligt där du bor?” börjar BBC:s artikel om bostadsmarknaden i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT

Stockholm kan hamna i Guinness rekordbok eftersom man troligen har den längsta bostadskön för hyresrätter i världen, uppger BBC som börjar sin artikel om Stockholms bostadsmarknad med orden ”Tror du att du har det dåligt där du bor?”.

I genomsnitt tar det nio år för att få en hyresrätt och 20 år om det gäller någon av stadens mest populära stadsdelar, rapporterar BBC och fortsätter:

”Det finns en dold anledning till att så många hyresgäster i Stockholm har en minimalistisk inredning. I en stad som lider av akut bostadsbrist är det inte så roligt att ständigt släpa alla sina ägodelar från lägenhet till lägenhet”.

Det är inte heller lätt att hyra i andra hand eller hitta ett inneboende-rum eftersom Stockholm har fler singelhushåll än de flesta andra städer i EU, rapporterar BBC.

Annons
Annons

Staden ska flyttas, vilket väcker förundran utomlands.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1

4 / 7

Kiruna – hur du flyttar en stad

Staden ska flyttas, vilket väcker förundran utomlands.
Staden ska flyttas, vilket väcker förundran utomlands. Foto: Emma-Sofia Olsson

Kiruna, Sveriges nordligaste stad, måste flytta tre kilometer österut och det har inget med klimatförändringar att göra, konstaterar New York Times i en artikel med rubriken "Hur du flyttar en stad".

Tidningen redogör för Kirunaflytten och berättar att flyttplanerna är nödvändiga eftersom Kiruna som ligger nära polcirkeln och har drygt 18 000 invånare är byggd ovanpå en stor järngruva.

En stor mängd järnmalm bryts ur gruvan i stadens västra utkant och det har gjort att marken runt gruvan deformeras och sjunker. Om inte staden flyttas riskerar den att sjunka ner i marken successivt under de närmaste 100 åren.

Det här är inte första gången en hel stad tvingas att flytta, konstaterar tidningen.

Tidigare har staden Tallangatta i Australien flyttat på grund av översvämningsrisk när nya dammar installerades. Mellan 1919 och 1921 tvingades Bob Dylans hemstad Hibbing flytta för att ett gruvbolag ville undersöka om det fanns järn under marken.

Annons
Annons
Foto: Robert HenrikssonBild 1 av 1

5 / 7

Sex timmars arbetsdag förbättrar hälsan

Foto: Robert Henriksson

**Ett pilotprojekt med **sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende i Göteborg har gett anmärkningsvärda resultat, rapporterar New York Times. De anställda mådde bättre och standarden på vården höjdes.

Dessutom så sjönk frånvaron och produktiviteten ökade.

– Vad som är bra är att vi är nöjda och en nöjd anställd är en bättre anställd, säger ensamstående pappan Arturo Perez som arbetar på boendet, till tidningen.

På många svenska kontor har man ett flexibelt arbetsschema och den svenska föräldraledigheten och barnomsorgen är bland den mest generösa i världen, konstaterar NY Times.

Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

6 / 7

"The Swedish number"

Foto: Anders Wiklund/TT

Ring och snacka med en svensk. Kampanjen "The Swedish number" som startades av Svenska Turistföreningen har blivit en global PR-succé och uppmärksammats både i medier och på nätet.

"Tydligen är det Ikea, ABBA och vad de tycker om kocken i Mupparna man ska fråga om för att göra en svensk irriterad", konstaterar The Guardians reporter som själv slagit numret.

Nyfikna har ringt från världens alla hörn för att få prata med en "random" svensk och på andra sidan luren har allt ifrån en vanlig Svensson till statsminister Stefan Löfven svarat.

Flest samtal kommer från USA, Turkiet och Ryssland.

– Det finns en stor nyfikenhet på Sverige, men man vill gärna ha en annan bild – en mer genuin och äkta – än den som turisterna alltid får se. Då kom vi på det här sättet, säger Magnus Ling, generalsekreterare och vd på STF, till SvD.

Annons
Annons
Foto: Skärmdump SvD.seBild 1 av 1

7 / 7

Tess Asplund – fotot som delades över hela världen

Foto: Skärmdump SvD.se

Bilden spred sig som en löpeld över världen och har delats tiotusentals gånger på sociala medier. Tess Asplund knöt näven och ställde sig mitt i vägen för demonstranter från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Borlänge. Ögonblicket förevigades av fotografen David Lagerlöf.

Det tog inte lång tid innan fotot spreds i utländska medier och sajter. Harry Potters skapare J K Rowling twittrade bland annat:

"Titta på den här kvinnan. Tess Aspund, du är fantastisk."

Själv säger kvinnan som orsakade tittarstormen att det var en ren impuls och att hon aldrig förväntade sig att det skulle bli sådan uppståndelse.

– Jag var på demonstration i Borlänge, och jag brukar alltid köra min Nelson Mandela-näve. Nazisterna kommer och jag hoppar fram. De tittar på mig, jag kollar på dem och sedan kommer polisen och tog bort mig, och sedan var det inget mer med det, säger Tess Asplund till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons