Annons

Sveriges 8 bästa gastrohotell

Nyckeln till en lyckad helgresa är en fantastisk restaurang. SvD Resor listar åtta boenden där maten spelar huvudrollen.

Under strecket
Publicerad

1 / 8

Icehotel, Jukkasjärvi

Maträtter bärs fram på vackra fat av gnistrande is från Torne älv. Ismenyn på världsberömda Icehotel i Jukkasjärvi utanför Kiruna är uppseendeväckande på många sätt. Förutom själva presentationen kan gästerna njuta av en avsmakningsmeny med tydlig identitet från norra Sverige. Här spelar lokala råvaror huvudrollen och bland serveringarna återfinns kulinariska upplevelser som älgtartar med rökt äggula och granskott, renfilé med Jägermeistersås samt löjrom från Kalix med blini. Tack vare hotellets många internationella gäster kreeras flertalet maträtter med influenser från länder som Indien, Brasilien och Frankrike. Icehotel är numera Svanenmärkt och restaurangen kan, precis som delar av hotellet, besökas året om.

Annons
Annons

2 / 8

Ästad Vingård, Tvååker

Vin och mat går hand i hand. Ett självskrivet motto på Ästad vingård i Halland som för knappt ett år sedan lanserade restaurangen Äng där Filip Gemzell håller i taktpinnen. Filip är både kock och konditor och kommer närmast från Huset på Svalbard, men han har även gedigen erfarenhet från flertalet finkrogar i London. På Äng serveras mat i säsong med lokala ingredienser och med särskild förkärlek att bevara råvaror genom att fermentera, syra, grava och röka. En av Filips mest omtyckta rätter är svampsoppa med skum på lättrökt ost från Hagarnas mejeri. Sedan några år tillbaka gör Ästad vitt vin på druvan solaris, främst mousserande, men på grund av små skördar serveras gårdens viner endast i samband med vinprovningar. Däremot används både druva och blad frekvent i
matlagningen.

Annons
Annons

3 / 8

Slottsholmen, Västervik

Slottsholmen tronar likt en mindre borg intill hamnen i Västervik. Abba-legendaren Björn Ulvaeus bor visserligen i Stockholm, men har återvänt till sin barndomsstad för att skapa en mötesplats för musik och livsnjutning. Hotellet drivs av Björns dotter Anna och hennes man Calle Hydbom-Ulvaeus som båda, likt Björn, under många år varit aktiva i Västerviks vis-festival.

Restaurangen är ljus och luftig med en stor terrass mot vattnet. Här serveras allt från moderna rätter som gös med blåmusslor, potatis och vitvinssås till mor Ainas strömming och Tengfeldts pytt. De sistnämnda är klassiker som bygger på maträtter från Björns barndom, men med en tidsenlig touch. I höst utökar familjen Ulvaeus Slottsholmen med en flytande hotelldel samt ett spa som inrymmer ett klassiskt konditori.

Annons
Annons

4 / 8

Hotell Borgholm, Öland

Under många år har matälskare vallfärdat till Hotell Borgholm på Öland för att ta del av Karin Franssons örtdrivna kök, men vid årsskiftet lade hon kockrocken på hyllan för att njuta av livet som pensionär tillsammans med maken Owe. Hotellet såldes till Daniel Olsson och Christofer Johansson, som tidigare drivit restaurang på andra sidan ön. De nya ägarna har som mål att bevara Hotell Borgholms höga gastronomiska nivå, och med tanke på att Christofer tidigare jobbat på stjärnkrogarna The French Laundry och Noma är förutsättningarna goda. De örter och blommor som Karin planterat i trädgården finns förstås kvar och i matsalen serveras allt från lunch till à la carte och avsmakningmenyn Det gastronomiska Alvaret. Hotellet renoverades nyligen och i trädgården byggs ett orangeri för att ge plats för odling året runt.

Annons
Annons

5 / 8

PM & Vänner, Växjö

PM & Vänner är en gastronomisk destination i hjärtat av Småland. Hotellet inrymmer 74 rum, bageri och konditori, bistro samt en krog med välförtjänt Michelinstjärna. Dessutom har man en av Sveriges mest spännande vinkällare. Ja, till och med en av världens bästa enligt prestigefyllda guiderna World of fine wine och Wine spectator magazine. Hela 4 200 olika viner finns att välja mellan och restaurangens chefssommelier Rubén Sanz Ramiro har ett flertal gånger utsetts till Sveriges bästa sommelier. På stjärnkrogen serveras två olika vinpaket, ett standard och ett exklusivt, men det går självklart även att välja drycker à la carte. Restaurangen arbetar främst med småländska råvaror, har egen grönsaksodling i trädgård och växthus samt lagar mat med ledorden: sjö, mat och äng.

Annons
Annons

6 / 8

Hvita Hjorten, Lidköping

Hvita hjorten är en krogpärla på Läckö slott vid Vänerns strand. Menyn är flexibel och bygger helt på råvaror från slottsträdgårdens odlingar samt närproducerat och närfångat från lokala fiskare, bönder och jägare. Här står naturen och årstidernas växlingar i centrum. Hvita Hjorten, som tidigare tilldelats ”årets nära gastronomi” av White Guide, drivs av krögarna Katrin Ljungblom, Stefan Söderholm och Billal Andersson. Den sistnämnde återvände nyligen efter en tid på stjärnkrogen Thörnströms kök i Göteborg. På 1600-talet ägdes Läckö slott av Magnus Gabriel De la Gardie, och det var han som lät uppföra krogen Hwita hjorten. I dag är restaurangen inrymd i den ljusa byggnadens naturum Vänerskärgården-Victoriahuset, där den spektaku-lära fasaden inspirerats av vassruggar och drivved.

Annons
Annons

7 / 8

Niekhu Mountain Villa, Riksgränsen

Niekhu Mountain Villa utsågs nyligen till årets innovation av Awards of Swedish Lapland med motiveringen: ett genuint värdskap i världsklass. Var hittar man då denna fantastiska restaurang? Jo, allra längst upp i norra Sverige. Vid Riksgränsen har sommelier Patrik Strömsten, Jossi Lindblom och kökschef Ragnar Martinsson skapat en unik oas för äventyrare som älskar matlagning på hög nivå. Mitt på fjället i ett gammalt lokstall finns 14 rum, helikopterplatta och en välfylld vinkällare. Sommarsäsongen lockar främst de som vandrar och under vintersäsongen, som startar i mars, är det heliski som gäller. Restaurangen håller även öppet för utomstående gäster och till middag serveras en fyrarättersmeny på råvaror som ren, röding och ripa från närområdet, samt fisk och skaldjur från Norge. 

Annons
Annons

8 / 8

Wanås Restaurant Hotel, Östra Göinge

Skånska slott och herresäten har ett högtidligt skimmer över sig. Wanås slott bjuder på anor från medeltiden och är numera samlingsplats för konst-, mat- och vinälskare från hela världen. Intill slottet ligger skulpturparken Wanås Konst och Wanås Restaurant Hotel med elva personligt inredda rum. Ansvarig för restaurangen är sedan i våras Lina Ahlin och Henrik Eriksson. Lina har tilldelats Karin Franssons mentorpris, utsetts till ”rising star” av White Guide och kommer närmast från köket på stjärnkrogen Agrikultur i Stockholm. På Wanås lagar hon och Henrik mat på skånska, ekologiska råvaror samt kött- och mejeriprodukter från restaurangens egna kreatur. Menyn varierar beroende på årstid, men ett par särskilt omtyckta rätter är råbiff på Wanås kossor samt falafel på gula ärtor med skånsk quinoa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons