Annons

Sveriges FN-ambassadör på Trump-lunch

President Donald Trump, bredvid USA:s FN-ambassadör Nikki Haley, under lunchen med säkerhetsrådets FN-ambassadörer, bland dem Olof Skoog.
President Donald Trump, bredvid USA:s FN-ambassadör Nikki Haley, under lunchen med säkerhetsrådets FN-ambassadörer, bland dem Olof Skoog. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog har ätit lunch med Donald Trump, sedan USA:s president bjudit in säkerhetsrådets medlemsländers FN-ambassadörer till Vita huset.

– Vi pratade om de svåra situationer vi har i världen i dag, från Syrien till Nordkorea, säger Skoog.

Under strecket
TT
Publicerad

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog. Arkivbild.

Foto: Mary Altaffer/AP/TTBild 1 av 1

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog. Arkivbild.

Foto: Mary Altaffer/AP/TTBild 1 av 1
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog. Arkivbild.
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog. Arkivbild. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

– Det var en interaktiv dialog mellan oss FN-ambassadörer i säkerhetsrådet och presidenten där han tålmodigt lyssnade på var och en av oss och kommenterade våra reflektioner. Många av oss uttryckte en förhoppning om att USA ska fortsätta stödja FN, säger Skoog på telefon till TT.

Det viktigaste budskapet från svensk sida var att det inte finns någon motsättning mellan att sätta sitt land först och bidra till ett starkt och välfungerande internationellt samarbete, säger han.

– Det tyckte jag gick hem ganska bra. Och att den investering som USA gör i FN ändå är ganska liten, där man får ut mycket i andra änden. Det höll Trump med om. Han sade att det "är peanuts". Han sade också att FN har stark potential men att man delvis har underpresterat.

Annons
Annons

Skoog är, i och med arbetslunchen i State Dining Room, en av de första svenska representanterna att möta Trump. Allra först var han dock inte. Före påsk träffade Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall presidenten vid en tillställning i Florida, enligt utrikesdepartementet.

Det var USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som bjudit in till Vita huset, eftersom USA just nu håller i ordförandeklubban i säkerhetsrådet. Under dagen förde Skoog och FN-kollegorna också mer detaljerade samtal med bland andra Trumps nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster och flera kongressledamöter.

– Det är en väldigt positiv signal som Washington och Trump sänder att han bjuder in FN:s säkerhetsråd till en lunch i Vita huset. Det visar att man inte alls är ointresserat av vad som händer inom FN, säger Skoog.

Inför mötet med säkerhetsrådet sade Trump att rådet måste vara redo att skärpa sanktionerna mot Nordkorea.

– Status quo i Nordkorea är oacceptabelt och rådet måste vara berett att införa nya och kraftigare sanktioner mot Nordkoreas nukleära och ballistiska program, sade presidenten.

Han kallade det "en stor besvikelse" att rådet inte lyckades agera när det gäller kemvapenattacken i Syrien nyligen.

Sverige valdes i fjol in i säkerhetsrådet för 2017–2018 och rivstartade med att vara ordförande redan i januari.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons