Annons

Nye kardinalen vill lyfta jämställdhet i Vatikanen

VIDEO | Sveriges nye kardinal Anders Arborelius vill lyfta jämställdhet och sociala frågor i Vatikanen, berättar han för SvD. Den katolske biskopen blev på onsdagen den förste svenske kardinalen någonsin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den katolske biskopen Anders Arborelius blir ny kardinal i Vatikanen. Som katolsk minoritet i ett sekulariserat land kan han bidra med nya perspektiv, berättar Arborelius.

Foto: Alberto Pizzoli/AFP

Den katolske biskopen Anders Arborelius blir ny kardinal i Vatikanen. Som katolsk minoritet i ett sekulariserat land kan han bidra med nya perspektiv, berättar Arborelius.

Foto: Alberto Pizzoli/AFP
Efter reklamen visas:
Här installeras den svenske kardinalen
Den katolske biskopen Anders Arborelius blir ny kardinal i Vatikanen. Som katolsk minoritet i ett sekulariserat land kan han bidra med nya perspektiv, berättar Arborelius.
Den katolske biskopen Anders Arborelius blir ny kardinal i Vatikanen. Som katolsk minoritet i ett sekulariserat land kan han bidra med nya perspektiv, berättar Arborelius. Foto: Alberto Pizzoli/AFP

I samband med onsdagens ceremoni för Vatikanens fem nya kardinaler i Peterskyrkan reste runt 400–500 svenskar till Rom för att delta i högtidligheterna, berättar Anders Arborelius. Några timmar innan ceremonin fick SvD en intervju på telefon från Birgittahuset i Rom.

– Jag är inte nervös, det ska bli väldigt spännande, men det enda jag oroar mig över är att böja knä inför påven eftersom jag har artros, i värsta fall får han hjälpa mig upp, säger han.

Det var i maj som beskedet kom att Arborelius utses till ny kardinal. Det är både ett personligt och strategiskt val av Vatikanen, menar Yvonne Maria Werner, historiker vid Lunds universitet och själv katolik.

– Det här är ett sätt att sätta katolska kyrkan på kartan och fortsätta den positiva trenden som uppmärksamheten kring påvens besök i höstas gav, säger Yvonne Maria Werner.

Annons
Annons

Sen brukar man säga att vi i Sverige är experter på jämställdhet. På många områden är det så förutom när det gäller kvinnors lika lön.

I Sverige växer den katolska kyrkan och en anledning är invandring, en annan att fler konverterar. Anders Arborelius ser detta som en viktig erfarenhet som han kan ta med till Vatikanen.

– Jag tror att man är väldigt intresserad här av att veta hur det är att leva som en liten katolsk minoritet i ett sekulariserat land och vad de erfarenheterna kan betyda för andra länder där sekulariseringen går framåt, säger han.

Arborelius beskriver den svenska katolska kyrkans mångfald som ett litet mikrokosmos och framhåller integritet som en viktig fråga både inom kyrkan och i Sverige i stort. Integration är samtidigt något som vi behöver bli bättre på och kan lära oss av andra, menar han.

– Sen brukar man säga att vi i Sverige är experter på jämställdhet. På många områden är det så förutom när det gäller kvinnors lika lön, där vi tydligen har halkat efter väldigt mycket, men det är också intressant att se hur vi kan hitta fler uppgifter för kvinnor i kyrkans ledning, och det har påven försökt göra.

Är det något som katolska kyrkan i Sverige är bra på?

– Ja vi försöker hitta uppgifter för kvinnor i många frågor där de kan göra ofta bättre insatser än män.

Har du något exempel på det?

Det är ofta svårt att förstå i Sverige att man inte följer partipolitiska referenser hela tiden.

– När det gäller frågan om abort är det lättare att acceptera kvinnor som har en negativ inställning till abort än män. Därför är de som jobbar inom vår organisation, Respekt, i de ledande positionerna kvinnor, eftersom de kan föra fram att abort inte är den bästa lösningen på problemet.

Annons
Annons

Du och påven har uppmärksammas för att ni är radikala i sociala frågor men inte när det gäller familjefrågor, hur får man ihop det?

– Det är en intressant fråga. Är det möjligt att vara väldigt progressiv när det gäller fredsfrågor, nedrustning och sociala frågor men att det finns vissa värden som man inte kan släppa när det gäller synen på familj och sexualitet? Det är ofta svårt att förstå i Sverige att man inte följer partipolitiska referenser hela tiden och att kyrkan inte kan inrangeras i höger- och vänsterskala, det brukar vålla en del diskussion.

En kardinal kan rådfrågas i viktiga frågor och kallas till möte med påven i Rom. Totalt finns det 121 röstberättigande kardinaler, de under 80 år, i Vatikanen, efter onsdagens ceremoni. Arborelius kommer att fortsätta sitt uppdrag som biskop i Stockholms stift men åka till Rom när det behövs.

En sista fråga, jag har förstått att det inom katolska kyrkan kan finnas kritik mot dig för att du är för snäll, är du för snäll?

– Ja, haha, jag ligger nog mer åt det försonliga hållet än de stridbara och vissa kanske tycker att jag borde vara mer stridbar.

Kommer du bli det?

– Jag blir ju inte en annan människa, men jag kanske ibland får uttala mig mer bestämt i vissa frågor, det är möjligt, vi får se.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons