Annons

Göran Eriksson:Sveriges politiska maktordning skakar i grunden

Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson hade anledning att glädjas efter fredagens SvD/Sifo.
Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson hade anledning att glädjas efter fredagens SvD/Sifo. Foto: Björn Lindahl/TT

Svensk politik kan förändras i grunden. Om Sverigedemokraternas kurva fortsätter uppåt, från nivån i SvD/Sifos väljarbarometer, så stirrar både Socialdemokraterna och Moderaterna rakt in i mörkret.

Under strecket
Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg/TT

För första gången någonsin kan Sifo inte svara på om Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna är Sveriges största parti. Men det är säkert att Moderaterna inte är störst, de ligger trea, en bit efter.

På M-stämman i Västerås gör Fredrik Reinfeldt en kort comeback på fredagseftermiddagen, och berättar om sin kommande bok om USA och om hur Donald Trump är på väg att ”montera ner världsmaktsordningen”. Reinfeldt är i god form, och ger några slängar åt ”den enögda nationalismen”.

Bara någon timme senare publiceras SvD/Sifos väljarbarometer för oktober som pekar mot att den svenska ”maktordningen” också kan vara på väg att monteras ned. Av politiska släktingar till Trumps republikaner.

Det vore förstås historiskt om Socialdemokraterna skulle petas ned till andra plats av Sverigedemokraterna. Det är en lätt svindlande tanke att Sveriges största parti skulle behandlas som paria, av de flesta andra partier.

Det har visserligen hänt flera gånger att Socialdemokraterna har varit mindre än Moderaterna i Sifo, utan att Moderaterna har lyckas etablera sig som största parti. Det måste alltså inte vara ett historiskt skifte vi bevittnar.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men medan M-kurvan svänger upp och ner över tid, är lutningen på de långsiktiga opinionsbanorna för S och SD istället mycket tydliga – nedåt för Socialdemokraterna och uppåt för Sverigedemokraterna.

I val har Socialdemokraterna varit störst sedan 1917, alltså i drygt 100 år och Moderaterna har varit tvåa sedan 1979, i fyra decennier.

SM i politik har länge framför allt handlat om S och M, men om den tiden är över stirrar båda partiernas strateger rätt in i mörkret. På den pågående moderatstämman havererar formuleringar som just har uttalats för första gången. ”Moderaterna ska vara den självklara regeringsbildaren efter valet 2022” sa Ulf Kristersson i sitt inledningsanförande.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det målet skulle vara lättare att nå om Moderaterna inte hamnar på tredje plats. Och enligt Kristerssons senaste försök att bilda regering, hösten 2018, skulle SD villkorslöst släppa fram honom som statsminister. Det verkade inte enkelt då, och blir nog inte lättare om Moderaterna är mindre än Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven kan kanske hitta en enda ljusglimt i det hela – det är inte troligare att Annie Lööf och Centern vänder tillbaka till en borgerlig regering, om den ska bygga på stöd från ett ännu starkare SD. Men historien kommer inte att vara mild mot den S-ledare som spelar bort Socialdemokraternas sekelgamla förstaplats i svensk politik.

Och Löfvens händer är bakbundna av det liberala samarbete som håller upp regeringen. Ur S-strategernas synvinkel ligger därmed regeringens ekonomiska politik för långt åt höger, och migrationspolitiken är för generös.

Om tendensen i den här Sifomätningen fortsätter, så måste både S och M skaffa sig nya strategier för att kunna behålla eller erövra makten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons