Annons

Sveriges Unga Muslimer: Hade aldrig hänt en vit politiker

Sveriges Unga Muslimer hävdar att det råder ett demokratiskt problem i Sverige och att det var en mediemobb som gjorde att Mehmet Kaplan avsattes.

– Det hade aldrig hänt en vit icke-muslimsk politiker. Många känner hopplöshet, säger Rashid Musa, ordförande i organisationen med 4 000 medlemmar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister på tisdagen.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister på tisdagen.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister på tisdagen.
Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister på tisdagen. Foto: Lars Pehrson

Rashid Musa säger till SvD att Kaplans avsked är ett typexempel på den ”islamofobi som tar sig oproportionerliga nivåer” i dagens samhälle. Han riktar också in sig på ”dubbelmoralen”.

– När andra politiker hyser antidemokratiska åsikter eller markerar närvaro har det inte uppstått någon uppståndelse. Stefan Löfven tog i fjol emot den syrisk-ortodoxa kyrkans patriark Ignatius Aphrem II, som tydligt stödjer Assadregimens icke demokratiska styre i Syrien. Och Ebba Busch Thor (KD) poserade med en israelisk pansarvagn – men ingen kräver deras avgång, säger Rashid Musa.

– Båda gjorde dessutom aktiva val. Mehmet råkade besöka en middag där en ultranationell ledare som han inte kände till var närvarande, tillägger Rashid Musa.

Annons
Annons

SUM:s ordförande säger att Mehmet Kaplan tvärtom vad som påståtts hela tiden varit öppen med vilka han träffar.

– Det är klassisk islamofobisk tradition att antyda att han haft en dold agenda. Det går hem i opinionen. Mehmet har svarat, men man har inte låtit sig nöjas med svaren. Misstänksamheten har låtits växa. Jag varnade för drevet som lever eget liv, bortom någons kontroll. Efterklokhet fanns inte, det är först nu analyserna kommer. För sent, säger Rashid Musa.

SUM, där Mehmet Kaplan själv var ordförande i början av 2000-talet, skriver på sin hemsida att ”Mehmet Kaplan är en person som alltid stått upp för alla människors lika värde och är en inspirationskälla för många unga muslimer i Sverige”.

I det uppmärksammade filmklippet från 2009, som SvD publicerade i söndags, liknar Mehmet Kaplan Israels agerande med nazisternas förföljelse av judarna.

Är inte liknelsen omdömeslös av en politiker?

– Han syftade på kriget i Gaza. Jag förstår vad han menar, men hade kanske inte uttryckt mig på det sättet. Men visst är det så att Israel bedriver apartheidpolitik som i gamla Sydafrika, säger Rashid Musa, som kom till Sverige från Somalia som fyraåring tillsammans med sina föräldrar.

Vi accepteras inte i det politiska finrummet

28-åringen jobbar som vikarierande grundskolelärare i SO vid Framstegsskolan i Hjulsta. Han säger att Mehmet Kaplans avgång innebär en backlash i SMU:s arbete för demokrati och mänskliga rättigheter och att han själv kämpar i uppförsbacke.

– Många känner att det är hopplöst att engagera sig partipolitiskt för att få inflytande och försöka förbättra samhället. Vi accepteras inte i det politiska finrummet, säger Rashid Musa.

Inför årsmötet i maj förbereder SUM någon form av manifestation, men vardagen var ansträngd redan före Mehmet Kaplans avgång.

– Det finns Facebookgrupper som vill ta livet av mig. Jag hade polisskydd i Almedalen i fjol. Vitt pulver som ska föreställa mjältbrand har skickats till vårt kontor, även om det bara visat sig vara mjöl. Vi får starka reaktioner från en del av befolkningen, säger Rashid Musa.

Nämn ett nyckelord till förbättring?

– Reflektion, vi måste få folk att reflektera och inte fastna i fördomar. Jag önskar det skulle dyka upp en Muhammad Ali. En person med talets gåva, en exceptionell person som väcker tankar. Han tvingades sitta i fängelse för sina åsikter, men kom tillbaka och blev världsmästare i tungviktsboxning på nytt, säger Rashid Musa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons