Annons

SvFF i möte om mänskliga rättigheter

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har träffat ryska människorättskämpar. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har träffat ryska människorättskämpar. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Representanter för Svenska fotbollförbundet har träffat ryska människorättsförsvarare på plats i Ryssland.

– Vi ville ta ett steg till och träffa personer som jobbar på marken med det här, säger projektledare Göran Havik.

Under strecket
TT
Publicerad

Fotbollförbundet samarbetar sedan i mars med Civil Rights Defenders. De svenska landslagsspelarna fick före fotbolls-VM information av människorättsorganisationen om situationen kring de mänskliga rättigheterna i Ryssland.

– Jag har stor respekt för den formen av arbete generellt, när man jobbar för mänskliga rättigheter i världen. Man blev lite nedstämd utifrån det som beskrivs om mänskliga rättigheter, men samtidigt blir man lite klokare. Jag tror det är viktigt för oss spelare och ledare att få den här informationen, sade förbundskapten Janne Andersson till TT då.

Under pågående VM-turnering har förbundet på nytt aktualiserat frågan genom att träffa Anna Dobrovolskaya och Albert Kuznetzov från organisationerna Memorial och Kommittén mot tortyr.

Förbundets projektledare Göran Havik deltog på mötet, som hölls i Jekaterinburg tidigare i veckan. Han förklarar att det både handlar om att skaffa och förmedla kunskap.

– Vi åker ju runt i hela världen och träffar på situationer som inte är som i Sverige. Vi är en organisation som bottnar i grundläggande mänskliga värderingar, om att alla ska vara med.

Även generalsekreterare Håkan Sjöstrand närvarade.

Havik säger att det var lärorikt att träffa personer som faktiskt arbetar med frågorna på marken.

– Albert, som har jobbat i Tjetjenien, berättade om en hotfull situation när deras kontor omringades av en mobb, och hur de fick fly ut genom fönstret. Att få höra självupplevda episoder stärker hur vi ska engagera oss i de här frågorna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons