Annons

Krogarna folk vallfärdar till från hela Stockholm

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Om måltiden är värd resan är en av Guide Michelins parametrar. SvD:s Anna Norström lånar begreppet och blickar utanför tullarna i Stockholm. Här är fem förortskrogar som lockar långväga gäster.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamn? Nej, oängsliga Enskede.

Foto: Matateljén

1 / 5

Befriande konceptlöst

Köpenhamn? Nej, oängsliga Enskede.
Köpenhamn? Nej, oängsliga Enskede. Foto: Matateljén

Den fina hörnlokalen var tidigare en järnhandel. Hit till Enskede reser folk från hela stan för att äta, några stammisar kommer ända från Uppsala.

Matateljén är ett personligt ställe som lika gärna skulle kunna ligga i Köpenhamn. Det saknar helt koncept vilket är tacksamt i en tid när många ängsliga innerstadskrögare gör precis tvärtom.

Rätterna är i mellanstorlek med fokus på det gröna. Det finns alltid en hemgjord pasta på menyn som totalt rymmer sex till åtta rätter.

På dryckeslistan syns många ikoniska naturvinsproducenter som österrikiska Gut Oggau och Tschida. Även fin egen kombucha.

Tips: Boka bord i förväg för kvällen eller slink in på lunchens senare del för att på plats.

Annons
Annons

Uteserveringen sommartid.

Foto: Två små svin

2 / 5

Snaps och smørrebrød

Uteserveringen sommartid.
Uteserveringen sommartid. Foto: Två små svin

Att folk skulle vallfärda till en smørrebrødskrog i Årsta låter väl otroligt. Men stämningen här är både varm och familjär – och gästerna en internationell mix av törstiga turister. Till och med danskar ger tummen upp.

Ett lockbete är snapsmenyn som rymmer 100 stycken totalt och där alla har samma centiliterpris. Dessutom finns en smått unik samling gamla årgångar av likören grön Chartreuse som en av ägarna, Jimmy Nygren, snöat in på. Han driver också eget destilleri vilket gör att krogen är självförsörjande på gin, vodka och akvavit.

Smørrebrøden är väl tilltagna: friterad spätta med remoulad och rostbiff är två publikfavoriter, även om kalvlevern lockar sin egen skara fans.

Tips: Sommartid sväller krogen med 100 sittplatser utomhus.

Annons
Annons

Tblisis hörna.

Foto: Anna Norström

3 / 5

Trendkök vid Gullmarsplan

Tblisis hörna.
Tblisis hörna. Foto: Anna Norström

Det georgiska köket trendar. I ryska städer som Moskva eller Sankt Petersburg har de georgiska restaurangerna länge räknats hålla hög klass: lite som de franska eller italienska i Sverige.

Tblisis Hörna i Johanneshov är georgisk i hjärtat men erbjuder också rätter som hamburgare. Bläddra förbi dessa i den stora menyn.

Interiören är heller inget vi ropar hurra över, fokus ligger i stället på vad som serveras på tallriken. Några måsten: Khinkali är ångade dumplings fyllda med kött. Blinchiki, rullade färsfyllda pannkakor som det kommer behövas en extra servering av. Obligatoriskt är också något av bröden: Khachapuri eller Acharuli med ost och ägg.

Tips: Besök Tblisis hörna med ett gäng hungriga vänner. Portionerna är stora och ni vill dela och prova så mycket som möjligt.

Annons
Annons
Foto: Det arroganta svinet

4 / 5

Kött som lockar stjärnkock

Foto: Det arroganta svinet

Vegetarianer gör sig icke besvär! Det här är en köttkrog där långsamt rökt bringa, ”brisket”, på amerikanskt vis står i huvudfokus.

Enligt krögaren tar folk bilen i timmar för att nå Det Arroganta Svinet som bara har öppet för lunch. Ett av ställets fans är stjärnkocken Mathias Dahlgren som nyligen var här två gånger på en vecka.

Det går inte att boka plats i förväg och du delar långbord med andra gäster. Storfavoriten är brickan Texas Trinity med bringa, revbensspjäll, hemgjord korv och tillbehör samt pecanötspaj. Mättande alltså.

Bakom konceptet står Tommy Granström, som själv aldrig varit i Texas – än, men däremot rökt kött tillsammans med en erkänd BBQ-kock i Toronto, Kanada.

Tips: Undvik att komma klockan 12 då det lätt blir kö.

Det Arroganta Svinet, Dåntorpsvägen 29, Jordbro.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

5 / 5

Stammistätt i Bagarmossen

Foto: Tomas Oneborg

Det är svårt att inte tipsa om Centan i Bagarmossen. Kanske för att det är en sådan levande krog som har öppet nästan jämt, minus måndagar.

Hit reser folk från andra delar av stan men framförallt har Centan blivit en stor favorit hos bagisborna.

Rätterna på kvällsmenyn byts ut kontinuerligt, vilket också är extra stammisvänligt, och råvarorna är ekologiska och närproducerade så långt det går. Hugg in på potatistunnbröd med äggsmör och rökt abborrerom, pasta med tryffel eller fläskkotlett med tunt hyvlad potatis; á la pommes Anna.

Foto: Tomas Oneborg

Menyn håller ingen röd tråd, maten får tala för sig med distinkta smaker eller klassiker med hög igenkänningsfaktor. Också vinlistan är levande men drar mycket åt viner med lite tillsatser och från småskaliga producenter.

Tips: Uteserveringen mot torget är ett guldkorn när solen tittar fram.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons