Annons

Svindyrt när mobilens skärm blir vikbar

Mobilerna ska vara vikbara i år. Och då är det inte som gamla Nokia- eller Motorola-mobiler. Nu ska hela skärmen gå att vika ihop, så att mobilen ena sekunden är en smart telefon och den andra en liten surfplatta.

Men billigt är inte inte, inte ens i närheten.

Publicerad
Richard Yu, chef för konsumentprodukter, visar upp Mate X.
Richard Yu, chef för konsumentprodukter, visar upp Mate X. Foto: Mikael Törnwall

BARCELONA Den kinesiska mobiljätten samlade flera hundra journalister på sin presskonferens dagen innan den stora mobilmässan Mobile World Congress öppnar här i Barcelona. Och trots att teknikjournalister för länge sedan tröttnat på ord som unik, först och revolutionerande, lyckades Huawei faktiskt fånga medias uppmärksamhet.

Visst ska den nya modellen Mate X ha 5G, men trots hypen kring den nya tekniken var det skärmen som fångade allas intresse.

Hopvikt är Mate X ungefär som vilken smart mobil som helst, men uppfälld får den en skärm stor som en mindre surfplatta. Med 8 tums skärm är Mate X faktiskt snäppet större än Apples Ipad mini.

Annons

Huawei lät inte journalisterna känna på den nya mobilen, så det är än så länge svårt att säga om det kinesiska företaget har lanserat nästa storsäljare eller bara en försmak på kommande teknik.

– Vi lägger omkring 2,5 miljarder dollar per år på forskning och utveckling. Vi är ledande på kameror, vi är ledande på batteriteknik. Nu är vi först med en vikbar mobil, sa en nöjd Richard Yu, chef för Huaweis konsumentdivision, när han presenterade Mate X.

Om du vill ha en kombinerad mobil och platta måste du vara beredd att betala en rejäl slant. Priset blir 2 300 euro, motsvarande nästan 25 000 kronor. Det är mer än 6 000 kronor dyrare än Apples dyraste Iphone.

Enligt Huawei kommer Mate X att börja säljas i maj, men även om du är beredd att lägga 25 000 kronor på att vara först med det senaste är risken stor att du måste vänta längre än så.

Nya vikbara mobilen.
Nya vikbara mobilen. Foto: Huawei

Svenska Huawei kan inte lova att den nya mobilen kommer till den svenska marknaden redan då.

Huawei hävdar att deras Mate X är först i sitt slag, men det är en sanning med modifikation. Faktum är att det amerikanska företaget Royole visade en vikbar mobil redan i samband med CES-mässan i Las Vegas i januari. Låt vara att den inte känns helt färdig för den breda marknaden.

Huawei får också se sig slaget på mållinjen av koreanska Samsung, som visade upp sin Galaxy Fold i förra veckan.

Flertalet av de andra stora mobiljättarna väntas komma med egna vikbara mobiler antingen nu i samband med Mobile World Congress, eller senare under våren.

Apple, som brukar vara först med ny teknik, ligger långt efter konkurrenterna. Företaget väntas komma med sin vikbara först senare i år.

Efter reklamen visas:
Viktigaste mässan för mobilbranschen
Annons
Annons

Richard Yu, chef för konsumentprodukter, visar upp Mate X.

Foto: Mikael Törnwall Bild 1 av 2

Nya vikbara mobilen.

Foto: Huawei Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons